logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6

mak_7 29 Cze 2025 03:30 1512 29
REKLAMA
  • #1 21592557
    mak_7
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    Proszę czy ktoś może mi powiedzieć, jakie opcje ustawić w BIOSie, abym odpalił Win11 z dysku M.2.
    Ponad miesiąc turlam się z tym problemem i ostatecznie albo już mózg ma error, albo się gdzieś pomyliłem, albo "się nie da" i cały wysiłek na marne. Dlatego postanowiłem napisać o pomoc. Pominę całą nie potrzebną historię, dlaczego tak i ile razy musiałem przejściówki/karty/adaptery odsyłać bo coś nie pasowało.
    .
    Sedno:
    po wymianie dysku w żony laptopie został mi ten dysk wolny:
    Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6
    więc postanowiłem go wykorzystać w swoim PC. Problem w tym że jest to jednostka 4th generacji płyta gł. ASUS Maximus Hero VI, a chciałem już na niego dać Win11. Czytałem po forach, że się da nawet na starszych kompach niż 4th Gen. więc pomyślałem spróbuję [i tu miesiąc problemów pominę].
    ostatecznie kupiłem takie x2 karty i na razie tylko na pierwszej sprawdziłem co się wydarzy:
    Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6 Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6
    .
    A dodam jeszcze, że na tym dysku jest już zainstalowany Win11 Pro, wszystkie aktualizacje zrobione, itd. na laptopie żony (na forach wyczytałem, że tak jest łatwiej).
    Kartę z dyskiem włożyłem tu (o gwiazdkę to później zapytanie będzie):
    Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6
    odpiąłem wszystkie inne dyski i pojawił mi się taki komunikat:
    .
    I tu sedno sedna. Czy ktoś wie jak te opcje poustawiać, aby Win11 wstał z tego dysku? A później po podłączeniu pozostałych dysków HDD nie było problemu.
    w opcjach, które są niżej chyba każdą konfigurację już sprawdzałem. Nie wiem nawet ile razy musiałem baterie z płyty wyjmować (a dostęp w tej płycie to tragedia). I dalej nie działa... Podczas moich prób mogłem coś pominąć pomylić się, przez te restarty BIOSu. Albo gdzieś indziej w pozostałych opcjach jeszcze trzeba coś zmianić, a ja tego nie wiem i nie znalazłem w Internetach po forach gdzie.
    .
    A tak wyglądają te opcje zmiany:
    Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6 Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6 Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6 Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6 Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6 Jak ustawić BIOS do uruchomienia Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej 4 gen ASUS Maximus H6
    .
    Jeśli zostawiam "stary dysk" SSD 2,5' z Win10, to w systemie ten nowy dysk M.2 jest widoczny itd.
    .
    Jeśli będą potrzebne dodatkowe informacje lub screeny to powiedzcie tylko co jest potrzebne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21592562
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    Spróbuj tych porad dot. CSM w ASUS: Link
    Jaką pojemność ma Twój dysk M.2 NVMe?
  • #3 21592634
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Jak masz te mobo na chipsecie Z87 Link
    - płyta opisana Link_ ASUS Maximus H6 (Hero 6)

to zgodnie z forum (Asus gamer) Link

Cytat:
    chipset Z87 doesn't support NVMe or booting from M.2 SSD, let alone with an adapter.

*: Z87 nie obsługuje NVMe ani uruchamiania z M. 2 SSD, nie mówiąc już o adapterze.

*żaden z dostępnych Bios tej płyty nie wspomina o takiej opcji
  • #4 21592860
    mak_7
    Poziom 9  
    Cześć,
    dzięki za odpowiedzi.
    @lisek z tego co rozumiem to Twoim zdaniem nie ma sensu tego robić? Ponieważ i tak system nie wstanie z dysku M.2 na mojej płycie?
    .
    I tak to jest płyta z Twoich linków. BIOS, aktualny (w 2023 wymieniłem procesor na i7-4790K i też działo się wtedy...)
    .
    .
    @elktrod dysk ma pojemność 512 GB (teraz patrze, że złe zdj przesłałem wczoraj... było już późno)
    .
    Przeczytałem przesłany przez Ciebie artykuł (x2) i czy dobrze rozumiem, "że jest to możliwe", ale to nie wina hardware, a software?
    w sensie że już na etapie partycji wybrałem złe rozszerzenie (czy jak to nazwać). Po przeczytaniu go uświadomiłem sobie, że to nie jest końcówka mojego problemu, a początek... Już dawno nie ogarniam tematów IT jak kiedyś, a i czau na to nie mam tyle co bym potrzebował.
    .
    Powiedzcie mi w prost czy Waszym zdaniem jest sens próbować, czy jest bardzie prawdopodobne że się uda lub nie uda?
    Bo naprawdę nie chciałbym poświęcić czas aby ostatecznie okazało się, że nic z tego.
    .
    To już zainwestuje i kupię dysk SSD 2,5' aby się nie denerwować i skończyć z niczym. W sumie zakładam, że z takiego dysku podłączonego przez SATA Win11 wstanie bez problemu? Prawda? :)
  • #5 21592912
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    Poszukaj biosu zmodowanego pod obsługę NVMe dla Twojej płyty.

Z drugiej strony to sprzedałbym płytę, CPU i RAM i przeszedłbym po kosztach na AM4 xD

Za płytę dostaniesz 200zł., za CPU 250zł., za ram 60.

Ryzen 3600 150zł, płyta na B550 300-350zł., RAM DDR4 16GB 3600 100zł.

Będziesz miał znacznie szybszą platformę z obsługą PCI-E 4.0, z obsługą dwóch nośników NVMe, z obsługą ReSaizBar, kompatybilną z Win11 itp., itd.
  • Pomocny post
    #6 21592914
    wojtekElektron
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Cześć.
    Jeżeli płyta nie obsługuje uruchamiania z NVMe, to można wgrać odpowiednio zmodyfikowany BIOS i taka możliwość będzie realna.
    Załączam zmodyfikowany BIOS do Twojej płyty.
    Jeżeli zdecydujesz się na aktualizację BIOS-u, to wiedz, że nie biorę odpowiedzialności, jak coś pójdzie nie tak – robisz to świadomie i na własną odpowiedzialność.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • MAXIMUS-VI-HERO-ASUS-1603_NVME.CAP.zip (5.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 21592921
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Generalnie płyty pod 4 gen zwykle nie umożliwiały startu z dysków PCIe. Jeśli producent nie przewidział takiej możliwości i nie wydał BIOSu, który to umożliwia, to trzeba zmodyfikować BIOS o obsługę NVME. Na płytach Z87 da się to zrobić.

https://linustechtips.com/topic/592133-howto-get-nvme-support-on-older-motherboards/

Co prawda nie ma linku z narzędziami, ale jest wymienione, co jest potrzebne i są te narzędzia osiągalne.
    Ktoś nawet w komentarzach napisał, że Maximus 6 Hero mu działa z tą modyfikacją, więc jest to możliwe.

Dodano po 6 [minuty]:

Nawet jeszcze lepiej, dostał Kolega gotowca.
  • #8 21592941
    Kasek21
    Poziom 43  
    mak_7 napisał:
    A dodam jeszcze, że na tym dysku jest już zainstalowany Win11 Pro, wszystkie aktualizacje zrobione, itd. na laptopie żony (na forach wyczytałem, że tak jest łatwiej).

Taki system nie wystartuje na Twoim komputerze.

Twój sprzęt nie spełnia wymagań Win11 - da się to obejść ale trzeba instalować system na tej konfiguracji.
    Ale nigdy nie wiadamo czy MS czegoś nie poblokuje i system nie przestanie działać lub nie będzie np.: wyświetlał upierdliwego znaku wodnego xD

Ja bym przeszedł na AM4 - bo to może 100zł. trzeba będzie dołożyć - a to mniej niż te twoje adaptery z wysyłkami i poświęcony czas xD

Taki Ryzen 3600 z pamięciami DDR4 3600 to wydajność i5-10400F więc dużo, dużo szybciej niż dziadek i7-4790K.

+ oprócz gołej wydajności procesora, dostajesz kupę innych ficzerów, której na staruszku w żaden sposób nie uświadczysz.
  • REKLAMA
  • #9 21593014
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    Miałem płytę Asusa na Z68, zmodyfikowałem bios i NVMe startował. Modyfikacja prosta, zmiana czy dodanie 3 parametrów. Wyżej ktoś podesłał gotowca, tak więc instrukcji nie będę posyłał.
  • #10 21593442
    mak_7
    Poziom 9  
    cześć dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    czyli z tego co wszyscy piszecie to wgranie zmodyfikowanego BIOSu od @wojtekElektron (na własną odpowiedzialność) powinno sprawić, że Win11 będzie startował z tego dysku M.2 na tym adapterze?
    .
    @wojtekElektron korzystałeś sam z tego zmodyfikowanego BIOSu? W sensie to jest sprawdzony plik, lub z jakiegoś innego forum ktoś na tym konkretnym pliku odniósł sukces? Pytam ponieważ trochę mam wątpliwości, że może coś pójść "nie tak" i uszkodzę nie odwracalnie płytę. chyba rozumiesz moje obawy.
    .
    I ostatnia sprawa. Czy system partycjonowania (MBR czy GPT) mojego dysku M.2. Ma znaczenie odnośnie tego co napisaliście? Pytam ponieważ mam teraz trochę mętlik co zrobić. Czy mimo wszystko nawet po wymianie BIOSu na zmodyfikowany może okazać się, że dysk nie uruchomi Win11 bo właśnie jest zły s.partycjonowania? Może gdyby to zmienić to biosu nie będzie trzeba ruszać?

Dodano po 11 [minuty]:

PS
    Kasek21 napisał:
    Ja bym przeszedł na AM4

zgadzam się za tobą na 103% nawet z ciekawości poprzeglądam sobie przesłaną przez Ciebie konfiguracje i może coś atrakcyjnego upoluje :)
    .
    Jednak nie wiem czy będę chciał sprzedać te flaki ze starego kompa. tak w dużym skrócie to sentyment. ponieważ to jest komputer który kupiłem za pierwsze zarobione hajsy (za całą wypłatę+, hehe) mieliśmy wiele problemów i maratonów nocnego grania (16h w Red Alert2 do tej pory pamiętam). A co najlepsze po wszystkich modernizacjach jakie przeszedł do dziś mi w zupełności wystarcza nawet do Wieśka3 czy GoW :)
  • Pomocny post
    #11 21593447
    Kasek21
    Poziom 43  
    mak_7 napisał:
    Może gdyby to zmienić to biosu nie będzie trzeba ruszać?

Nie.

Aby była możliwość bootowania z nośnika NVMe trzeba wgrać zmodyfikowany bios chyba, ze skorzystasz z innego rozwiązania tj. pendrive + program Clover.
    https://www.youtube.com/watch?v=wqBa-eAnkCw

Tylko tak jak wcześniej napisałem Win11 instalowany na innym komputerze zapewne nie uruchomi się na Twoim ponieważ Twoja konfiguracja nie wspiera Win11.

Sprawdź, najwyżej zainstalujesz system na tym komputerze z pominięciem wymagań MS - tylko, że tak zainstalowany system może mieć ograniczenia wprowadzone przez Microsoft takie jak: znak wodny, brak możliwości aktualizacji do nowszych wersji, niektóre z ograniczeń da się obejść ale nikt nie wie kiedy i co znów MS wprowadzi.
  • Pomocny post
    #12 21593726
    wojtekElektron
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    mak_7 napisał:
    Korzystałeś sam z tego zmodyfikowanego BIOS-u? W sensie, to jest sprawdzony plik lub z jakiegoś innego forum ktoś na tym konkretnym pliku odniósł sukces? Pytam, ponieważ trochę mam wątpliwości, że może coś pójść "nie tak" i uszkodzę nieodwracalnie płytę. Chyba rozumiesz moje obawy.

Takiej płyty nie robiłem i nie testowałem tego BIOS-u. Jednak wielokrotnie modyfikowałem BIOS-y do płyt i zazwyczaj nie było problemu;)
  • REKLAMA
  • #13 21594216
    mak_7
    Poziom 9  
    wojtekElektron napisał:
    zazwyczaj nie było problemu;)

A jak były problemy to pernamentne? czy moge cofnac ta zmiane np. wgrywajac ostatnia wersje nie zmidyfikowana ze strony producenta?
    .
    Kasek21 napisał:
    Twoja konfiguracja nie wspiera Win11.

I nie wiem czy dobrze rozumiem, wiec powiedzcie mi. TAK lub NIE, bo...
    1) Czy sama zamiana/modyfikacja BIOSu (jesli sie uda) wystarczy, aby WIN11 wystartowal z tego dysku?
    2) Czy win11 zainstalowany bezposrednio na moim PC na dysku SSD 2,5" uruchomi sie bez problemu?
  • #14 21594229
    roman106
    Poziom 28  
    A tak zapytam: co chcesz osiągnąć instalując system na NVMe?
  • Pomocny post
    #15 21594244
    Kasek21
    Poziom 43  
    mak_7 napisał:
    Czy sama zamiana/modyfikacja BIOSu (jesli sie uda) wystarczy, aby WIN11 wystartowal z tego dysku?

Nie bo Twój sprzęt nie jest zgodny z Win11.

mak_7 napisał:
    Czy win11 zainstalowany bezposrednio na moim PC na dysku SSD 2,5" uruchomi sie bez problemu?

Jeżeli odpowiednio obejdziesz zabezpieczenia MS dotyczące wymagań Win11 to tak.
  • Pomocny post
    #16 21594247
    dt1
    Admin grupy komputery
    mak_7 napisał:
    Pytam ponieważ trochę mam wątpliwości, że może coś pójść "nie tak" i uszkodzę nie odwracalnie płytę. chyba rozumiesz moje obawy.

mak_7 napisał:
    A jak były problemy to pernamentne? czy moge cofnac ta zmiane np. wgrywajac ostatnia wersje nie zmidyfikowana ze strony producenta?

Przy jakichkolwiek modyfikacjach zawsze może pójść coś nie tak. Ba, nawet zwykłe flashowanie oficjalnym wsadem rónież niesie za sobą pewne ryzyko. Tym niemniej warto wspomnieć, że płyta ma mechanizm Biosh Flashback, więc sporą większość usterek BIOSu można wyprostować tym mechanizmem bez specjalistycznych narzędzi. Zachęcam do przestudiowania instrukcji płyty, tam to narzędzie oraz cała procedura są opisane.

mak_7 napisał:
    I ostatnia sprawa. Czy system partycjonowania (MBR czy GPT) mojego dysku M.2. Ma znaczenie odnośnie tego co napisaliście?

Nie ma znaczenia w kontekście obsługi dysku przez BIOS. Ogólnie przyjęte jest, że dla Windows 10 i 11 domyślnym sposobem partycjonowania jest GPT, ale to nie ma znaczenia jeśli chodzi o możliwość uruchamiania systemu z takiego dysku.

mak_7 napisał:
    1) Czy sama zamiana/modyfikacja BIOSu (jesli sie uda) wystarczy, aby WIN11 wystartowal z tego dysku?

Nie. Sama modyfikacja jedynie umożliwia prawidłowe rozpoznanie dysku PCIe przez BIOS i umożliwia start z niego. Nic więcej, nic mniej. Jeśli prawidłowo zainstalujesz system w trybie UEFI na takim dysku, to powinna być możliwość uruchomienia tego systemu z tego dysku, co nie będzie możliwe, jeśli BIOS nie będzie miał mechanizmu obsługującego uruchamianie z takich dysków. Nie ma tu znaczenia, czy mówimy o Windows 10, 11 czy Linuxie.

mak_7 napisał:
    2) Czy win11 zainstalowany bezposrednio na moim PC na dysku SSD 2,5" uruchomi sie bez problemu?

Twój sprzęt nie jest kompatybilny z Windows 11. Nie ma TPM w wersji drugiej, nie ma procesora co najmniej ósmej generacji. Tak więc sam instalator oficjalnie nie przejdzie dalej do etapu instalacji. Oczywiście są pewne metody pominięcia tego i zainstalowanie na siłę tego Windowsa na starym komputerze, ale nie ma to najmniejszego sensu. Raz, że Windows 11 jest bardziej upierdliwy od swojego poprzednika, dwa - nie będzie on miał żadnej przewagi nad Windows 11, w szczególności na starszym komputerze.

Tak więc chcąc na siłę instalować Windows 11 na szybkim dysku musisz:
    - zmodyfikować BIOS
    - zmodyfikować instalator Windowsa aby ominął sprawdzanie wymagań CPU/TPM

Do tego aktualizacje też są jeśli pamiętam zablokowane, więc też chyba będzie trzeba coś ominąć, ale musiałbyś się zainteresować bardziej tematem, bo nie interesowałem się nim (instaluję jak muszę Win 11 na wspieranych platformach, na starych wolę Win 10).
  • Pomocny post
    #17 21594411
    lisek
    Serwisant RTV
    Jeśli kol. "nie chcesz zderzenia ze ścianą problemów" dla tej płyty na chipsecie Z87
    zrób tak jak zalecał kol. Kasek21 w odp. (#5 29 Cze 2025 14:39 )

p.s
    Problem z instalacją systemu Windows 11 na systemie z chipsetem **Intel Z87** (który nie jest oficjalnie obsługiwany przez Microsoft) może rzeczywiście wynikać z **ograniczeń sprzętowych**, możliwe przyczyny i rozwiązania:
    * Oficjalne wymagania Win11:
    - **TPM 2.0 * * (najprawdopodobniej masz TPM 1.2 lub go nie masz).
    - **Secure Boot * * (musi być włączony w UEFI).
    - **Procesor z listy obsługiwanych * * (Z87 to Haswell, nie ma na liście).

Kol. cpu i7 to Intel Devil’s Canyon Link_ i7-4790k-and-i5-4690k

**2. Dlaczego zawiesza się podczas uzyskiwania dostępu do dysków?**
    Przyczyna:
    1. Sterowniki SATA/AHCI * * - instalator Win11 może nie mieć odpowiednich sterowników dla Twojego kontrolera.
    2. Tryb pracy dysku * – - jeśli dysk SSD / HDD jest podłączony w trybie* * RAID/RST * * (nawet jeśli wyłączyłeś RST, ustawienia mogą zostać zachowane).
    3. Problemy z UEFI / CSM * * - Win11 wymaga * * UEFI**, ale niektóre starsze Płyty główne (Z87) mogą działać w **trybie hybrydowym** z usterkami.
    4. ** Uszkodzona Dystrybucja * – - nawet" oficjalne " ISO mogło zostać pobrane z błędami.

**3. Co sprawdzić?**
    1. ** Tryb SATA w BIOS-ie**:
    - Przełącz z * * RAID / RST * * na * * AHCI * * (może być wymagana **czysta instalacja**).

2. ** Odłącz dodatkowe dyski * * - Zachowaj tylko docelowy dysk SSD.
    3. ** Wypróbuj inny port SATA

**3. Dlaczego" okrojona kompilacja " działa?**

- **Wyłącz sprawdzanie TPM / Secure Boot * * (np. przez ' appraiserres.dll`).
    - **Odinstaluj sterowniki kontrolera dysku**, które powodują konflikty.
    - **Użyj uproszczonego instalatora * * bez zbędnych kontroli.

**Brak**:
    - Niestabilność, brak aktualizacji, zagrożenia bezpieczeństwa.

4. Jak zainstalować oficjalny Win11 na Z87?**
    * * Metoda 1: obejście kontroli (czyste ISO)**
    1. Pobierz * * oficjalne ISO * * z [Microsoft] ( Link ).
    2. Utwórz rozruchowy dysk flash USB za pomocą * * Rufus * * (w Ustawieniach Rufus wybierz: * "obejście TPM / Bezpieczny rozruch"*).
    3. Zainstaluj jak zwykle.

#### * * Metoda 2: Ręcznie zmodyfikuj ISO**
    1. Zamontuj obraz Win11.
    2. Usuń / zastąp plik "appraiserres".dll 'w folderze 'sources'.
    3. Ponownie zbuduj ISO przez "Oscdimg" lub "UltraISO".

Metoda 3: Instalacja przez Win 10, a następnie aktualizacja**
    1. Umieść * * Windows 10**.
    2. Przez * * Regedit * * dodaj klucze, aby ominąć kontrole:
    ```
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
    "BypassTPMCheck"=dword:00000001
    "BypassSecureBootCheck"=dword:00000001
    ```
    3. Uaktualnij do Win11 przez * * Media Creation Tool**.

5. Jeśli i Tak Dalej NIC- alternatywy**
    1. ** Windows 10 LTSC – * - stabilny, bez zbędnych śmieci.
    2. ** Linux * *(jeśli komputer jest do pracy) – Ubuntu, Mint.
    3. ** Wirtualizacja * * - umieść Win11 we VirtualBox * * (jeśli hardware pociągnie).
  • #18 21595256
    mak_7
    Poziom 9  
    Cześć,
    Wielkie dzięki po raz kolejny za zaangażowanie w mój problem :)
    roman106 napisał:
    co chcesz osiągnąć instalując system na NVMe?

w sumie to nic :) po prostu taki dysk mam wolny. Ale im więcej czytam o tym wszystkim, to mam więcej obaw. I rozważam zakup jednak dysku 2,5" zamiast modyfikacji BIOSu. Ale o tym dalej...
    Kasek21 napisał:
    Jeżeli odpowiednio obejdziesz zabezpieczenia MS dotyczące wymagań Win11 to tak.

Teraz już nie pamiętam gdzie (chyba reddit'cie) dla starszych gen. były opisywane różne metody "obejścia". Ale właśnie najprościej i z tego co pisali użytkownicy równie skutecznie było zainstalowanie Win11 na nowszym kompie. A później przeniesienie dysku z takim Win11 do starszej jednostki (omija się cały proces sprawdzania wymagań podczas instalacji, itd).
    Tyle właśnie że nie mam innego dysku niż ten NVMe i rozważam właśnie zakup SSD 2,5". Tylko z tego co piszecie obecnie to "nie tędy droga"...
    dt1 napisał:
    Biosh Flashback

Chyba w 2023r jak aktualizowałem BIOS to o tym czytałem. Teraz już tego nie pamiętam, ale dzięki za przypomnienie. Jak będzie konieczne (oby nie) to watro pamiętać.
    dt1 napisał:
    Oczywiście są pewne metody pominięcia tego i zainstalowanie na siłę tego Windowsa na starym komputerze

To między innymi instalacja na Nowszej Gen. i przeniesienie dysku na Mojego PC Starszej Gen? (to co pisałem kilka linijek wyżej)?
    dt1 napisał:
    instaluję jak muszę Win 11 [...], na starych wolę Win 10

No a to nie jest tak, że ja też właśnie muszę, ponieważ oficjalne wsparcie kończy się w październiku? Też wolałbym zostać przy tym co mam obecnie. Z bardzo, ale to bardzooo wielu powodów. Jednak bez "wsparcia" co będzie za nie wiem 1,2,3..7 lat? :(
    A win11 na pewno będzie wspierany jakiś czas.
    @lisek Twój post czytałem z Xrazy i zrozumiałem tylko początek to zaraz po "ps." chyba pkt1 i pkt 4. Metody modyfikacji też chyba właśnie na Reddit'cie były wymienione. Obecnie wydają się złożone zwłaszcza ostatnie, ale jak by wcześniejsze nie pomogły to chyba dałby rade to odtworzyć.
    A to co nie zrozumiałem, czyli cały środek to mnie też obecnie dotyczy czy to są informacje, które są dodatkowe lub później będą potrzebne? Bo jak wspomniałem nie rozumiem co tam jest napisane :(
    .
    PS.
    (bo zapomniałem) przeglądam na OLX te sprzęty proponowane, a nawet nowsze procki :) Jednak ten sentyment i ta "toksyczna miłość" do mojego PC mnie do tego zniechęca. Chyba dopiero jak naprawdę skończą się opcje, ale tak definitywnie, że nie uda się uruchomić tego kompa nigdy więcej. To wtedy.
    PS.2.
    Przez to szukanie zacząłem przeglądać też 1080Ti...
  • Pomocny post
    #19 21595281
    dt1
    Admin grupy komputery
    mak_7 napisał:
    To między innymi instalacja na Nowszej Gen. i przeniesienie dysku na Mojego PC Starszej Gen? (to co pisałem kilka linijek wyżej)?

Może i między innymi tak, ale nie zadawałbym sobie tyle trudu. W starszych wersjach można było na uruchomionym instalatorze wywołać wiersz poleceń i uruchomić regedit i wpisać dodatkowe klucze, które omijały sprawdzanie. Podobno w ostatnich wersjach jest to zablokowane, ale w 23H2 z tego co pamiętam działało.

Ta metoda działała na starsze instalatory: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3980672.html#20597573

Z nowszymi można kombinować, zawsze są jakieś opcje, pojawiają się jakieś rozwiązania tu i tam.

mak_7 napisał:
    No a to nie jest tak, że ja też właśnie muszę, ponieważ oficjalne wsparcie kończy się w październiku?

Nic nie musisz. System masz sprzedany bez ograniczeń czasowych. Jeśli chcesz używać nadal Windowsa 95 czy XP to droga wolna. One nadal działają (inną kwestią jest ich przydatność).

System nie wyłączy się jesienią i nie będzie strajkował. Pisząc to korzystam z niewspieranego od 2015 roku systemu Windows 7, który nadal ma się dobrze i jest nadal najmniej upierdliwym z Windowsów tego stulecia.

mak_7 napisał:
    Jednak bez "wsparcia" co będzie za nie wiem 1,2,3..7 lat?

Jak często korzystałeś ze wsparcia w ciągu ostatnich kilku lat?I przede wszystkim co Ci to wsparcie realnie gwarantuje?
  • Pomocny post
    #20 21595325
    roman106
    Poziom 28  
    mak_7 napisał:
    po prostu taki dysk mam wolny

Już myślałem, że napiszesz, że cyferek w benchmarku więcej. Kupisz dysk SATA, to pomyśl ile kombinacji odpadnie.

"równie skutecznie było zainstalowanie Win11 na nowszym kompie. A później przeniesienie dysku z takim Win11 do starszej jednostki" - nie polecam. Takie rzeczy, to dla bardziej zaawansowanych. Potem narzekania na BSOD'y i inne problemy.
    dt1 napisał:
    Pisząc to korzystam z niewspieranego od 2015 roku systemu Windows 7

Ciągle mam W7 na jednym laptopie, a dopiero w zeszłym roku na głównym komputerze, przeszedłem na "7". Po prostu coraz więcej programów wymagało W10, więc trudno było ciągnąć. Już z góry wiem, że na jesieni nic u mnie się nie zmieni i Win10 pozostanie u mnie na komputerach.
  • Pomocny post
    #21 21595347
    lisek
    Serwisant RTV
    Sposób podany przez kol.dt1 (#19 02 Lip 2025 03:17)
    Cytat:
    Ta metoda działała na starsze instalatory: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3980672.html#20597573

* pokazano z obrazkami co ...i jak Link

p.s
    Jest blokada w ver.Win11 25H2 (Dilithium).

Jak dotąd sposób działa w Windows 11, 24H2 ( ОС 27686.1000).
    * Build 27686 (Canary)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #22 21595372
    Kasek21
    Poziom 43  
    Zabawa z takimi obchodzeniami może i da radę przy starszych wersjach ale co później z aktualizacjami? Może MS w jeden dzień zablokować to i owo. Chłopak się nabawi, a za kilka miesięcy system i tak do przeinstalowania.

Jeżeli wydajność tego komputera Ci odpowiada oraz nie chcesz przechodzić na Win11 to tego nie rób - zostań przy 10.

PS. Pomijam już kwestię legalności tego Win11 xD
  • #23 21596141
    mak_7
    Poziom 9  
    Witam Wszystkich,
    Pozwólcie, że tym razem już się bardziej ogólnie odniosę do całości.
    1) Wychodzi na to, że lepiej zostać przy Win10 bez nowych aktualizacji. A czy jakoś go dodatkowo zabezpieczyć? Od nie pamiętam jak dawna korzystam z Avast'a tylko (bo jakoś tak zostało). Jest darmowy i był wystarczający razem z aktualizacjami.
    2) Może w kolejnym roku (albo jeszcze później) jak już oficjalne wsparcie Win10 będzie historią, to pojawią się jakieś "narzędzia" które jednak pozwolą w mniej skomplikowany sposób przejść na Win11. A może i nawet oficjalne, hehe ;) Ewentualnie będzie tych metod mniej, ale bardziej sprawdzone czy coś, których np "kolejna aktualizacja" nie zepsuje. To wtedy zrobię kolejne podejście? Czas pokaże.
    3) Inną opcją faktycznie jest jeszcze zakup dysku SSD powiedzmy 512GB i spróbuje tej zabawy z wierszem poleceń, bo trochę jestem ciekawy czy mi się uda i jak długo pośmiga. A skoro dostałem Od Was instrukcję i nawet obrazki to kto wie. Znajdę może czas, na święta poproszę w prezencie Dysk SSD (obecny z Win10 odłączę, więc nic nie strace).
    4) No a dysk NVMe szkoda mi sprzedać. Skoro dział na adapterze zrobię na nim 1 partycję i będę tam gry instalował. (BIOS zostawię nie zmodyfikowany).

PS.
    "super szybki" dysk na same gry będzie, no to chyba ten 1080Ti też już musi być? Jak uważacie :) hehe
  • #24 21596256
    Kasek21
    Poziom 43  
    mak_7 napisał:
    no to chyba ten 1080Ti też już musi być? Jak uważacie hehe

Nie. To stara grzałka i do tego NVidia zaprzestała wsparcia dla serii GTX9xx/GTX10xx i nie wyda nowych sterowników.

Po co pakować się w drogie, mało wydajne i awaryjne starocie? xD
  • #25 21596764
    roman106
    Poziom 28  
    Kasek21 napisał:
    To stara grzałka

Max 250W. Jak nazwiesz RTX 2080 z 360W?

"do tego NVidia zaprzestała wsparcia" - z jaką tragedią to się wiąże?

"awaryjne starocie" - skoro awaryjne, to wątpliwe, by działający model ostał się do dzisiejszych czasów.
  • #26 21598462
    mak_7
    Poziom 9  
    Cześć,
    Co do tej Karty to nie ma potrzeby, aby zaraz była wojna Zielonych z Czerwonymi czy jeszcze z Niebieskimi (obecnie). Ta karta to na razie i tak wydatek z kosmosu po tylu latach chodzą po ok 800zł. Więc nie śpieszy mi się zwłaszcza, że mam 1070 i jak pisałem dużo wcześniej w to co gram mój zestaw mi wystarcza. Ale dzięki za podjęcie tematu :) jak się trafi okazja to wtedy może się skuszę.
    .
    Z innej beczki zanim założyłem ten wątek to sądziłem, że nie będzie problemy z tym dyskiem NVMe i Win11. A w planach miałem zmianę partycji swoich dysków HDD, więc pozmieniałem partycje, a później pod Win11. Ale wtedy kiedy instaluje się WIN z pendriva to tam to zrobiłem. A nadałem im Litery dysków i Formatowanie zrobiłem ponownie pod Win10(ten co z niego korzystam obecnie), aby sprawdzić czy utworzyłem partycje dobrze i czy działają. Bo później miałem zamiar itak je formatować pod Win11(po zmianie). Wiem trochę/bardzo namieszałem, ale plan był inny niż wyszło. A chciałem się zapytać czy tak może zostać? Ponieważ ciężko mi to opisać ale to tworzenie partycji wygląda inaczej na Win11 niż na Win10.
    .
    A tak w skrócie to na 2x dyskach HDD (1TB) zrobiłem partycję programem instalacyjnym Win11. Ale nadałem im woluminy i format zrobiłem na Win10. I czy mogę tak to zostawić? Czy nie będzie z tym problemów?
  • #27 21598467
    Kasek21
    Poziom 43  
    mak_7 napisał:
    I czy mogę tak to zostawić?

Tak.
  • #28 21599324
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzięki :)
    A więc, jeszcze przez jakiś czas pozostawię temat otwarty. Gdyby się miało coś zmienić odnośnie moich planów/dysków/Win'ów...
    .
    Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc i porady :)
  • Pomocny post
    #29 21602980
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Osobiście w twoim przypadku zamiast te kontrolery to lepiej i bezpieczniej i pewnie kupić dobry dysk SSD. Wgrać sobie windows 10 lub jak chcesz to 11. Ściągasz ze stron MS najnowszą kompilacje ISO + program rufus do tworzenia instalki.
    Tam masz jedno proste okienko w którym wybierasz ściągnięty obraz ISO win11 oraz pendriva oraz by system plików był MBR a nie GPT
    Dajesz zapisz i dostajesz komunikat czy pominąć sprawdzanie zgodności. Możesz też wybrać by nie tworzyć konta MS tylko lokalne i od razu podać jego nazwę.
    Z takiej instalki zainstalujesz bez problemu na każdym kompie. Windows na dysku M2 działa znikomo szybciej niż na SSD. A na niektórych płytach nie ma nawet różnicy.
  • #30 21875518
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc, zamykamy temat.
    Win11 wylądował na dysku SSD, na razie jest dobrze :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości uruchomienia systemu Windows 11 z dysku M.2 NVMe na płycie głównej ASUS Maximus Hero VI (chipset Intel Z87, 4. generacja). Standardowy BIOS tej płyty nie obsługuje bootowania z NVMe, co jest potwierdzone brakiem takiej opcji w oficjalnych wersjach BIOS. Rozwiązaniem jest wgranie zmodyfikowanego BIOS-u z dodaną obsługą NVMe, co umożliwia rozruch systemu z dysku M.2. Modyfikacja BIOS-u niesie jednak ryzyko uszkodzenia płyty, choć mechanizm BIOS Flashback pozwala na przywrócenie oryginalnego BIOS-u w razie problemów. Ważne jest także prawidłowe przygotowanie dysku, w tym system partycjonowania GPT oraz instalacja systemu w trybie UEFI. Jednak sprzęt oparty na chipsecie Z87 nie spełnia oficjalnych wymagań Windows 11 (brak TPM 2.0, Secure Boot, obsługi procesora), co może skutkować ograniczeniami systemu, takimi jak brak aktualizacji czy znak wodny. Alternatywnie zalecane jest przejście na nowszą platformę AM4 z procesorem Ryzen 3600 i płytą B550, co zapewnia natywną obsługę NVMe i pełną kompatybilność z Windows 11. W przypadku braku chęci modyfikacji BIOS-u i ryzyka z tym związanego, rekomendowano zakup dysku SSD 2,5" i instalację systemu na nim. Metody obejścia wymagań Windows 11, takie jak instalacja na nowszym komputerze i przeniesienie dysku, są możliwe, ale niezalecane ze względu na potencjalne problemy ze stabilnością. Ostatecznie autor zdecydował się na instalację Windows 11 na dysku SSD 2,5", co działa stabilnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA