logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech Z906 – pierdzenie, trzaski, falowanie dźwięku, wymiana subwoofera, kondensatory

furian23 13 Cze 2025 02:55 795 7
REKLAMA
  • #1 21577848
    furian23
    Poziom 9  
    Witam, posiadam Logitech Z906. Po roku od podłączenia na nowo zestawu zauważyłem pierdzenie w głośnikach frontowych, trzaski w tylnych oraz pierdzący subwoofer, dodatkowo falowanie dźwięku (oddychanie). Pytanie, czy to znaczy, że głośnik sub jest do wymiany?

1. Subwoofer – jeśli tak, to na jaki najlepiej grający, identycznie albo lepiej?
    2. Jak pozbyć się oddychania?
    3. Przyczyna lub co sprawdzić: pierdzenia basem z frontowych głośników.
    4. Przyczyna lub co sprawdzić: trzaski w głośnikach tylnych.
    5. Panel główny sterujący działa poprawnie, nie zauważyłem przygasania ani zacięć lub wyłączania się samoistnie, zawsze się normalnie włącza, nie ma z nim problemów.

Znalazłem filmik, na którym wylutowano jeden z kondensatorów SMD (ugrzał się i odpadł) i po tym działało normalnie, bez oddychania, lecz nie wiem, czy to nie wpłynie na działanie innych funkcji Z906.

Każda porada mile widziana, chętnie sprawdzę każde polecenie. Zależy mi na poprawnym działaniu zestawu, mile widziane modyfikacje lub poprawy przez użytkowników.

Filmik:
    https://www.youtube.com/watch?v=bqKMAcfu1-8 (czas 15:20 – kondensator SMD odpadł)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21577875
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    No niestety zostają pomiary i naprawa. Subwoofera nie wymienisz na inny - w jego obudowie jest układ wzmacniacza. Więc albo naprawa zestawu albo wymiana na coś innego.
  • REKLAMA
  • #3 21579668
    furian23
    Poziom 9  
    nie rozumiesz nie chce wymieniać całej budy tylko sam głośnik złe musiałem napisać i się nie zrozumieliśmy
    jutro będę wymieniać wszystkie kondensatory czy jest jakaś firma kondensatorów audio godna polecenia do tego zestawu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21579764
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Ok, rozumiem. Nie da się ot tak dobrać głośnika do obudowy - trzebaby znać paranetry oryginału, policzyć i dopiero szukać, a w praktyce, dobierając tylko po parametrach, efekt wcale nie musiałby zadowalać. Możliwe że nie ma na to znanego rozwiązania. Generalnie odsyłam tutaj na kanał na YouTube "Reduktor Szumu", odcinek o obudowach głośnikowych bas reflex. A tu wchodzi jeszcze kwestia wzmacniacza i parametrów jakie trzeba do niego dostować (moc, impedancja, pasmo przenoszenia).

Co do ulepszeń...
    Miałem ten zestaw (ale sprawny, bez charczenia i pompowania). Dźwięk musiałem "ulepszyć" korekcją graficzną (choć z wyrównaniem to nie ma nic wspólnego natomiast grało to dosyć ładnie) bo w oryginale gra to głośno, potężnie ale... jednocześnie okropnie. Bas jest buczący, dużo takich "metalicznych" przydźwięków przy głośniejszych dźwiękach gitar lub wokali. Generalnie pierwsze wrażenie było: "ale to nap... la", natomiast już po kilku minutach dźwięk zaczynał męczyć.
    Generalnie:
    1. Sub maksymalnie na połowę głośności. Przynajmniej dla mnie. Powyżej - tego nie dało się słuchać powyżej minuty (robi wrażenie ale męczy). Generalnie i tak męczący ale jak masz korektor co najmniej 10 pasm na wejściu to możesz wyciągnąć ładny, niski bas i ogólnie dźwięk (coś tam zaczyna się dziać przy 35 Hz ale to głównie trzepotanie bas reflex, natomiast od 45 Hz zaczyna się masaż organów wewnętrznych i drgania okiennic, wyższe "basy" - musisz po kombinować bo tu wchodzą grę ustawienia przestrzenne, rezonanse i to co w jednym miejscu brzmi dobrze, w innym będzie męczyć). Można też poeksperymentować z zatkaniem bas reflex ale trzeba pamiętać, że raz ograniczany chłodzenie, dwa, sam głośnik jest zaprojektowany pod bas reflex a nie obudowę zamkniętą więc to tylko dla umiarkowanych głośności. Nawet po takich korekcjach jednak ustawienie głośności suba powyżej połowy męczy, przynajmniej mnie - lepiej go ciut podbić na korektorze. Nie wiem albo ten bas reflex tak zestrojony z filtrem dla subfoowera albo co, ale to Logitech skopał. Choć znam takich którym się to podoba, bas na maksa i łupanka, więc może kwestia gustu. Ja wolę mniej a niżej schodzący.
    2. Jeśli masz źródło 5.1 i tam przekierowujesz co ma iść na centralny i tylne, jak i kiedy, to centralny i tylne możesz dać na maks głośność. I tak wszystko regulujesz urządzeniem które podłączasz do zestawu. Ale jeśli dajesz na zestaw tylko sygnał stereo i używasz tego ich fabrycznego trybu 3D do emulacji (żeby grały wszystkie 5 a nie tylko przednie) - cóż, ten pogłos też jest męczący. W zależności od ustawień przestrzennych satelitek (dookoła) głośność tylnych i centralnego też trzeba zrzucić do 1/2, czasem 1/3 (w jednej linii ale w pewnej odległości, nie jeden przy drugim) a nawet 1/4 (w jednej linii blisko siebie, coś jak soundbar).
    3. Metalicznych przydźwięków dla średnich tonów (szczególnie męczące przy dużych głośnościach) pozbyć się nie da całkowicie, ale trochę tu też można pobawić się korektorem. Do umiarkowanej głośności można uzyskać znośny efekt.

Generalnie po takich zabawach nie ma mowy o zrównoważonym dźwięku (tylko czy one go mają bez korekcji?) i traci się nieco na możliwej głośności ale warto. Generalnie, nawet po takich ograniczeniach, zestaw potrafi zagrać głośno, za to słucha się go z przyjemnością.

Jak naprawić nie podpowiem, nie serwisuję takich urządzeń.
  • REKLAMA
  • #5 21579808
    furian23
    Poziom 9  
    Dziękuję za informację mam ten zestaw od 4 lat znam jego możliwości nie powiem ze nie katowałem go różna muzyka ale dopiero po tym jak go odłączyłem i stał rok w pudełku po przeprowadzce teraz jak go podłączyłem zaczęło się to wszystko wydaje mi się że to kondensatory dlatego zapytałem o firmę kondensatorów godnych polecenia ale nie uzyskałem odpowiedzi 🙃

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz zestawu Logitech Z906 zgłasza problemy z pierdzeniem w głośnikach frontowych, trzaskami w tylnych oraz falowaniem dźwięku (efekt oddychania), podejrzewając uszkodzenie subwoofera lub kondensatorów. W dyskusji wyjaśniono, że subwoofer zawiera wbudowany wzmacniacz i nie można go łatwo wymienić na inny głośnik bez znajomości dokładnych parametrów oryginału oraz dostosowania do wzmacniacza. Zalecana jest naprawa lub wymiana całego zestawu. Wskazano na konieczność wymiany kondensatorów SMD, które mogą powodować efekt oddychania dźwięku, jednak brak jednoznacznej rekomendacji co do producenta kondensatorów audio. Po wymianie kondensatorów na płytce zasilania zauważono niewielką poprawę, a dalsza diagnostyka obejmuje kolejne płytki. Użytkownik poszukuje również schematu elektrycznego Logitech Z906 1000W. Ostatecznie zestaw został wysłany do naprawy, co wraz ze zmianą karty dźwiękowej przyniosło poprawę działania. W dyskusji poruszono także kwestie charakterystyki dźwięku zestawu, jego korekcji graficznej oraz problemów z metalicznymi przydźwiękami i buczącym basem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA