logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus USB AX-56 nie łączy się z Wi-Fi na jednym z PC, Windows 10 Pro – co sprawdzić?

Karmelloo 24 Cze 2025 22:54 405 4
REKLAMA
  • #1 21588638
    Karmelloo
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!
    Mam następujący problem:
    Kupiłem dziś kartę sieciową Asus USB AX-56 i mam kłopot na jednym komputerze – nie chce się łączyć z siecią Wi-Fi.
    Wszystkie ustawienia sprzętowe posprawdzane, sterowniki aktualne i nic.
    Widzi sieci, ale wyskakuje komunikat – nie można się połączyć z tą siecią.
    Na drugim kompie śmiga normalnie, wpinam i po chwili normalnie łapie sieć.
    Wszystkie podstawowe ustawienia sieci posprawdzałem i wygląda na to, że jest ok.
    Ma ktoś pomysł, gdzie szukać problemu?
    Dodam, że system to Win 10 Pro.
  • REKLAMA
  • #2 21588717
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    czyli "widzi, a nie łaczy..". Nie wspomniałeś jaki to router...
    Moja opinia: Sprawdź zabezpieczenia routera. Może router posiada przycisk na zezwolenie podłączenia karty WiFi.
    A może jest skonfigurowany aby konkretnie obsłużył 10 sztuk urzadzeń IP, a Ty Limit wyczerpałeś...
    A może USB włącza tryb uśpienia na porcie USB
    Za dużo pytań, za mało opisu sytuacji ...
  • REKLAMA
  • #3 21588787
    Karmelloo
    Poziom 2  
    Racja!
    W sumie sprawdzane na 2 różnych routerach. Jeden to Huawei - model podeślę później, drugi od Starlinka. Na obu taka sama sytuacja. Sprawdzałem na kilku portach USB. Porty działają,
    Chyba nie chodzi o ograniczenie ilości urządzeń, bo na Huawei tylko jedno urządzenie podpięte.
    Tak jakby coś blokowało działanie tej karty sieciowej. Nie mam pojęcia, gdzie szukać…
  • REKLAMA
  • #4 21590122
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    @Karmelloo
    Uruchom komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci i zobacz czy karta się połączy.

Karta ma port 1 x USB 3.2 Gen1!
  • #5 21590802
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Karmelloo napisał:
    Widzi sieci, ale wyskakuje komunikat – nie można się połączyć z tą siecią.

Zazwyczaj tak sie dzieje, kiedy właśnie coś ze sterownikami jest nie halo. Oczywiście niekoniecznie sterowniki od karty, ale raczej sterowniki od chipsetu czy mostków. Sterowniki muszą być pobrane ze strony producenta i ręcznie instalowane. Sam system Zazwyczaj pokazuje, ze wszystko jest aktualne, ale to dalekie od prawdy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA