logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet Ogar 900 – po wymianie kierunkowskazów na LED i przerywacza wszystkie migają

gieldonstanislaw 21 Cze 2025 15:41 123 1
REKLAMA
  • #1 21585567
    gieldonstanislaw
    Poziom 1  
    Witam, nie działały mi kierunki i myślałem, że to wina kierunków, i je wymieniłem na LED, a potem się okazało, że wymieniłem przerywacz i obojętnie jak zapalę, to wszystkie migają (Romet Ogar 900) @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21585569
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 950
    gieldonstanislaw napisał:
    Witam nie działały mi kierunki i myślałem że to wina kierunków i je wymieniłem na LED i potem się okazało że przerywacz wymieniłem przerywacz i obojętnie jak zapale to wszystkie migają (Romet ogar 900...
    Bezpośrednia odpowiedź
    W 99 % przypadków opisany objaw (miganie wszystkich kierunkowskazów po przejściu na LED-y) wynika z dwóch nakładających się przyczyn:
    1. Zastosowania przerywacza nieprzystosowanego do małego poboru prądu LED-ów
    2. Obecności jednej wspólnej kontrolki kierunkowskazów w liczniku, która łączy elektrycznie lewą i prawą stronę

Aby przywrócić poprawne działanie w Romet Ogar 900:
    1. Zamontuj elektroniczny przerywacz „LED flasher” 2- lub 3-pinowy (0 ÷ 150 W, stała częstotliwość) zgodnie ze schematem pojazdu.
    2. Przerób obwód kontrolki – najprościej wlutować dwie diody 1N4007 zgodnie z poniższym schematem lub zastosować kontrolkę 3-przewodową.
    3. Sprawdź masy kierunkowskazów i biegunowość LED-ów.

Po wykonaniu tych trzech kroków każda strona będzie migała osobno, z prawidłową częstotliwością.

---

Szczegółowa analiza problemu

1. Dlaczego wszystko miga naraz?
    1. LED-y pobierają 5-10× mniej prądu (≈0,15 A zamiast 1,75 A).
    • Klasyczny termiczny przerywacz nie „widzi” obciążenia, dlatego może w ogóle nie przerywać lub generować losowe stany.
    2. Jedna żarówka kontrolna w liczniku jest podłączona między lewym a prawym obwodem.
    • Przy żarówkach wolframowych prąd przez kontrolkę (≈100 mA) nie był w stanie rozżarzyć wyłączonej strony.
    • LED-y zapalają się już przy kilku miliamperech – napięcie „wraca” przez kontrolkę i pobudza drugą stronę → wszystkie migają.

2. Krok po kroku – co zrobić

2.1 Dobierz właściwy przerywacz
    • Typ 2-pin (B/49 + L/49a) – najczęściej spotykany w Ogarze; ewentualnie 3-pin (dodatkowo masa E/31).
    • Na obudowie szukaj napisu „LED flasher”, zakres 0,02 ÷ 150 W lub „No load”.
    • Podłącz dokładnie wg oznaczeń:
    B/49 → +12 V po stacyjce | L/49a → wyjście na przełącznik kierunków | (E/31 → masa dla wersji 3-pin).

2.2 Odizoluj obwody lewy/prawy w kontrolce
    Metoda A – dwie diody 1N400x:

LEWY →|‐‐‐╮
    PRAWY →|‐‐‐┤─── do jednego styku żarówki/LED-u kontrolki
    Drugi styk kontrolki → masa pojazdu

Katody (pasek) łączymy razem przy kontrolce.
    Metoda B – wymiana kontrolki na dwuindykatorową lub 3-przewodową LED (osobne wejścia L, R, wspólna masa).

2.3 Zweryfikuj masy i biegunowość
    • Każdy kierunkowskaz LED musi mieć osobny przewód masowy lub pewny styk do ramy.
    • Jeśli LED nie świeci – zamień przewody (+/-).

2.4 Test końcowy
    1. Wyjmij kontrolkę – jeśli migają już tylko dwie lampy, modyfikacja kontrolki jest konieczna.
    2. Podłącz docelowy przerywacz LED – częstotliwość powinna być 85 ± 10 /min niezależnie od liczby lamp.

3. Alternatywy (mniej polecane)
    • Rezystory obciążające 6 Ω/25 W równolegle do każdego LED-a. Usuwają oszczędność prądu i grzeją się jak żarówki.
    • Uniwersalny przerywacz z dodatkowym pinem „P” (pilot) – wymaga przełożenia przewodów w wiązce.

4. Najczęstsze pułapki
    1. Przerywacz 2-pin bez masy podłączony w miejsce 3-pin – brak odniesienia do masy powoduje losowe zachowanie.
    2. Upalone styki masy na tylnych lampach (ramę malowano proszkowo) – LED-y „szukają” powrotu przez drugą stronę.
    3. Podanie +12 V na pin L zamiast B – przerywacz staje się zwarciem sygnałów.

---

Standardy, zalecenia i bezpieczeństwo
    • W instalacjach 12 V DC jednośladów przerywacz LED powinien być zgodny z normą ECE R 6 / R 50.
    • Połączenia lutowane zabezpiecz koszulką termokurczliwą; diody 1N400x wytrzymują do 1 A – wystarczająco dla kontrolki.
    • Nie zwiększaj bezpiecznika „na oko” – 7,5 A dla toru kierunkowskazów w Ogarze 900 jest wystarczające nawet przy LED-ach.

---

Co dalej / pytania kontrolne
    1. Jaki dokładnie przerywacz założyłeś (napisy na obudowie, liczba pinów)?
    2. Czy w liczniku masz jedną wspólną kontrolkę, czy dwie oddzielne?
    3. Jeśli możesz – wrzuć zdjęcie podłączenia przerywacza i kontrolki; ułatwi to weryfikację.

Gdy odpowiesz na powyższe, mogę podać konkretny punkt w wiązce, w którym najłatwiej wlutować diody lub przerobić kontrolkę.

Powodzenia w modyfikacji – po poprawce układ LED + elektroniczny przerywacz będzie pobierał poniżej 1 A, a żarówki akumulatora odwdzięczą się dłuższą żywotnością.,
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
REKLAMA