Wstawiłem brakujące opory i zabrałem się za naprawę tv. Przekażnik cykał, dioda czuwania paliła się. Wymieniłem tranzystor linii D1555 na S2020. Wymieniłem wszystkie wyokonapięciowe elki. Przekąznik już nie 'cyka', ale grzeje się do czerwności R104 (470 Ω). Napięcie przed rezystorem 114 V, za 34 V. Dioda zenera ZD404 sprawna. Czy mogą to być kondesnatory wyokonapięciowe przy tranzystorze linii ? Czy należy je wymienić ?
Chwila, jakie masz napięcie na R104 -114V , jakim cudem, sprawdż zasilanie 12V, albo ja, albo Ty mamy 2 różne schematy, ja tu mówię o elementach przy tranzystorze Q101.
No mam właśnie jakiś inny ten schemat, niby podzespoły się zgadzają, ale numeracja jest inna. Ściagałem z elektrody (?). Zaraz pomierze napięcia, bo coś wyrażnie nie gra.
✨ W dyskusji dotyczącej telewizora Royal 5145 podano wartości rezystorów R104 i R405 po ich demontażu. R104 ma wartość 470 Ω, natomiast R405 według jednego z uczestników wynosi 180 Ω, a według innego schematu 130 Ω przy mocy 1,2 W. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia diody Zenera 12 V (ZD404). Po wymianie brakujących rezystorów i elementów wysokiego napięcia, w tym tranzystora linii D1555 na S2020 oraz elektrolitów, pojawił się problem z nadmiernym nagrzewaniem się rezystora R104 przy napięciu 114 V przed rezystorem i 34 V za nim. Dyskutowano o możliwej konieczności wymiany kondensatorów wysokiego napięcia przy tranzystorze linii. Wystąpiły rozbieżności w numeracji elementów na schematach, co wymagało porównania dokumentacji między uczestnikami w celu dalszej diagnostyki. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.