logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujnik ruchu LEXMAN 180° do instalacji schodowej w garażu z 2000 r.

mikolajmaksym 09 Cze 2025 21:50 339 3
REKLAMA
  • #1 21574644
    mikolajmaksym
    Poziom 9  
    Cześć. Mam garaż w budynku z 2000 r.
    Do aktualnej instalacji schodowej sterującej dwoma punktami oświetlenia chcę dodać czujnik ruchu, by po otwarciu bramy garażowej światło było uruchamiane automatycznie.
    Niestety, mimo podstawowej wiedzy i ogarnięciu gniazdek w domu, instalacja schodowa mnie pokonała – nie mam odwagi podpiąć, by nie spalić instalacji.
    W 2 słowach:
    Punkty świetlne – niebieski i czarny kabel.
    Na włączniku schodowym:
    Czarny kabel – kontrolka pokazuje napięcie cały czas
    Żółto-zielony – kontrolka pokazuje napięcie cały czas
    Niebieski – napięcia nie ma podczas gdy światło jest wyłączone.

A teraz clou problemu – schemat czujnika ruchu.
    Model: Czujnik ruchu 180° zewnętrzny biały LEXMAN
    https://media.adeo.com/media/3557027/media.pdf

Jak to podpiąć do włącznika światła? Czy dobrze to rozumiem?

Dzięki za pomoc.

Schemat podłączenia czujnika ruchu LEXMAN do instalacji elektrycznej z dwoma żarówkami i włącznikiem.
    Wnętrze czujnika ruchu z widocznymi podłączonymi przewodami: niebieskim, brązowym, żółto-zielonym, czerwonym.
    Widok wnętrza puszki z podłączonymi przewodami: niebieskim, czarnym i żółto-zielonym, zamontowanymi w klasycznym wyłączniku ściennym.
  • REKLAMA
  • #2 21574835
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    mikolajmaksym napisał:
    Punkty świetlne – niebieski i czarny kabel.

Brakuje mi ochronnego, żółto-zielony?

mikolajmaksym napisał:
    Na włączniku schodowym: Czarny kabel – kontrolka pokazuje napięcie cały czas Żółto-zielony – kontrolka pokazuje napięcie cały czas Niebieski – napięcia nie ma podczas gdy światło jest wyłączone.

Źle wykonana instalacja, w dalszym ciągu błąd z żółto-zielonym.

Coś mi się wydaje, że to nie Twój prywatny obiekt, tylko wspólnoty/spółdzielni. I w takim przypadku to zarządca powinien zlecić to elektrykowi
  • REKLAMA
  • #3 21574992
    mikolajmaksym
    Poziom 9  
    >>21574835 Hej. Żółty jest odpięty/niepodłączony do oświetlenia. Ucięty przy lampach. Tak to było zrobione przez poprzedniego właściciela.
    Kupiłem to kilka lat temu i od tamtej pory nic z tym nie robiłem. Garaż jest osobną KW i nie jest obiektem wspólnoty/spółdzielni.
  • #4 21577462
    mikolajmaksym
    Poziom 9  
    Hej. Czy ktoś podpowie ?
REKLAMA