logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sterownik LED DMX 3-kanałowy kupić zamiast niedostępnego modelu? Kompatybilność

elaskawski 22 Cze 2025 17:04 408 6
  • #1 21586403
    elaskawski
    Poziom 9  
    Witam,
    Potrzebuję porady od mądrzejszych ode mnie, mianowicie posiadam sterownik LED DMX 3-kanałowy (kilka sztuk na obiekcie).

Jaki sterownik LED DMX 3-kanałowy kupić zamiast niedostępnego modelu? Kompatybilność

Niestety, jeden z nich padł, oczywiście dokupić go nie idzie. Teraz chciałbym porady, jaki dokupić, żeby po pierwsze - działał, a po drugie współpracował z tymi innymi, które są zamontowane. Na co dzień nie siedzę tak w tym temacie, raczej jestem wymieniaczem :)
    Myślałem nad takimi dwoma:
    https://www.thomann.pl/eurolite_lc_4_led_strip_rgb_dmx_control.htm
    ten jest 3-kanałowy

oraz alternatywna 4-kanałowa (ale nie wiem po co, bo ja i tak mam R, G, B),
    https://www.thomann.pl/eurolite_ed_strip_rgbw_4_ch_dmx_contr.htm

Jeśli było coś podobnego na forum, przepraszam. Szukałem, nie znalazłem.
    Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #2 21586511
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1322
    Prędzej ten pierwszy RGB będzie bardziej pasował... jak masz możliwość to porównaj sobie specyfikacje starego i tego RGB a będziesz wiedział coś bliżej nt. kompatybilności....
  • #3 21586559
    elaskawski
    Poziom 9  
    Bardziej chodzi mi o sposób podłączenia, jak widzisz na starym mam wyprowadzone po dwa kable na jeden kolor (katoda i anoda?), a w tym modelu z linka jest po jednym slocie na kolor i jeden slot jako ( ).

Moim zdaniem trzeba podłączyć anody do poszczególnych slotów R, G, B, a wszystkie katody zmostkować i podłączyć je pod wspólny ( ).

Czy dobrze rozumuję?
    Z pozostałej specyfikacji niewiele więcej trzeba, gdyż ten oryginał z tego, co widzę, ma max 1050 mA, a ten zamiennik max 9 A.
  • #4 21586574
    elktrod
    Poziom 41  
    Według mnie najpierw trzeba zbadać czy masz LED-y ze wspólną katodą czy ze wspólną anodą? Ogólnie na sprawnym starym sterowniku bym wybadał te rzeczy łącznie z zakresami napięć i prądów jakie daje sterownik na kanał oraz typ taśm LED czy są na 12 czy 24V itd itp, po prostu trzeba poznać dokładniej Twoje systemy... A dlaczego? Bo stary sterownik opiewa na prądy 3x350mA na kanał więc sterownik może jest prądowy, a nowy sterownik opiewa na 9A i może jest napięciowy? Więc nie wiadomo czy w efekcie on zagra? Więc dlatego musisz bliżej poznać każdy element Twojego systemu...
    Albo inaczej: odpinając stary sterownik oznacz sobie gdzie były plusy a gdzie minusy? I zbadaj czy są plusy lub minusy zbocznikowane gdzieś tam a jak nie to dlaczego? Zbadaj też piny zepsutego sterownika, czy są które zbocznikowane czy żadne/
    I wymagane plusy podłącz razem do nowego PLUSA?
    A ogólnie to chyba na katody LED dajemy MINUS a na anody LED dajemy PLUS?
    Nie wiem jak u Ciebie z zakupami ale znalazłem też taki sterownik Link
    Ale ten także opiewa ogólnie na 4A a poza tym ma DMX512 czyli jakąś odmianę DMX ogólnego... Dzisiaj producenci wprowadzają tak wiele zmian i odmian, że trudno znać wszystko co do kompatybilności... W moim poście zwróciłem Ci tylko uwagę na to co może być ważne, lecz lepiej zapewne byłoby aby się odezwał ktoś kto przerabiał już ten temat... Wstępnie to zbadaj dokładniej wszystko co się da na zepsutym i dobrym Twoim przykładzie (napięcia i prądy, oznaczenia i rodzaj taśm LED - długość, ilość led na metr itd itp)... Przyda Ci się to także w czasie próby podmiany sterownika na jakikolwiek inny.. Bo każdy w/w sterownik DMX powinien zadziałać tylko trzeba rozpoznać jak podłączyć diody LED aby nie pomylić biegunów a jak są zwarte minusy to musisz je rozewrzeć aby każdy kanał osobno podłączyć (o ile się da)... Stąd na początku moja uwaga, że są diody LED RGB ze wspólną katodą lub ze wspólna anodą a u Ciebie mogą to być osobne taśmy R osobne G i osobne B no ale musisz to rozpoznać? Bo przy sterowniku przewody mogą być osobne ale gdzieś tam mogą być zwarte katody lub anody i bierz to pod uwagę....
  • #5 21586612
    elaskawski
    Poziom 9  
    Ok, myślę, że sporo pomogłeś. Sprawdzę w wolnej chwili, gdzie idą plusy, a gdzie minusy. Instalacja jest 24 V.
  • #6 21586621
    elktrod
    Poziom 41  
    Bardziej mi chodzi o to jakie napięcia i prądy daje sterownik już do taśmy LED i jakie one są te LEDY? Temat sterowania diod ze wspólną katodą czy wspólną anodą przerabiałem na ARDUINO stąd nieśmiało zwracam na to uwagę, że przy każdym tym rodzaju LED wymagane jest inne podejście dla ich sterowania i poprawnego zasilenia bo gdy mamy jedną sztukę LED RGB ze wspólną katodą to katody nie da się rozdzielić na trzy katody aby zadość uczynić sterowaniu minusem każdego koloru z osobna... U Ciebie na zepsutym sterowniku oznaczenia pinów są osobne tak jakby taśmy miały być osobne dla każdego koloru, więc rozpoznaj ten temat...
    Obejrzyj sobie tutaj stronę sygnowaną logo BARTHELME: Link że możliwe są taśmy LED ze wspólnym plusem jak i ze wspólnym minusem:
    A co masz to musisz rozeznać jeszcze przed zakupem zamiennika sterownika?
    Znalazłem jeszcze taki sterownik na 48V : https://www.ebay.de/itm/363193520578
    I tutaj właśnie widzisz, że INPUT jest 48V a prądy wyjściowe te same a więc stąd ten ma 12 LED/kanał a nie 6 LED/kanał jak Twój zepsuty na 24V i to dlatego ważne jest według mnie dokładne rozpoznanie co masz aby dobrać właściwy zamiennik bo niekoniecznie sterownik prądowy da się zastąpić napięciowym i odwrotnie bez znajomości wszystkich innych szczegółów poszczególnych elementów całości...
    Gdy będziesz miał wspólny PLUS dla LED lub będziesz mógł je tak skonfigurować to ten sterownik jaki zalinkowałeś powinien być wtedy dobry Link
  • #7 21589071
    keso
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Najpierw musisz sprawdzić czy sterownik obsługuje taśmy led czy może diody mocy. W przypadku taśm możesz użyć któregokolwiek sterownika z powyższych postów. Jeżeli masz diody mocy to jedyny, który jest w dostępny to sterownik Proximy. Taki który odpowiada twojemu: https://pxm.pl/device.php?name=PX780-Driver-LED-C.C.-3x350mA . Zwracam uwagę, że po wymianie sterownika kolory na diodach mogą się rozjechać. Tzn. na nowym sterowniku diody mogą dawać inny odcień niż na pozostałych. Nowe sterowniki mają lepsze opcję sterowania kolorami i albo masz możliwość dostosowania tego do potrzeb albo musisz wymieć wszystkie sterowniki na takie same.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sterownik LED DMX 3-kanałowy, który uległ awarii i jest niedostępny do dokupienia. Poszukuje zamiennika kompatybilnego z istniejącym systemem, rozważając modele Eurolite LC-4 LED Strip RGB DMX Control (3-kanałowy) oraz Eurolite ED Strip RGBW 4-ch DMX Control (4-kanałowy). Dyskusja koncentruje się na kwestiach kompatybilności elektrycznej, w szczególności na sposobie podłączenia (wspólna anoda vs. wspólna katoda), napięciach i prądach sterownika oraz rodzaju taśm LED (12V/24V, prądowe vs. napięciowe). Zaleca się dokładne sprawdzenie oznaczeń pinów i charakterystyki starego sterownika, w tym prądów na kanał (np. 3x350mA) oraz typu taśm LED. Wskazano, że różnice w sterownikach mogą powodować rozjazd kolorów, co wymaga ewentualnej kalibracji lub wymiany wszystkich sterowników na jednolite modele. Jako alternatywę dla diod mocy wskazano sterownik Proximy PX780-Driver-LED-C.C.-3x350mA. Podkreślono konieczność rozpoznania, czy taśmy LED mają wspólną anodę czy katodę, aby poprawnie podłączyć nowy sterownik i zapewnić kompatybilność z istniejącym systemem 24V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA