logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odczyt danych 12-bit 1.4MHz z kamery KAF1404 – alternatywa dla karty akwizycji

Gloomwing 16 Cze 2025 19:08 639 28
  • #1 21581208
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Ave!

Posiadam kamerę kaf1404 (numer z pamięci), jest to kamera do zastosowań naukowych - na razie cel jest bez znaczenia. Kamera ma zewnętrzny wyzwalacz (do którego podłączyłem przycisk i działa). Po zrobieniu zdjęcia, kamera na swoich wyjściach wysyła dane z częstotliwością 1.4MHz. te dane to:
    12 bitów "kolor", taktowanie pikseli, frame i linę.
    Pomiędzy kolejnymi linie jest krótka przerwa, ilość pikseli to 1000 z hakiem x 1300 z hakiem.

Chciałbym to odczytać.

Oryginalnie kamera posiada kartę akwizycji, mi się trafiła sama.

Czego próbowałem:
    Esp32 - wykorzystując ISR, odczytując hurtem i różne kombinacje alpejskie. Efekt jest taki, że jestem dosyć blisko ale niestety nie dość. Mogę zapisać tu kilka wersji moich programów, ale wygląda na to, że 1.4MHz to po prostu za dużo...
    Mam też logic analyzer fx2la, którego mogę ustawić na różne częstotliwości próbkowania, ale najwyraźniej nie jest dość stabilny, ponieważ czasem pojawiają się zakłócenia (np fałszywy sygnał line, trwający jeden cykl przy 6 MHz).

Chciałbym spytać czego powinienem szukać, żeby nie wydać już za dużo kasy, a odczytać sygnał z kamery. Posiadam raspberry pi, ale to kolejny sprzęt, którego musiałbym się nauczyć. Z tego co mi gdzieś mignelo, kamera ma wyjścia pullup do 5v. Wiem, że esp32 takie rzeczy znosi bez bólu.

Z góry dzięki za rady.

Edit. Esp32 ma 4MB psram.
  • #2 21581332
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Może jakiś prosty/tani analizator logiczny (Saleae albo klon) mógłby posłużyć do zapisania do pliku danych a później dalszą analizę. Ale generalnie takie rzeczy to się robi na FPGA. Ograniczniem może być tylko rozmiar zdjęcia i framerate.
  • #3 21581373
    Gloomwing
    Poziom 17  
    FPGA to chyba jest dla mnie za dużo.
    Logic analyzer 8-bit to oczywiście za mało (mam klona salesae), a 16-bitowy (fx2la) - jak starałem się opisać nie jest stabilny.

Na olx wisi właśnie karta akwizycji na PCI za 200 zł. Ale nie mogę się doczytać jak szybko może zbierać dane cyfrowe.

Adlink PCI-9111DG:
    ■ Number of channels: 16 inputs and 16 outputs
    ■ Compatibility: 5 V/TTL
    ■ Data transfers: programmed I/O

Rozmiar zdjęcia to 10xx * 13xx (nie pamiętam dokładnie. A zdjęcia można wykonywać co około 1.5s. ale nie zależy mi w tej chwili na jakichś ogromnych prędkościach.
  • Pomocny post
    #4 21581437
    oscil1
    Poziom 23  
    Ocena: 165
    dane równolegle? szeregowo? Takie te Twoje informacje trochę słabe. 1.4MHz to żadna prędkość.
    waltersalata napisał:
    Ale generalnie takie rzeczy to się robi na FPGA
    przesada
  • #5 21581555
    Gloomwing
    Poziom 17  
    oscil1 napisał:
    1.4MHz to żadna prędkość.

Tak też myślałem, ale nie radzę sobie z tym...

oscil1 napisał:
    dane równolegle? szeregowo?

Równoległe.

oscil1 napisał:
    Takie te Twoje informacje trochę słabe.

Tak wyglądają dane (wszystko zgrane na 12 MHz:
    Odczyt danych 12-bit 1.4MHz z kamery KAF1404 – alternatywa dla karty akwizycji

D4 - linia PIX
    D5 - linia LEN

Zakłócenie na LEN:

Zakłócenie na PIX i jednym z bitów VD

Pinout:

Datasheet.

Obecnie mam tutaj trochę kablologię: od kamery idzie kabel SCSI do przejściówki SCSI 68-pin na 50-pin, przez przewody (takie jak do płytek stykowych) do Logic Analyzera.
    Może zakłócenia pojawiają się pomiędzy liniami? Pewnie mógłbym to programowo odfiltrować.

Tutaj dane zbierane przy 3 MHz. Na moje oko Logic Analyzer po prostu się mija z impulsami.
  • Pomocny post
    #6 21581726
    oscil1
    Poziom 23  
    To są sygnały różnicowe - dlago masz do wszystkich linii sygnałowych plus czy minus. Ten interface to CameraLink i muszisz mieć odpowiedni hardware do tego. Zabrałeś się za bośbardzo skomplikowanego elektronicznie.

Kup sobie coś co konwertuje Camera Link do USB3 i podłącz do PC-ta albo RPI. Są to rzeczy drogie i nie zrobisz takiego grabera samodzielnie,

Dodano po 1 [minuty]:

Gloomwing napisał:
    Może zakłócenia pojawiają się pomiędzy liniami? Pewnie mógłbym to programowo odfiltrować.

Nie możesz bo tego tak nie odczytasz - to jest sygnał **różnicowy**, Nie da się podłaczyć bezpośrednio do pinu cyfrowego.
  • #7 21581738
    waltersalata
    Poziom 25  
    oscil1 napisał:

Kup sobie coś co konwertuje Camera Link do USB3 i podłącz do PC-ta albo RPI. Są to rzeczy drogie i nie zrobisz takiego grabera samodzielnie,

Właśnie dlatego takie rzeczy robi się na FPGA, w których można skonfigurować wejścia jako LVDS. Altera DE0 nano kosztuje 100 euro, coś więcej jak 400 zł więc nie aż tak znów drogo. DE0 nano ma na pokładzie pamięć DRAM więc można buforować cay obraz i wysyłać powoli uartem.
  • #8 21582003
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Pozwolę sobie się nie zgodzić przynajmniej w kwestii pix i len: po odfiltrowaniu bitów o długości 1 (8Mhz), dostaję ilość wierszy i kolumn jak trzeba przy użyciu fx2la.
    Dopiero w łikend będę mógł sprawdzić czy piny z minusem nie są podłączone do masy.
  • #9 21582629
    oscil1
    Poziom 23  
    waltersalata napisał:
    Właśnie dlatego takie rzeczy robi się na FPGA

Uważasz, że to ten poziom?

Gloomwing napisał:
    Pozwolę sobie się nie zgodzić przynajmniej w kwestii pix i len:

Możesz się nie zgadzać do woli.
  • Pomocny post
    #10 21583006
    jvoytech
    Poziom 22  
    Ocena: 136
    Znalazłem dokumentację do 4001E i złącze statusu jest nawet dobrze opisane, czyli jakiego typu są wejścia:

Złącze danych tylko piny są podane:

Jak już wcześniej wspomniano to będzie prawdopodobnie CameraLink albo jakaś jej odmiana, czyli mamy do czynienia z sygnałami różnicowymi LVDS. Driver wyjściowy będzie miał źródło prądowe 3.5mA a po stronie odbiornika powinien być rezystor terminujący 100Ω, na którym powinno odłożyć się napięcie > |±350mV| dla zera lub jedynki.

Widać, że złącze ma pary różnicowe Tx± i Rx±. Jeżeli Rx w kamerze odbiera dane z karty to najprawdopodobniej będzie tam rezystor 100Ω po stronie kamery, który można łatwo wykryć omomierzem, no chyba że jest to odmiana różnicówki gdzie na liniach D+ i D- są jeszcze szeregowo kondensatory.

Te zakłócenia, które odbierasz mogą być spowodowane odbiciami, przy braku odpowiedniej terminacji na końcu linii. Dobrze by było zastosować jakiś odbiornik, co w stylu:

patrz https://www.ti.com/lit/ug/slld009/slld009.pdf

Dopiero po użyciu odpowiedniego odbiornika można analizować zera i jedynki, bo tak to można zbierać zakłócenia. Pozostaje tylko niewiadoma o tym jak przesyłane są dane. Czy jest to jakiś SerDes, czyli wiele linii szeregowych z np. kodowaniem 8b/10b, lub innym. Być może nadawanie jest synchronizowane wspólnym zegarem na jakimś wyjściu a na liniach VD0..VD11 są równolegle poszczególne bity?
  • #11 21583906
    smiga
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Przydałby się jakiś Camera Link Frame Grabber, z możliwością sprawdzenia w jakiej konfiguracji "Tap'ów" ustawiona jest komunikacji (od podstawowej do 10 Tap):
    https://en.wikipedia.org/wiki/Camera_Link

https://documentation.euresys.com/Products/Mu...ent/MultiCam_6_7_HTML_Documentation/99963.htm

https://documentation.euresys.com/products/mu...Output%20Structure%20with%20Grablink%7C_____1

Dla ciekawych, NI ma taki adapter Camera Link do FlexRIO - można sobie wtedy zrobić własny frame grabber na FPGA/FlexRIO:
    https://www.ni.com/pl-pl/shop/model/ni-1483.h...pSNgzRMoxxF0ouSZO1ZKT-NPGmbRtFm4Lrd21SmKhKKGj

Dodano po 2 [minuty]:

Tu jest też dobre wyjaśnienie geometrii obrazu kodowanej w różnych konfiguracjach Tap'ów:
    https://www.ni.com/en/support/documentation/s...cym9eyFikAar7DkozADTqvIFC7ka_u1Wdfgvdh3B2kUDY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21583966
    oscil1
    Poziom 23  
    smiga napisał:
    Dla ciekawych, NI ma taki adapter Camera Link do FlexRIO - można sobie wtedy zrobić własny fame grabber na FPGA/FlexRIO:

Myślę że to przekracza dalece poziom tego wątku, gdzie autor pisze takie rzeczy jak poscie 8-mym
  • #13 21584425
    waltersalata
    Poziom 25  
    oscil1 napisał:
    waltersalata napisał:
    Właśnie dlatego takie rzeczy robi się na FPGA

Uważasz, że to ten poziom?

Nie ma barier jeśli chodzi o naukę. Do tego wszystko można zrobić w domu bez drogiego sprzętu.
  • #14 21584555
    smiga
    Poziom 17  
    FPGA, własny frame grabber na FlexRIO - to wcale nie są takie kosmiczne rzeczy, szczególnie gdy korzystamy z LabVIEW (dużo szybciej i prościej programuje się FPGA, niestety tylko sprzedawane przez NI, jak wspomniane FlexRIO). Robiliśmy kiedyś, z kolegą, akwizycję i przetwarzanie obrazu, na FPGA/FlexRIO, kamera z interfejsem Camera Link 10 Tap - 5000 FPS. Jest sporo gotowych przykładów w sieci. Niestety FlexRIO jest dość drogie.

Ja bym zaczął od podpięcia tej kamery do jakiegoś gotowego frame grabbera Camera Link.
    Chłopaki z Avicon (Warszawa) mają na pewno coś na półce, bo sprzedają tego typu kamery i też budują na nich różne systemy MV:
    https://avicon.pl/en/category/camera-link-en/

IMACO (przedstawiciel Stemmer'a - więc mają pełno sprzętu) , Marek Kania też pewnie jest w stanie coś tu doradzić (również Warszawa):
    https://www.stemmer-imaging.com/imaco-imaging-components
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21584567
    oscil1
    Poziom 23  
    smiga napisał:
    Ja bym zaczął od podpięcia tej kamery do jakiegoś gotowego frame grabbera Camera Link.

Myślę, że autor już stracił zainteresowanie tematem. Weź pod uwagę, że chciał użyć ESP za 15zł a RPi było wejściem na niezmapowane tereny. A Ty o FPGA
  • #16 21584711
    Gloomwing
    Poziom 17  
    oscil1 napisał:
    smiga napisał:

Myślę, że autor już stracił zainteresowanie tematem. Weź pod uwagę, że chciał użyć ESP za 15zł a RPi było wejściem na niezmapowane tereny. A Ty o FPGA

Nie straciłem zainteresowania, tylko jestem na wyjeździe i na pewne pytania nie mogę w tej chwili odpowiedzieć ;)
    ESP z SRAM to akurat prawie 30 zł na AliExpress, ale tak: kwoty rzędu 500 zł to w tej chwili przesada.

Na razie czuję się przekonany do kupienia odbiornikow lvds i zbudowania konwertera do ttl i używania dalej fx2la.
  • #17 21584768
    smiga
    Poziom 17  
    >>21584567
    Nie, no FPGA/FlexRIO wspomniałem jako wcale nie aż tak skomplikowane, tylko drogie, oczywiście.

Natomiast sugerowałem jakąś kartę frame grabera Camera Link na PCIe (lub coś starszego) - łatwiej zrozumieć co się dzieje i jak to później zrobić samemu. Niektóre firmy są w stanie wypożyczyć do testów. Na ebay'u jest sporo kart za kilkadziesiąt dolarów (np. Teledyne/Dalsa).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21588925
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Dobra, postaram się opisać co zdziałałem/ustaliłem w temacie kamery.
    oscil1 napisał:

Jednak poszedłem tym tropem i muszę podtrzymać.
    Podłączyłem piny VD do logic analyzera w tej samej kolejności i zauważyłem, że D0-D3 oraz D10-D11, gdy kamera nie przesyła mają stan logiczny 0, natomiast D4-D9 są w stanie wysokim. Sprawdziłem więc woltomierzem wartości „stanów” i stan wysoki to 4.33V, niski 0V. Dodatkowo sprawdziłem co się dzieje na pinach z minusem i tam mam odwrotnie 0V i 4.33V (względem masy.

Jeszcze jedna rzecz: są tu piny VCC, ale mam na nich 0.07V.

jvoytech napisał:
    Znalazłem dokumentację do 4001E

Dołączę tutaj „moje” PDF'y. Dołączyłem wcześniej obrazki, żebyście nie musieli ściągać PDF'ów, ale to widocznie było naiwne z mojej strony ;)
    Dołączam te najbardziej „podobne” do kamery, którą mam.
    jvoytech napisał:
    Jeżeli Rx w kamerze odbiera dane z karty to najprawdopodobniej będzie tam rezystor 100Ω

Miernik pokazuje 11.26k.

jvoytech napisał:
    Dobrze by było zastosować jakiś odbiornik, co w stylu:

Zamówiłem odbiorniki i nadajniki.
    jvoytech napisał:
    Czy jest to jakiś SerDes, czyli wiele linii szeregowych z np. kodowaniem 8b/10b, lub innym. Być może nadawanie jest synchronizowane wspólnym zegarem na jakimś wyjściu a na liniach VD0..VD11 są równolegle poszczególne bity?

Wszystkie datasheety od tych kamer zarzekają się, że to prawdziwe 12 bit na piksel.

smiga napisał:
    Tu jest też dobre wyjaśnienie geometrii obrazu kodowanej w różnych konfiguracjach Tap'ów:
    https://www.ni.com/en/support/documentation/s...cym9eyFikAar7DkozADTqvIFC7ka_u1Wdfgvdh3B2kUDY

Czy mamy podstawy by spodziewać się czegoś bardziej skomplikowanego?
    Załączniki:
    • SenSys1401 i in.pdf (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SenSys1401.pdf (102.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 21588945
    waltersalata
    Poziom 25  
    Gloomwing napisał:
    Dobra, postaram się opisać co zdziałałem/ustaliłem w temacie kamery.
    oscil1 napisał:

Jednak poszedłem tym tropem i muszę podtrzymać.
    Podłączyłem piny VD do logic analyzera w tej samej kolejności i zauważyłem, że D0-D3 oraz D10-D11, gdy kamera nie przesyła mają stan logiczny 0, natomiast D4-D9 są w stanie wysokim. Sprawdziłem więc woltomierzem wartości „stanów” i stan wysoki to 4.33V, niski 0V. Dodatkowo sprawdziłem co się dzieje na pinach z minusem i tam mam odwrotnie 0V i 4.33V (względem masy.

LVDS powinien być zaterminowany rezystorem 120 Ohm, nadajnik LVDS to źródła prądowe.
  • #20 21589292
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Kupiłem ds3486 i rezystory.
    Napisałem też do firmy zapytanie o pomoc techniczną.

• #21 21589774
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ten RS-DS3486 może się nie nadawać bo to jest standard RS-423 a nie LVDS. Poza tym on jest na 5V czyli nie podłączysz tego do współczesnej elektroniki, która ma poziomy 3.3V lub mniej.
  • #22 21589798
    Gloomwing
    Poziom 17  
    waltersalata napisał:
    Ten RS-DS3486 może się nie nadawać bo to jest standard RS-423 a nie LVDS.

A czy to:
    Gloomwing napisał:
    stan wysoki to 4.33V, niski 0V.

Nie sugeruje, że to nie jest lvds?
    waltersalata napisał:
    Poza tym on jest na 5V czyli nie podłączysz tego do współczesnej elektroniki, która ma poziomy 3.3V lub mniej.

Esp32 jest 5v "tolerant", logic analyzer którego używam, najwyraźniej też. Jak się uda wreszcie zgrać jakiś obraz, to będę się zastanawiał jak to dalej ugryźć.
  • #23 21589886
    waltersalata
    Poziom 25  
    Gloomwing napisał:
    waltersalata napisał:
    Ten RS-DS3486 może się nie nadawać bo to jest standard RS-423 a nie LVDS.

A czy to:
    Gloomwing napisał:
    stan wysoki to 4.33V, niski 0V.

Nie sugeruje, że to nie jest lvds?

A czy to jest napięcie z rezystorem terminującym 100 Ohm?
  • #24 21590961
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Przy rezystorze 1k, napięcie wacha się od 3.70 do 3.85,
    przy rezystorze 100 - 3.05-3.15V.

Porzucamy koncepcję LOW VOLTAGE?
  • #25 21591027
    waltersalata
    Poziom 25  
    Gloomwing napisał:
    Przy rezystorze 1k, napięcie wacha się od 3.70 do 3.85,
    przy rezystorze 100 - 3.05-3.15V.

Porzucamy koncepcję LOW VOLTAGE?

A jak podłączyłeś rezystor i jak był pomiar robiony?
  • #26 21591044
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Rezystor pomiędzy FEN+ i FEN-. Woltomierz równolegle do rezystora.
  • #27 21592313
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Coś mnie tknęło i sprawdziłem zasilacz.
    Powinno być 5, -15, 15, jest 5, -15, 12-13.
    Poniedziałek-wtorek złożę swój i zobaczymy jak to zadziała.

Patrząc na datasheet to by tłumaczyło bzdury na wyjściu. Skoro matryca CCD jest zasilana zbyt niskim napięciem, to i wejście do przetwornika AC jest już "błędne". Więc dane odbierane z przeze mnie nie mogą być dobre...

• #28 21608222
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Tak, była to wina zasilacza.
    Obecnie mam tak, że odłączyłem linię 15V z oryginalnego zasilacza i w jego miejsce podłączyłem zasilacz do laptopa 15V.
    Aparat robi zdjęcia jak należy, choć musiałem zamienić piny D7 i D8 (bodaj).

Jedno pytanie jeszcze - zasilacz.
    W manualu jest podane, że nie wolno odłączać i podłączać włączonego zasilania. Chciałbym wiedzieć co jest tutaj niebezpieczne.
    Mam taką myśl, że odłączenie przewodu może spowodować odłączenie masy przed liniami zasilania i to może być niebezpieczne dla układu.
    Czy mam rację? A może podłączenie linii zasilania w złej kolejności może być niebezpieczne? Mam wrażenie, że mój zasilacz 15V uruchamia się później (raz go też zapomniałem włączyć...).
    Czy powinienem zbudować teraz układ, który podłącza zasilanie (masa podłączona cały czas) na raz? Myślałem o trzech optoizolatorach do bramki AND, która włącza trzy przekaźniki (lub przekaźnik potrójny). Co Państwo na to?
  • #29 21626376
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Podsumuję:
    Ostatecznie problemem okazał się zasilacz. Kupiłem na allegro używany o odpowiednich parametrach za 20-pare złotych i wszystko pięknie śmiga (znaczy zdjęcia wychodzą pierwszoklaśne). Nadal muszę filtrować dane, ale teraz skorzystam z faktu, że mam pix+ i pix-, żeby wyłapywać prawdziwą zmianę zbocza na pix.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odczytu danych 12-bitowych z kamery naukowej KAF1404, która generuje sygnały o częstotliwości 1.4 MHz na wyjściach równoległych, z sygnałami taktującymi piksele, ramki i linie. Kamera posiada interfejs prawdopodobnie zgodny z Camera Link, wykorzystujący sygnały różnicowe LVDS, co wymaga odpowiedniego sprzętu do odbioru i konwersji sygnału. Próby użycia mikrokontrolera ESP32 i analizatora logicznego FX2LA nie przyniosły stabilnych rezultatów ze względu na wysoką częstotliwość i zakłócenia sygnału. Zalecane jest użycie dedykowanego frame grabbera Camera Link lub implementacja odbioru na FPGA z wejściami LVDS, np. na platformie Altera DE0 Nano. Problemy z zakłóceniami i błędnym odczytem danych okazały się wynikać z niewłaściwego zasilania kamery – po wymianie zasilacza na odpowiedni 15 V kamera działa poprawnie, a dane można filtrować programowo, wykorzystując sygnały różnicowe pix+ i pix-. Dyskusja porusza także kwestie terminacji linii LVDS rezystorem 100 Ω oraz bezpieczeństwa podłączania zasilania kamery, sugerując stosowanie układów zabezpieczających z przekaźnikami i optoizolatorami. Wskazano również na dostępność kart akwizycji PCI (np. Adlink PCI-9111DG) oraz gotowych rozwiązań komercyjnych (np. FlexRIO od National Instruments, frame grabbery od Avicon i Stemmer Imaging) jako alternatywy dla samodzielnej budowy systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA