Witam.
Na allegro nabyłem 2 sztuki ODU ZTE WF830 (branding Play ale z przywróconym oryginalnym oprogramowaniem).
Za pomocą zasilacza PoE 24 V zestawiłem urządzenie z komputerem.
DHCP Client Windowsa otrzymał od anteny następujące dane:
To oznacza, że serwer DHCP w antenie zachował się prawidłowo.
Zalogowałem się na stronę urządzenia (domyślne IP: 169.254.0.1)
W sekcji Network odnalazłem następujące dane:
Niestety, mimo tego, że windows otrzymał od serwera DHCP w antenie wszystkie dane, nie było połączenia z internetem.
Przyszła więc pora na diagnostykę.
ping 169.254.0.1 - działa
ping 8.8.8.8 - nie działa
ping 10.149.69.125 -nie działa
ping 10.149.69.130 - działa
ChatGPT stwierdził problem: brak realnej trasy do Internetu mimo sesji LTE
To oznacza, że Play przydzielił Ci dostęp do wewnętrznej sieci operatora, ale brama (10.149.69.125) nie odpowiada.
i kazał ustawić nazwę APN na "internet"
Po ustawieniu tej nazwy na z wcześniejszego "ipn" na "internet" i restarcie urządzenie przestało odpowiadać (tak jakby serwer DHCP w antenie przestał działać).
W identyczny sposób po tych krokach zachowały się oba ODU, które nabyłem. Urządzenie nie reaguje na standardowe manewry factory reset:
- wciśnięcie switcha reset na ponad 15 sekund podczas pracy
- wciśnięcie switcha reset, podłączenie zasilania, trzymanie switcha reset 15 sekund.
Oba powyższe zdają się być przez antenę ignorowane. Tym samym straciłem możliwość zalogowania się do paneli urządzeń.
- Poszukuję oryginalny user guide do ZTE WF830 (nie wiem dlaczego, ale nie mogę znaleźć w internecie)
- Poszukuję informacji na temat działającej procedury reset dla tego urządzenia.
Dziękuję pięknie za pomoc.
Na allegro nabyłem 2 sztuki ODU ZTE WF830 (branding Play ale z przywróconym oryginalnym oprogramowaniem).
Za pomocą zasilacza PoE 24 V zestawiłem urządzenie z komputerem.
DHCP Client Windowsa otrzymał od anteny następujące dane:
To oznacza, że serwer DHCP w antenie zachował się prawidłowo.
Zalogowałem się na stronę urządzenia (domyślne IP: 169.254.0.1)
W sekcji Network odnalazłem następujące dane:
Niestety, mimo tego, że windows otrzymał od serwera DHCP w antenie wszystkie dane, nie było połączenia z internetem.
Przyszła więc pora na diagnostykę.
ping 169.254.0.1 - działa
ping 8.8.8.8 - nie działa
ping 10.149.69.125 -nie działa
ping 10.149.69.130 - działa
ChatGPT stwierdził problem: brak realnej trasy do Internetu mimo sesji LTE
To oznacza, że Play przydzielił Ci dostęp do wewnętrznej sieci operatora, ale brama (10.149.69.125) nie odpowiada.
i kazał ustawić nazwę APN na "internet"
Po ustawieniu tej nazwy na z wcześniejszego "ipn" na "internet" i restarcie urządzenie przestało odpowiadać (tak jakby serwer DHCP w antenie przestał działać).
W identyczny sposób po tych krokach zachowały się oba ODU, które nabyłem. Urządzenie nie reaguje na standardowe manewry factory reset:
- wciśnięcie switcha reset na ponad 15 sekund podczas pracy
- wciśnięcie switcha reset, podłączenie zasilania, trzymanie switcha reset 15 sekund.
Oba powyższe zdają się być przez antenę ignorowane. Tym samym straciłem możliwość zalogowania się do paneli urządzeń.
- Poszukuję oryginalny user guide do ZTE WF830 (nie wiem dlaczego, ale nie mogę znaleźć w internecie)
- Poszukuję informacji na temat działającej procedury reset dla tego urządzenia.
Dziękuję pięknie za pomoc.