logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Mii – powracające bicie i krzywienie prawej tarczy hamulcowej

buulee 09 Lip 2025 20:25 303 7
REKLAMA
  • #1 21602161
    buulee
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    Seat Mii (bliźniak Citigo i Up) , krzywi tarcze hamulcowe.
    Sprawa wygląda tak że w przeciągu 40tyś km zamontowano 6 kompletów różnych producentów tarcz hamulcowych (m.in Brembo , Metelli , Bosch , Oryginał )
    Zawsze krzywi prawą tarcze , ostatnio więc wymieniłem całą prawą zwrotnice z piastą i łożyskiem na nową oryginalną wraz z tarczami.
    Po przejechaniu ok 1000km juz czuje że znów zaczyna sie bicie.
    Po montażu nowych tarcz bicie mierzone czujnikiem zegarowym mieści sie w 0.01mm na obu tarczach.
    Czy coś przychodzi komuś do głowy ?
    A może ktoś miał podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 21602169
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1110
    Kolega przy montażu smaruje sanki do cylinderków hamulcowych?
    Sprawdzane zapieczenie tłoczka hamulcowego- najlepiej wymienić na nowe uszczelniacze. Tutaj nie ma oszczędności.
  • REKLAMA
  • #3 21602175
    buulee
    Poziom 12  
    Chcesz mi powiedzieć że zrobiłem ponad 40tyś km na zapieczonych prowadnikach , tłoczkach czy cylinderkach i tego nie sprawdziłem?
    Na zapieczonych tłoczkach nie ujedziesz 4km a my rozmawiamy o 40tyś .
    Auto normalnie jeździ w trasy, nic sie nie grzeje, nie ściąga przy hamowaniu.
  • #4 21602200
    trojan 12
    Poziom 40  
    buulee napisał:
    Chcesz mi powiedzieć że zrobiłem ponad 40tyś km na zapieczonych prowadnikach , tłoczkach czy cylinderkach i tego nie sprawdziłem?
    Auto normalnie jeździ w trasy, nic sie nie grzeje, nie ściąga przy hamowaniu.

Wygląda że kolega nie potrzebuje dorady co sprawdzić, wie lepiej- powodzenia.
    Jest jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia ale po co doradzać...
  • REKLAMA
  • #5 21602418
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    buulee napisał:

Ależ oczywiście. Możliwe, że przewód hamulcowy jest już spuchnięty w środku na przykład. Prowadnice zacisku są tam specyficzne - ich się nie smaruje ale czyści.
    Na zapieczonych tłoczkach ludzie robią nawet większe przebiegi - po prostu jeszcze wielu rzeczy nie widziałeś 🙂
  • #6 21602983
    buulee
    Poziom 12  
    Ale dużo też widziałem, powtarzam raz jeszcze , nic się nie grzeje, nie ściąga przy hamowaniu , nic nie jest zapieczone , prowadniki , tłoczki , cylinderki wszystko pracuje lekko.
    Tarcza po 1000km jest krzywa na grubości 0,02-0,05mm , ale NIE JEST PRZEGRZANA
  • REKLAMA
  • #7 21603015
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ależ kolega ma pecha- wszystkie tarcze niezależnie od producenta są złe.
    Ja brałem ze złomu (OM) przetoczyłem i były dobre. Po przetoczeniu na za małą grubość szły w złom nie toczone w nieskończoność.
  • #8 21603023
    buulee
    Poziom 12  
    trojan 12 napisał:

Ja brałem ze złomu (OM) przetoczyłem i były dobre.

Czy to już wszystkie mądrości, jakie masz do powiedzenia?
    Mam iść na złom szukać tarcz?

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Mii, będącym bliźniakiem modeli Citigo i Up, występuje problem z krzywieniem i powracającym biciem prawej tarczy hamulcowej. W ciągu 40 tys. km wymieniono sześć kompletów tarcz różnych producentów (Brembo, Metelli, Bosch, oryginalne), jednak problem utrzymuje się wyłącznie na prawej tarczy. Wymiana całej prawej zwrotnicy wraz z piastą i łożyskiem na oryginalne części nie rozwiązała problemu – po około 1000 km bicie ponownie się pojawiło. Pomiar bicia tarcz zegarowym czujnikiem wskazuje tolerancję do 0,01 mm zaraz po montażu nowych tarcz. Problem sugeruje możliwe przyczyny związane z montażem, geometrią zawieszenia, luzami w układzie lub innymi czynnikami mechanicznymi wpływającymi na deformację tarczy hamulcowej podczas eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA