logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool FFB 8258 BSV PL – jak awaryjnie otworzyć drzwi przy błędzie F08?

wyjasniecie 15 Cze 2025 17:55 2268 8
REKLAMA
  • #1 21580127
    wyjasniecie
    Poziom 3  
    Pralka Whirlpool FFB 8258 BSV PL

Na gwarancji, jutro zadzwonię w tej sprawie.
    Wyświetla błąd F08 – i ok, rozumiem, awaria grzałki itd.
    Ale jak mam otworzyć drzwiczki, żeby wyjąć pranie?
    Na dole, koło filtra, nie ma żadnej linki do tego (czytałem w necie, że czasem jest w pralkach).
    Nie chcę jej otwierać od góry, żeby z tym kombinować, bo jak mówię, jest na gwarancji.
    Chcę tylko do czasu naprawy wyjąć pranie ze środka.
    Ma ktoś jakiś pomysł, co zrobić?

Pozdrawiam
    AI: Czy pralka jest obecnie odłączona od prądu, czy nadal jest podłączona do gniazdka? Próbowałeś ją wyłączyć na kilka minut i sprawdzić, czy drzwi się odblokują?
    Próbowałem
    AI: Czy w bębnie została woda, czy pralka zatrzymała się już po odpompowaniu? To ważne, żeby wiedzieć, czy otwarcie drzwi nie spowoduje zalania.
    Nie ma wody w środku
  • REKLAMA
  • #2 21580141
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Cięgno awaryjnego otwarcia jest w kolorze zielonym i końcówka musi być koło filtra.
    Whirlpool FFB 8258 BSV PL – jak awaryjnie otworzyć drzwi przy błędzie F08?
  • REKLAMA
  • #3 21580153
    wyjasniecie
    Poziom 3  
    @nares
    Nie ma tu nic takiego

• REKLAMA
  • #4 21580323
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Przy błędzie F08 nie można otworzyć drzwi? Która pralka to Twoja? Nie masz przypadkiem błędu F06?
    Whirlpool FFB 8258 BSV PL – jak awaryjnie otworzyć drzwi przy błędzie F08?Screenshot...480b12.jpg (423.61 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21580332
    wyjasniecie
    Poziom 3  
    @Kenworth 18
  • Pomocny post
    #6 21580369
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Czytaj bardzo uważnie instrukcję obsługi bo według spisu części do Twojej pralki cięgno awaryjnego otwierania drzwi jest w Twoim urządzeniu: https://north.pl/karta/linka-awaryjnego-otwie...hirlpool-ffb-8258-bsv-pl,PAW-E4-C2MP-4E4.html
    Przechyl pralkę na tył lekko bo dźwignia czasem wypadnie z prowadnicy i wisi po prostu za przednią ścianką. Jeżeli nie będzie cięgna to niestety musisz kisić pozostałe pranie w pralce do przyjazdu serwisu gwarancyjnego.
  • REKLAMA
  • #7 21580399
    wyjasniecie
    Poziom 3  
    @Kenworth 18 faktycznie, ciekawe.
    Możesz mi zaznaczyć kółkiem na tym zdjęciu, gdzie to powinno być?
    Dziękuję za pomoc. Może w końcu uda się to ustalić i otworzyć
  • Pomocny post
    #8 21580406
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Napisałem Ci, że cięgno może wisieć za przednią ścianką pralki. Pochyl pralkę na tył i oprzyj ją o ścianę lub niech ktoś z domowników Ci pomoże i przytrzyma pralkę a Ty z latarką patrzysz czy wisi cięgno. Jeżeli cięgna nie będzie to musisz zdjąć górną pokrywę pralki nie pozostawiając śladów na śrubkach i z góry wsadzając rękę naciskasz na uchwyt mocowania cięgna. Widać go na zdjęciu części: https://north.pl/karta/blokada-otwarcia-drzwi...hirlpool-ffb-8258-bsv-pl,LYV-YS-C2MP-4E4.html
    Innej możliwości nie masz.
  • #9 21580416
    wyjasniecie
    Poziom 3  
    @Kenworth 18 ok, dzięki za podpowiedzi, coś pokombinuję.
    Kolega w poście trochę pomógł
    Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool FFB 8258 BSV PL wyświetla błąd F08, co wskazuje na awarię grzałki i blokadę drzwi. Użytkownik chce awaryjnie otworzyć drzwi, aby wyjąć pranie, jednak nie znajduje cięgna awaryjnego otwarcia przy filtrze, które zwykle jest zielone i umieszczone w pobliżu filtra. Wskazano, że cięgno może być niewidoczne, gdyż czasem wypada z prowadnicy i wisi za przednią ścianką pralki. Zalecane jest pochylenie pralki do tyłu i sprawdzenie obecności cięgna z użyciem latarki. Jeśli cięgno nie jest dostępne, można zdjąć górną pokrywę pralki i ręcznie nacisnąć uchwyt mocowania cięgna, co pozwala na awaryjne otwarcie drzwi bez uszkodzeń. W przypadku braku cięgna pozostaje czekać na serwis gwarancyjny. Dyskusja podkreśla konieczność ostrożności, aby nie naruszyć gwarancji oraz brak wody w bębnie, co eliminuje ryzyko zalania przy otwieraniu drzwi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA