Moze zle przylega do cpu,
* jak sam skladales
Wg. Link - ten Thermalright Peerless Assassin 120 SE ma zdolnosc (Cooling Power: Rated for up to 265W TDP)
Spróbuj
Przejdź do Panelu sterowania zarządzanie zasilaniem,
-Ustaw maksymalną wydajność, zmień parametry zarządzanie, zasilanie procesora. minimum 99 i maksimum 99. i temperatury nie będą.
stracisz 5% może 10/% na wydajności. * zaś w grach to nie przełoży się na znaczne róznice
Lub obniż jego nap. zasilania w Bios
Upgrade Bios do najnowszego . zrobiony?
p.s
W Idlle ten cpu to max.40St.C
- ta płyta i ten cpu Link W grach 70-8-st.C
2 x Odkrecalem chlodzenie bo myslalem wlasnie ze moze cos nie doszlo czy cos ale dalej to samo.
Bios najnowszy.
Jeszcze tak mi na mysl przyszlo czy dobrze wentylatory podlaczylem pod plyte bo byly w sumie z tego co pamietam 3 gniazda i sie wpielem z 2 wentylatorami od chlodzenia w zaznaczone miejca:
Mam rozumiec ze od lewej wentylator 1 i 2 od RAMU ?
Pobralem program ale nie moge znalezc informacji o obrotach w trybie "Tylko czujniki" same napiecia, temperatury i % Zielony jestem w tym, przyznaje
Od chłodzenia wychodzą dwa złącza 4pin, powinieneś mieć taką przejściówkę aby obydwa podłączyć do złącza CPU_FAN.
Nie masz to podłącz tak jak napisałem, czyli: Pierwszy wentylator (nawiew) ma być podłączony do CPU_FAN, drugi do CPU_OPT.
Wentylator bliżej ramu podłącz do CPU_FAN, ten drugi do CPU_OPT.
Tak, zamieść lepsze zdjęcie - chciałbym zobaczyć w jakiej orientacji są wentylatory.
Ogólnie po takim przełączeniu powinno być lepiej bo drugi wentylator będzie pracował szybciej.
Prędkości wentylatorów możesz ustawić w UEFI (biosie) płyty głównej. Ustawisz Sobie jaką chcesz prędkość przy jakiej temperaturze; można ustawić krzywą.
70-75 stopni podczas obciążenia nie jest jakąś złą temperaturą, bym powiedział, że całkowicie w normie dla procesora z cache x3D, szczególnie latem.
Ogólnie zastanawia mnie fakt jak to jest ze np. podczas grania w CS2 temp 85 stopni a po obciazeniu procesora w 100% temperatura 72-75 stopni :/ a przy instalacji RDD2 ponad 90
Zrobie rano jak napisałeś i sprawdze czy jakas zmiana jest oraz wstawię zdjęcie jak to wyglada
Takie łączenie 2 wentylatorów pod 1 gniazdo jest bezpieczne ? Jak ogolnie sie nazywa taki adapter żeby ewentualnie kupic go ?
Dodano po 8 [godziny] 20 [minuty]:
Tak to wyglada po przełączeniu 1 wentylatora jak pisałeś wyżej
Dodano po 17 [minuty]:
Po przelaczeniu wentylatorow troche roznice widac, ponizej zdjecia z testu:
zamieść lepsze zdjęcie - chciałbym zobaczyć w jakiej orientacji są wentylatory.
Drugi wentylator wydaje się być poprawnie zamontowany, ale nie widać orientacji pierwszego. Zrób zdjęcia od strony łopatek obu wentylatorów, tak jak poprosił @Kasek21
✨ Użytkownik zauważył wysokie temperatury procesora AMD Ryzen 7 7800X3D podczas instalacji i pytał, czy jest to normalne zjawisko. Dyskusja dotyczyła kwestii termicznych tego modelu CPU, zwracając uwagę na możliwe przyczyny takich temperatur, takie jak ustawienia BIOS, chłodzenie, pasta termoprzewodząca oraz obciążenie procesora podczas instalacji oprogramowania. Podkreślono, że Ryzen 7 7800X3D, wyposażony w technologię 3D V-Cache, może generować wyższe temperatury w porównaniu do standardowych modeli, co wymaga odpowiedniego chłodzenia i konfiguracji systemu. Zalecane jest monitorowanie temperatur oraz ewentualna optymalizacja ustawień chłodzenia i wentylacji obudowy, aby utrzymać bezpieczne wartości termiczne podczas pracy procesora. Wygenerowane przez model językowy.