logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE WF830 ODU – brak dostępu po zmianie APN, reset nie działa, szukam instrukcji

MES Mariusz 10 Cze 2025 21:48 465 2
REKLAMA
  • #1 21575610
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Na allegro nabyłem 2 sztuki ODU ZTE WF830 (branding Play ale z przywróconym oryginalnym oprogramowaniem).

ZTE WF830 ODU – brak dostępu po zmianie APN, reset nie działa, szukam instrukcji

Za pomocą zasilacza PoE 24 V zestawiłem urządzenie z komputerem.

DHCP Client Windowsa otrzymał od anteny następujące dane:

To oznacza, że serwer DHCP w antenie zachował się prawidłowo.

Zalogowałem się na stronę urządzenia (domyślne IP: 169.254.0.1)

W sekcji Network odnalazłem następujące dane:

Niestety, mimo tego, że windows otrzymał od serwera DHCP w antenie wszystkie dane, nie było połączenia z internetem.

Przyszła więc pora na diagnostykę.

ping 169.254.0.1 - działa
    ping 8.8.8.8 - nie działa
    ping 10.149.69.125 -nie działa
    ping 10.149.69.130 - działa

ChatGPT stwierdził problem: brak realnej trasy do Internetu mimo sesji LTE
    To oznacza, że Play przydzielił Ci dostęp do wewnętrznej sieci operatora, ale brama (10.149.69.125) nie odpowiada.
    i kazał ustawić nazwę APN na "internet"

Po ustawieniu tej nazwy na z wcześniejszego "ipn" na "internet" i restarcie urządzenie przestało odpowiadać (tak jakby serwer DHCP w antenie przestał działać).

W identyczny sposób po tych krokach zachowały się oba ODU, które nabyłem. Urządzenie nie reaguje na standardowe manewry factory reset:
    - wciśnięcie switcha reset na ponad 15 sekund podczas pracy
    - wciśnięcie switcha reset, podłączenie zasilania, trzymanie switcha reset 15 sekund.

Oba powyższe zdają się być przez antenę ignorowane. Tym samym straciłem możliwość zalogowania się do paneli urządzeń.

- Poszukuję oryginalny user guide do ZTE WF830 (nie wiem dlaczego, ale nie mogę znaleźć w internecie)
    - Poszukuję informacji na temat działającej procedury reset dla tego urządzenia.

Dziękuję pięknie za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21575621
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Pierwszy raz widzę, żeby router dawał adres z puli APIPA. Możesz zmienić adresację po stronie LAN/DHCP na coś normalnego np. 192.168.0.1?
  • #3 21575625
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    cocopoco napisał:
    Pierwszy raz widzę, żeby router dawał adres z puli APIPA.

Ja też.

cocopoco napisał:
    Możesz zmienić adresację po stronie LAN/DHCP na coś normalnego np. 192.168.0.1?

Teraz już nie (straciłem dostęp do webpanelu. Szukam działającej procedury factory reset. Z tego co widziałem nie było możliwości zmiany adresu dla interfejsu LAN (zdaje się, że można było zmienić trzeci i czwarty bajt, dwa pierwsze były zafiksowane).
REKLAMA