logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gdzie kupić kabel ARGB 14 pin do NZXT Kraken Elite 360 RGB – brak w zestawie outlet

aniol42 17 Cze 2025 23:14 339 6
REKLAMA
  • #1 21582396
    aniol42
    Poziom 7  
    Kupiłem ostatnio chłodzenie wodne NZXT Kraken Elite 360 RGB z outletu z pewnej strony. Zapewniali, że wszystkie części będą. Jak otworzyłem paczkę, zobaczyłem, że brakuje kabla zasilającego ARGB 14-pinowego, którego się wpina do blokopompki. Szukałem wszędzie, nawet pisałem do producenta i nic. Prosiłbym o pomoc w znalezieniu, mogę nawet odkupić ten konkretny kabel. PS: wszędzie szukałem, Aliexpress, Allegro itp., też nie ma albo nie pasujące części.
    AI: Czy zależy Ci tylko na oryginalnym kablu od NZXT, czy może być jakiś zamiennik albo kabel dorabiany?
    Zależy mi na oryginalnym kablu, ponieważ kupiłem zamiennik i nie działa.
    AI: Masz może zdjęcie tego gniazda w blokopompce albo wiesz dokładnie, jak wygląda ten kabel (np. długość, układ pinów)? To by bardzo pomogło w szukaniu.
    Mam zdjęcie zastępczego kabla, lecz zdjęcia gniazda nie mam.
    Załączniki:
    • Gdzie kupić kabel ARGB 14 pin do NZXT Kraken Elite 360 RGB – brak w zestawie outlet 20250616_175830.jpg (497.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gdzie kupić kabel ARGB 14 pin do NZXT Kraken Elite 360 RGB – brak w zestawie outlet 20250616_175839.jpg (501.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gdzie kupić kabel ARGB 14 pin do NZXT Kraken Elite 360 RGB – brak w zestawie outlet 20250616_175854.jpg (497.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21582487
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    Zmierz suwmiarką jaki jest raster oraz ustal wymaganą grubość i długość szpilek. No i pasuje podać jakie końcówki z obu stron są wymagane: męskie czy żeńskie? Takie złącza po wymiarach może będzie łatwiej Ci znaleźć czy sobie samemu zrobić? Link Link Link
    W ostatnim linku masz podane wymiary do porównania z Twoimi i jeżeli to raster 2,54 to nie powinno być kłopotów ze znalezieniem gotowego czy zrobieniem sobie samemu?
    A tutaj masz złącza z rastrem 2,54, 2,0 i 1,27mm: Link
    Do zrobienia sobie samemu wymagana jest jednak wiedza jak kabel ma być wykonany: jako prosty 1:1, czy skrosowany a jeżeli tak to jak?
    aniol42 napisał:
    Zależy mi na oryginalnym kablu, ponieważ kupiłem zamiennik i nie działa.
    Na czym polega to nie działanie?
    aniol42 napisał:
    Mam zdjęcie zastępczego kabla, lecz zdjęcia gniazda nie mam.
    To co trzymasz a w ręce to ten zamiennik niedziałający? Czemu on ma po jednej stronie 6 lutów a po drugiej 7 lutów? Czy nie powinien mieć w sumie 14 lutów? A może ma, tylko zdjęcia tak zrobione niewyraźnie?
    Tu masz przykład, ze można sobie samemu dorobić prawie każdy kabel:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4117005.html#21516173
    https://static.elektroda.pl/attach/Wtyczki_dorabiane_adaptery_do_X-Gecu_T76_13_1116735.jpg
    Możesz wykonać wyraźne zdjęcia obu gniazd, które wymagają połączenia w urządzeniu?
  • REKLAMA
  • #3 21582694
    aniol42
    Poziom 7  
    Chodzi konkretnie o taki kabel. Nie potrafię zrobić czy lutować, dlatego szukam oryginalnego, a ten, co kupiłem, podróbkę, to ciągle się wypina ze złącza i nie ma 14 pinów, tylko 13.
    Załączniki:
    • S3.zip (25.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • S2.zip (31.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • S1.zip (58.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21582731
    elktrod
    Poziom 41  
    Gdzie kupić kabel ARGB 14 pin do NZXT Kraken Elite 360 RGB – brak w zestawie outlet
    Czyli potrzebujesz cały taki zestaw jak wyżej?
    A ten by nie pasował: Link ? Link ? Link ?
    Możesz podać linka do tego gdzie kupiłeś zastępczy?
    aniol42 napisał:
    ten, co kupiłem, podróbkę, to ciągle się wypina ze złącza i nie ma 14 pinów, tylko 13.
    A może ma mieć 14 pinów a 13 kabelków? Ale działa gdy nie wypięty czy nie?
    Może różnice wynikają z różnic sterowania ARGB / RGB? Pewnie bardziej by Ci pomógł ktoś kto ten temat przerabiał..
  • REKLAMA
  • #6 21582803
    elktrod
    Poziom 41  
    Może jaki kolega by Ci podmienił wtyczkę bez zatrzasku na wtyczkę z zatrzaskiem :Link No ale do kupna tego potrzebna znajomość rozmiarów rastra...
    Kupowanie przez internet zawsze wiąże się z dodatkowymi problemami tak jak tu, gdzie niby zatrzask widać ale nie podano rozmiaru rastra: Link
    To w takim razie musisz znaleźć sposób na nie wypinanie się tego co masz np GLUE skoro tylko to jest problemem a kabel działa i tyle - pozdrawiam...
  • #7 21583358
    aniol42
    Poziom 7  
    nie rozwiazalem problemu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku oryginalnego kabla zasilającego ARGB 14-pin do chłodzenia wodnego NZXT Kraken Elite 360 RGB, który nie był dołączony do zestawu zakupionego w outlecie. Poszukiwania oryginalnego kabla nie przyniosły efektu, a zamiennik zakupiony na Aliexpress okazał się wadliwy – ma 13 pinów zamiast 14 i nie posiada zatrzasku, przez co wypina się z gniazda blokopompki. W dyskusji zasugerowano pomiar rastra (odległości między pinami) i wymiarów wtyczek, aby znaleźć kompatybilne złącza lub samodzielnie wykonać kabel, jednak autor nie potrafi lutować i zależy mu na oryginale. Zaproponowano też wymianę wtyczki na taką z zatrzaskiem lub użycie kleju do zabezpieczenia połączenia. Niestety problem nie został rozwiązany, a oryginalny kabel pozostaje trudno dostępny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA