logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD

rseklecki 08 Lip 2025 14:48 258 15
REKLAMA
  • #1 21600772
    rseklecki
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Przeszukałem cały internet i nie znalazłem sposobu na problem z moim laptopem. Otóż jestem posiadaczem laptopa DELL Inspiron 5420 - Core i7-1255U | 14''-FHD | 32GB | 2TB | W11P | MX570
    Od początku mam z nim problemy polegające na zamrożeniu działania na około pół minuty i bluescreen lub wraca do pracy i po jakimś czasie znowu to samo. Zauważyłem, że w tym czasie dysk wskazuje na 100% użycia, mimo że wg procesów zużycie wskazuje raptem 20%. Załączam screeny.
    Laptop był już na serwisie. Dell określił, że Komputronik dołożył swój większy dysk i RAM (oryginalnie powinno być 512 i 16 GB). Komputronik wymienił dysk na nowy, ale problem nadal się powtarza. Najczęściej pojawia się na grze lub przy korzystaniu z poczty lub przy rozmowie wideo online.
    AI: Czy możesz podać konkretne kody błędów lub treść komunikatów, które pojawiają się podczas BSOD?
    Critical process died i inne
    AI: Czy po wymianie dysku i RAM była przeprowadzona czysta instalacja systemu Windows oraz sterowników, czy korzystasz z tej samej instalacji co wcześniej?
    Była czysta instalacja

Edit: wczoraj zmieniłem sterowniki karty graficznej na starsze i jest póki co spokój ale bywało już tak ze trzy dni pracował normalnie a potem cyrki.
    Może to ma związek z jakimiś ustawieniami w biosie ? Jest najnowsza wersja na default teraz.
    Załączniki:
    • DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD 20250513_114137.jpg (2.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD 20250513_114505.jpg (2.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD 20250515_113748.jpg (3.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD 20250515_114556.jpg (2.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD 20250522_161909.jpg (6.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD 20250524_132401.jpg (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD 20250526_215838.jpg (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD 20250708_120721.jpg (4.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21600897
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    rseklecki napisał:
    Dell określił ze Komputronic dołożył swoj większy dysk i Ram (oryginalnie powinno być 512 i 16 GB. Komputronik wymienil dysk na nowy ale problem nadal sie powtarza.

Dell uwzględni tylko reklamację w oryginalnej konfiguracji sprzętowej. Każda modyfikacja będzie powodem do odrzucenia reklamacji i zrzucenia winy na firmę/użytkownika który dokonał tych zmian.
    rseklecki napisał:
    Od początku mam z nim problemy polegające na zamrożeniu działania na około pół minuty i bluescreen lub wtaca do pracy i po jakimś czasie znowu to samo.

Reklamuj sprzęt bezpośrednio u sprzedawcy, oni mają obowiązek testować zmiany sprzętowe i w konsekwencji sprzedać Ci sprzęt w 100% sprawny i gotowy do użytku.
    Problemem może być niekompatybilność/uszkodzenie pamięci lub dysku. Jeśli te podzespoły są sprawne i kompatybilne a problem występuje dalej, wtedy sprzedawca powinien sam reklamować sprzęt u producenta przywracając go do pierwotnej konfiguracji, tak aby ten uznał reklamację i usunął usterkę.
  • REKLAMA
  • #3 21601019
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6811
    Być moze jak to u Dell , problem w Bios (jego ograniczenia)

Ten model sprzedawany jest z max.1TB dyskiem i max.32GB DDR4 (3200)

p.s
    jaki dysk masz wstawiony?

Reszta jak pisał kol. wyżej.
  • REKLAMA
  • #4 21601041
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    ArturJK napisał:
    Dell uwzględni tylko reklamację w oryginalnej konfiguracji sprzętowej. Każda modyfikacja będzie powodem do odrzucenia reklamacji i zrzucenia winy na firmę/użytkownika który dokonał tych zmian.

Nieprawda, dell nie robi problemów gdy modyfikuje sie sprzęt, można go otwierać, zmieniać dyski itp.
    Tak nagminnie robią sklepy, tylko gdy technik odwiedzi klienta nie wymieni podzespołów które zostały dołożone przez sklep/klienta
    rseklecki napisał:
    Dell określił ze Komputronic dołożył swoj większy dysk i Ram

rseklecki napisał:
    Komputronik wymienil dysk na nowy ale problem nadal sie powtarza

reklamuj ponownie pamiec ram, jesli po wymianie dysku i ram na nowe, problem nadal występuje reklamuj w dellu. Obserwuj przerwania systemowe (managger zadań), nie powinno być więcej niz 1-1,5%, więcej oznacza uszkodzony procesor, a co za tym idzie kwalifikuje się do wymiany płyty głównej
    Jeśli nadal posiadasz w pakiecie serwis u klienta skorzystaj z niego
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21601094
    lisek
    Serwisant RTV
    To płyta UMA Wistron , wg. Dell p/nr.
    mobo : Wistron 213264-1
    * ODIN N ADL DDR4 UMA MB 213264-1.
    DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD

DELL Inspiron 5420 i7-1255U, 32GB RAM, 2TB SSD – zawieszanie, 100% użycia dysku, BSOD

Lista dysków Crucial pod ten model Link
    - generacja PCIe Gen4 / i PCIe Gen5 ... do 4TB
    p.s
    płyta Wistron ( (203128-1)) jest też w Dell Inspiron 16 5620 /i7-1260P
    ma inny p/nr.Dell > 0CNM4X
    * wygląda b. identycznie
    Załączniki:
    • Wistron Odin 13 NV_Alder lake_2020_ 203127-1.pdf (8.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21601221
    ArturJK
    Poziom 39  
    Bródka napisał:
    Nieprawda, dell nie robi problemów gdy modyfikuje sie sprzęt, można go otwierać, zmieniać dyski itp.

Ja nie napisałem że Dell nie pozwala modyfikować sprzętu, tylko że w razie problemów serwis zawsze jako pierwsze bierze pod uwagę, że mogło się to stać przez zmianę konfiguracji. Nie mają zastrzeżeń jeśli sprzęt był rozbudowywany przez podzespoły dedykowane dla tego urządzenia.
    Często jest jednak tak, że ktoś rozbudowuje o podzespoły niekompatybilne z tym urządzeniem które powodują problemy, a potem wysyła sprzęt do serwisu Della na reklamację. Wiadomo jak się kończy taka reklamacja.
  • REKLAMA
  • #7 21601247
    Bródka
    Poziom 42  
    ArturJK napisał:
    Ja nie napisałem że Dell nie pozwala modyfikować sprzętu, tylko że w razie problemów serwis zawsze jako pierwsze bierze pod uwagę, że mogło się to stać przez zmianę konfiguracji

Nie, dell pierwsze co to bierze pod uwagę wyniki testu ePSA, po tym procedurę testu płyty głównej (jeśli epsa nie jest możliwa do wykonania) i na tej podstawie wzywa technika z podstawowym pakietem części według kwalifikacji problemu, technik na miejscu diagnozuje sprzęt, wymienia potrzebne części, ew domawia nowe. Technik również może u klienta poprosić o podmianie podzespołów z innego laptopa (o ile jest taka mozliwosc) w celu wyeliminowania podejrzanych części które nie są della.
    ArturJK napisał:
    Nie mają zastrzeżeń jeśli sprzęt był rozbudowywany przez podzespoły dedykowane dla tego urządzenia.

Ale takowe nie istnieją w ich "systemie" albo oryginał i go wymienia, nawet nie ma możliwości sprawdzenia od "ręki" czy podzespół pochodzi z konkretnej sztuki. Jedyne dedykowane części to oryginalne części.
    ArturJK napisał:
    Często jest jednak tak, że ktoś rozbudowuje o podzespoły niekompatybilne z tym urządzeniem które powodują problemy, a potem wysyła sprzęt do serwisu Della na reklamację. Wiadomo jak się kończy taka reklamacja.

No jak sie kończy?
    Dell serwisuje sprzęt u klienta, po to sie kupuje della aby mieć taką gwarancje, wysyłanie sprzętu do serwisu robi się za zgodą klienta i opisaniu problemów przez technika. Nigdy sie nie spotkałem aby dell odrzucił gwarancje z powodu innego dysku czy ram, ba możesz nawet wysłać sprzęt bez dysku i również go przyjmą. To że ludzie częsta odsyłają sprzęt do sprzedawcy ponieważ nie mają często pojęcia, że dell serwisuje sprzęt u klienta, nawet sprzedawcy często o tym nie wiedzą. Finalnie wysłany sprzęt i tak jest serwisowany przez technika wyjazdowego ale we wskazanym miejscu u sprzedawcy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21601504
    ArturJK
    Poziom 39  
    Bródka napisał:
    Nigdy sie nie spotkałem aby dell odrzucił gwarancje z powodu innego dysku czy ram

No właśnie piszesz o swoich doświadczeniach, a ja o swoich. Ty się nie spotkałeś, a ja się spotkałem.
    Bródka napisał:
    To że ludzie częsta odsyłają sprzęt do sprzedawcy ponieważ nie mają często pojęcia, że dell serwisuje sprzęt u klienta, nawet sprzedawcy często o tym nie wiedzą.

Tak tu się zgodzę, tu kupiłem i tu mam gwarancję. Z drugiej strony, nie każdy chce i potrafi zgłaszać sprzęt na infolinii producenta, więc woli zanieść tam gdzie kupił. W razie kłopotów to sprzedawca musi je rozwiązać a nie klient, tym bardziej że powstały nie z jego winy.
    @rseklecki zgłosiłeś reklamację sprzętu?
  • #9 21601537
    rseklecki
    Poziom 2  
    >>21601019 Dysk NVMe WD Blue SN580 2TB

Dodano po 4 [minuty]:

>>21601247 Panowie. Za pierwszym razem przyjechał technik z Dell do domu, zrobił i stwierdził, że jest uszkodzony dysk. Potem sprawdził konfigurację i wysłał mnie do Sprzedawcy. Ale jak się potem dowiedziałem, zgłaszając drugi raz reklamację, to nie powinien przyjeżdżać i to było jego niedopatrzenie. Teraz zrobiłem drugą reklamację, ale jeszcze go nie wysłałem, bo trochę to trwa, a potrzebny mi jest do pracy. Zasada jest taka, że jeżeli sprzęt ma części wstawione przez Sprzedawcę, to wysyłasz do nich, a nie do Dell.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21601094 Rozumiem, że ta druga płyta nie obsługuje 2 TB? Jak sprawdzić bez rozkręcania lapka, jaką mam płytę?
  • #10 21601564
    Bródka
    Poziom 42  
    ArturJK napisał:
    No właśnie piszesz o swoich doświadczeniach, a ja o swoich. Ty się nie spotkałeś, a ja się spotkałem.

Mam certyfikacje della jako technik od 10 lat, wiem jak to działa od tamtej strony, wiem jak działa dell i ich infolinia. Nigdy mi i innym technikom z rejonu nie odrzucili gwarancji w z powodu wsadzonej inne kości ram czy dysku, nawet jeśli powodują problemy w wydajności. To sie zwyczajnie opisuje w protokole, informuje klienta co ma zrobić, gdzie zgłosić sprzęt w (tym przypadku u sprzedawcy) i tyle, nadal ma gwarancje na resztę sprzętu.
    Opisz całą sytuacje gdy Ci odrzucili gwarancje, bardzo chętnie się dowiem co było przyczyną.
    rseklecki napisał:
    Dysk NVMe WD blue SN580 2TB

Jeśli dysk nie ma numeru ppid dell zaczynający sie od CN to znaczy ze dysk jest z wolnego rynku
    rseklecki napisał:
    Za pierwszym razem przyjechał technik z Dell do domu zrobil i stwierdzil ze jest uszkodzony dysk. Potem sprawdzil konfigurancje i wyslal mniecdo Sprzedawcy.

Ponieważ dysk był wsadzony przez sprzedawcę, wiec racja, nie mógł wymienić Ci dysku bo nawet jak by go zamówił gdzie obecnie powinien zeskanować numer ppid dysku (nawet jak by tego nie zrobil) przyszedł by Ci czysty dysk z pierwotnej konfiguracji
    rseklecki napisał:
    Zasada jest taka ze jeżeli sprzęt ma części wstawione przez Sprzedawcę to wysyłasz do nich a nie do Dell.

Nie, zasada jest tak ze jak wsadzasz cokolwiek do komputera to gwarantem jest sprzedawca tego elementu, nie dell. Tak naprawde problemem sa procedury sprzedawcy, częstą nie sprawdzają czy laptop był przez nich modyfikowany tylko od razu wzywają technika dell. Jeśli sprzedawca nie zgodzi ssie na wysłanie samego dysku niestety musisz wysłać cały sprzęt, wiec idea serwisu dell u klienta w tym przypadku nie ma sensu, jest iluzoryczna
    rseklecki napisał:
    Rozumiem ze ta druga płyta nie obsługuje 2TB

Bez problemu powinna obsłużyć
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #11 21601566
    lisek
    Serwisant RTV
    Western Digital WD Blue SN580
    -ctrl SanDisk 20-82-10081-A1
    - cache: 64 MB Host Memory Buffer
    - pamieć kioxia 3D TLC BiCS5

Ten ctrl bywał w modelu WD_Black SN770. Zarówno modele czarne, jak i niebieskie wykorzystują bufor hosta o pojemności 64 MB, aby zrekompensować brak dedykowanej pamięci DRAM, czyli wykorzystują przydzieloną niewielką część pamięci RAM komputera.

p.s
    Kol. cpu i7-1255U
    - Wbudowany kontroler pamięci obsługuje różne typy pamięci do DDR5-4800, DDR4-3200, LPDDR5-5200 i LPDDR4x-4267.
    Spoiler:
    Thread Director (sprzętowo) może obsługiwać system operacyjny, aby zdecydować, którego wątku użyć na wydajnych lub wydajnych rdzeniach, aby uzyskać najlepszą wydajność. W przypadku zadań sztucznej inteligencji procesor integruje również GNA 3.0 i DL Boost (przez AVX2). QuickSync w wersji 8 jest taki sam jak w procesorach Rocket Lake i obsługuje sprzętowe dekodowanie MPEG-2, AVC, VC-1, JPEG, VP8, VP9, HEVC i AV1.

- Procesor obsługuje tylko PCIe 4.0 (X8 dla GPU i dwa X4 dla SSD).

p.s

Cytat:
    seria WD SN530 should be an OEM version of the SN550, have only controller SanDisk
  • #12 21601646
    ArturJK
    Poziom 39  
    Bródka napisał:
    Opisz całą sytuacje gdy Ci odrzucili gwarancje, bardzo chętnie się dowiem co było przyczyną.

Tutaj jest odpowiedź, o czym pisałem od początku i dlatego radziłem Autorowi od razu wysyłkę do sprzedawcy. Jeśli tylko jest zmieniona konfiguracja, zawsze było odbicie piłeczki na sprzedawcę i ja to rozumiem. Autor ma dokładnie to samo jak widać:
    rseklecki napisał:
    Za pierwszym razem przyjechał technik z Dell do domu zrobil i stwierdzil ze jest uszkodzony dysk. Potem sprawdzil konfigurancje i wyslal mniecdo Sprzedawcy. .Ale jak sie potem dowiedziałem zgłaszając drugi raz reklamację to nie powinien przyjeżdżać i to było jego niedopatrzenie. Teraz zrobiłem druga reklamację ale jeszcze go niexwyslalem bo trochę to trwa a potrzebny mi jest do pracy. Zasada jest taka ze jeżeli sprzęt ma części wstawione przez Sprzedawcę to wysyłasz do nich a nie do Dell.
  • #13 21601791
    Bródka
    Poziom 42  
    ArturJK napisał:
    Tutaj jest odpowiedź, o czym pisałem od początku i dlatego radziłem Autorowi od razu wysyłkę do sprzedawcy

To nie jest odpowiedź - opisałem Ci jak wygląda realizacja gwarancji w dellu, a Ty twierdzisz że
    ArturJK napisał:

Wiec opisz tą sytuacje kto i na jakiej podstawie Ci odrzucił gwarancje skoro tak twierdzisz - dell daje protokół serwisowy z kodem zamknięcia, opisem sytuacje przez technika. Jedynie gdy laptop ma ślady cieczy i nie ma gwarancji od wypadków w gwarancji wtedy gwarancja jest wstrzymana do czasu wyceny, wtedy klient oczekuje na kuriera który zabiera sprzęt do Bydgoszczy w celu diagnozy i wyceny naprawy. Zrobiłem tysiące laptopów, w korpo jest ich najwięcej, tam co czwarty ma inny dysk, dołożone ramy, zasilacz nie z swojego zestawu i nigdy dell nie nakazał nam z tego powodu odrzucać gwarancje
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #14 21602809
    ArturJK
    Poziom 39  
    Bródka napisał:
    Wiec opisz tą sytuacje kto i na jakiej podstawie Ci odrzucił gwarancje skoro tak twierdzisz

Nie będziemy robić offtopa, tym bardziej że Autor już wie jak ma postępować i gdzie wysłać sprzęt. Dokładnie takie same informacje słyszałem na infolinii Della (reklamując sprzęt indywidualnego klienta) po uzgodnieniu, że konfiguracja była modyfikowana przez początkowego sprzedawcę:
    rseklecki napisał:
    Zasada jest taka ze jeżeli sprzęt ma części wstawione przez Sprzedawcę to wysyłasz do nich a nie do Dell.

Bródka napisał:
    . Zrobiłem tysiące laptopów, w korpo jest ich najwięcej, tam co czwarty ma inny dysk, dołożone ramy, zasilacz nie z swojego zestawu i nigdy dell nie nakazał nam z tego powodu odrzucać gwarancje

Ja cały czas piszę o tym co dotyczy zwykłego klienta, tak jak Autor postu. Firmy i korporacje to inna liga klientów, a biznesowi mają też inne warunki. Być może stąd mamy różne doświadczenia. Komputery klientów firmowych były obsługiwane przez przyjeżdżających serwisantów z częściami na podmianę i nie było nigdy z tym problemów. Technicy zawsze zamawiani byli na miejsce gdzie przebywał komputer w firmie, tak aby właściciel nie musiał niepotrzebnie wieźć sprzęt do sprzedawcy końcowego.
  • Pomocny post
    #15 21602975
    Bródka
    Poziom 42  
    ArturJK napisał:
    Ja cały czas piszę o tym co dotyczy zwykłego klienta, tak jak Autor postu. Firmy i korporacje to inna liga klientów, a biznesowi mają też inne warunki. Być może stąd mamy różne doświadczenia. Komputery klientów firmowych były obsługiwane przez przyjeżdżających serwisantów z częściami na podmianę i nie było nigdy z tym problemów. Technicy zawsze zamawiani byli na miejsce gdzie przebywał komputer w firmie, tak aby właściciel nie musiał niepotrzebnie wieźć sprzęt do sprzedawcy końcowego.

Cały czas pisałem o zwyklej gwarancji - nie pisze tu nic o ProSupport, to o czym pisałem to gwarancja dla każdego kto posiada produkt della niezależnie czy jest to osoba prywatna czy firmowa...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21620001
    rseklecki
    Poziom 2  
    Hej, no więc laptop 4 działa perfekcyjnie, a np. w 5. dniu przy uruchomieniu świruje. Po kilku resetach wraca do normalności. Wysyłam go na serwis. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop DELL Inspiron 5420 z procesorem Intel Core i7-1255U, 32GB RAM i dyskiem NVMe WD Blue SN580 2TB doświadcza problemów z zawieszaniem, 100% użyciem dysku oraz BSOD z komunikatem "Critical process died". Sprzęt był modyfikowany przez sprzedawcę Komputronik, który wymienił oryginalny dysk 512GB i 16GB RAM na większe pojemności, co komplikuje proces reklamacji. Dell serwisuje sprzęt na podstawie testów ePSA i diagnozy technika, który może wymieniać oryginalne części, ale w przypadku modyfikacji sprzętu pierwszym punktem kontaktu jest sprzedawca, który odpowiada za kompatybilność i gwarancję na dołożone komponenty. Dysk WD Blue SN580 wykorzystuje kontroler SanDisk z 64MB Host Memory Buffer, co może wpływać na wydajność. Procesor i7-1255U obsługuje pamięci DDR4-3200 i PCIe 4.0, a płyta główna to model Wistron 213264-1. Użytkownik planuje wysłać laptop na serwis po kolejnych problemach. Dyskusja podkreśla konieczność reklamacji u sprzedawcy w przypadku modyfikacji sprzętu oraz znaczenie testów diagnostycznych Dell w procesie serwisowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA