logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken TFEH60SW10A i Exquisit EHE 53/68 - opis przewodów w kostce podłączeniowej

skrypnikoskar 12 Cze 2025 23:02 261 8
REKLAMA
  • #1 21577778
    skrypnikoskar
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam w domu dwie płyty grzewcze do kuchni.

Jedna z nich to Telefunken TFEH60SW10A, a druga to (tak widnieje na naklejce) "kochfeld für exquisit ehe 53 / ehe 68".

Niestety przewody w kostkach podłączeniowych nie są nijak opisane. Szukałem instrukcji lub jakiegoś schematu/rysunku/zdjęcia z opisem i nic. Nawet jak udało mi się znaleźć instrukcję, to nie było tam informacji, których szukam. Czy ktoś posiada opis przewodów w tych płytach? Przeszukuję już Google od rana i niestety nie byłem w stanie znaleźć niczego.

Z góry dziękuję za pomoc bo mi już ręce opadły.

W załącznikach zdjęcia kostek, o które mi chodzi.

Biała kostka - TELEFUNKEN TFEH60SW10A
    kolory od strony przewodów (jak na zdjęciu):
    ---------------------------------------------------------------
    | BRĄZOWY | NIEBIESKO BIAŁY | BIAŁY | CZERWONY |
    `````````````````````````````````````````````

Czarna kostka - EXQUISIT (?)
    `````````````````````````````````````````````

AI: Czy te płyty były już wcześniej podłączone i działały, czy są nowe i jeszcze nieużywane?
    Obie płyty zostały przywiezione z mieszkań pracowniczych w Niemczech. Obie były całkowicie sprawne i działały do ostatniego dnia.
    Załączniki:
    • Telefunken TFEH60SW10A i Exquisit EHE 53/68 - opis przewodów w kostce podłączeniowej IMG20250612221758.jpg (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telefunken TFEH60SW10A i Exquisit EHE 53/68 - opis przewodów w kostce podłączeniowej IMG20250612221606.jpg (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telefunken TFEH60SW10A i Exquisit EHE 53/68 - opis przewodów w kostce podłączeniowej IMG20250612221250.jpg (1.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telefunken TFEH60SW10A i Exquisit EHE 53/68 - opis przewodów w kostce podłączeniowej IMG20250612221209.jpg (2.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21577822
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Czy masz resztę do kompletu, czyli panel sterujący i piekarnik?
  • REKLAMA
  • #3 21577826
    skrypnikoskar
    Poziom 2  
    Do czarnej kostki nie mam. I nie jestem w stanie sobie teraz przypomnieć, czy w ogóle był (po prostu nie pamiętam, czy kiedykolwiek widziałem na tamtym mieszkaniu piekarnik). Do białej pamiętam, że jakiś piekarnik był na mieszkaniu. Niestety, zdawaliśmy je jakieś 3 lata temu, więc na 100% nie ma szans na jego odnalezienie/odzyskanie.

Płyty od tamtej pory leżały na magazynie razem z całą resztą sprzętu i wyposażenia.
  • REKLAMA
  • #4 21577829
    sisko
    Poziom 34  
    Jak masz tylko samą płytę to za mało. Potrzebny jest jeszcze panel sterujący i prawdopodobnie piekarnik.

TFEH60SW..A.pdf (4.3 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21577833
    skrypnikoskar
    Poziom 2  
    Ta instrukcja to jedyne, co można znaleźć do tego modelu. Niestety nie ma tam ani śladu tej kostki. Żadnego rysunku, schematu czy opisu pinów. Może jakimś cudem ktoś będzie posiadał taki sprzęt (choćby jeden z dwóch) i znałby odpowiedź.

Co do czarnej kostki – cztery czarne i cztery białe przewody – obstawiałbym, że pojedynczy komplet czarny-biały to poszczególne pola grzewcze, żółto-zielony – uziemienie. Pytanie, za co odpowiadają czerwone przewody?
  • #6 21577841
    sisko
    Poziom 34  
    Potrzebujesz panelu sterującego i piekarnika. W jednym z tych elementów jest złącze do podłączenia wtyczki od płyty grzejnej.

Jak chcesz na krótko podłączyć, to trzeba dobrze przyjrzeć się płycie. Wykonać pomiary w kostce, celem przypisania poszczególnych przewodów w kostce do danego pola grzewczego. Żeby to wykonać bezpiecznie i prawidłowo rozpoznać funkcje płyty. Trzeba mieć wiedze i doświadczenie z zakresu elektryki.
  • REKLAMA
  • #7 21577845
    skrypnikoskar
    Poziom 2  
    sisko napisał:
    Żeby to wykonać bezpiecznie i prawidłowo rozpoznać funkcję płyty, trzeba mieć wiedzę i doświadczenie z zakresu elektryki.

Uwielbiam tego typu odpowiedzi. Czy tytuł technika telekomunikacji i wieloletnie doświadczenie w serwisie GSM/RTV wystarczy, żeby poprosić tutaj kogoś o schemat lub opis pinów w kostce? Bo bez urazy, ale Twoja pomoc na zasadzie "znajdź sobie do tej płyty piekarnik" ani nie rozwiązuje mojego problemu, ani w żaden sposób nie udziela odpowiedzi na zadane w poście pytanie... Za to Twój "komentarz", sugerujący mój brak wiedzy i doświadczenia (wyssany z ... palca), wskazywałby na to, że jesteś guru wśród specjalistów... A jak już wcześniej wspomniałem, jak na razie to niewiele Twoja pomoc pomogła.

Co do pomysłu "mozolnego sprawdzania i pomiarów w kostce" – pracuj mądrze, nie ciężko. Materiały wybuchowe wyburzają budynek dużo szybciej i sprawniej niż dziecko z młotkiem w ręku – taka metafora porównania ręcznego testowania płyty ze znalezieniem schematu. Pamiętaj, że im więcej czasu poświęcisz na przygotowania, tym prostsza, szybsza i krótsza będzie Twoja praca. Ale chyba jako tak zaawansowany elektronik z ogromną wiedzą doskonale sobie zdajesz z tego sprawę, czyż nie?

Tak więc, jeśli można, to bardzo proszę bez takich bezsensownych docinek na temat innych użytkowników, o których nic nie wiesz – a teraz wracajmy do tematu. Poszukuję SCHEMATU podłączenia tych kostek lub opisu poszczególnych pinów w nich i na tym się skupmy. Dziękuję.
  • #8 21577878
    sisko
    Poziom 34  
    Nie jestem żadnym guru a tym bardziej jasnowidzem, aby wiedzieć kto pisze posty. Szczególnie z tak dużym dorobkiem na Elektrodzie, jak Twój.

Życzę powodzenia w poszukiwaniu schematu.
  • #9 21583315
    skrypnikoskar
    Poziom 2  
    Może komuś się przyda. Jedną płytę "rozpracowałem". Zawsze to mniej szukania po necie, a nie było łatwo. Wrzucam jako obrazek i jako załącznik.

Telefunken TFEH60SW10A i Exquisit EHE 53/68 - opis przewodów w kostce podłączeniowej
    Załączniki:
    • Telefunken TFEH60SW10A i Exquisit EHE 53/68 - opis przewodów w kostce podłączeniowej schemat.png (56.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy braku dokumentacji i opisu przewodów w kostkach podłączeniowych dwóch płyt grzewczych: Telefunken TFEH60SW10A oraz płyty oznaczonej jako "kochfeld für exquisit ehe 53 / ehe 68". Użytkownik poszukuje schematów lub instrukcji opisujących funkcje poszczególnych przewodów w kostkach, które nie są oznaczone fabrycznie. W odpowiedziach podkreślono, że do prawidłowego podłączenia i identyfikacji przewodów potrzebny jest panel sterujący oraz piekarnik, które mogą zawierać złącza do płyty. Sugerowano również wykonanie pomiarów elektrycznych w kostce, aby przypisać przewody do konkretnych pól grzewczych, jednak wymaga to specjalistycznej wiedzy i doświadczenia. Autor dyskusji wyraził frustrację brakiem konkretnych schematów i podzielił się własnym rozwiązaniem – rozpracowaniem jednej z płyt i udostępnieniem zdjęcia z opisem przewodów, co może pomóc innym użytkownikom. Wskazano, że przewody w czarnej kostce mogą odpowiadać poszczególnym polom grzewczym (czarny-biały), uziemieniu (żółto-zielony) oraz innym funkcjom (czerwone przewody), jednak bez schematu trudno to potwierdzić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA