logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydzielanie limitu użytkownikom pod Neo - jaki router?

zooraf 18 Gru 2005 14:26 1316 6
REKLAMA
  • #1 2094721
    zooraf
    Poziom 11  
    Witam.
    Mając Neo 2048 kb/s rozdzieloną na 7 użytkowników i ograniczenie ilości przesyłanych informacji w kierunku do abonenta 35 GB w okresie rozliczeniowym, chciałbym mieć router który pozwoli mi na wydzielenie każdemu w naszej sieci po 5 GB z max przepustowością (a więc żeby nie było problemu że jeden ściąga od czasu do czasu mp3, a drugi w tym czasie zasysa filmy, i po paru dniach transfer spada do 32 kb/s dla wszystkich). Po prostu żeby każdy z użytkowników w sieci miał te swoje 5 GB i sam sobie to spożytkował.
    Nie wiem czy jasno się wyjaśniłem :)
    Czytałem gdzieś, że są takie routery z taką opcją pod Neo.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2094786
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Są routery z podziałem pasma, jednak do ograniczenia ilości ściąganych danych musiałbyś zastosować serwer + odpowiednie oprogramowanie.
  • REKLAMA
  • #3 2095078
    zooraf
    Poziom 11  
    Dzięki mbo za info :)
    Tak mi się w sumie wydawało że to o czym ja słyszałem to był serwer a nie router, ale zapytać zawsze warto :) Zostaje więc router z ograniczniem szybkości pobieranych danych :)
    Pzdr.
  • #4 2099510
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Cos takiego mozna zrobic na np. kerio winroute, jednak to oprogramowanie jest bardzo mocno nie dorobione nawet najnowsze wersje i jest ku........wsko drogie, ale zawsze mozna "potestowac" za darmo, pod warunkiem ze masz mocnego kompa to "da" sie je uzywac, coż lepsze to niz nic.
  • REKLAMA
  • #5 2100879
    striker
    Poziom 12  
    a ja zaproponuje jakiegos starego komputerka ;), do tego linux i skrypty baroo na przyklad, chodzi super. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2105970
    Damiani
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Zdecydowanie stary komp plus linux - polecam NND 8-)
  • #7 2108352
    hoobciu
    Poziom 12  
    proponuje serwer + linux debian + odpowiednia konfiguracja..i wszystko będzie tak jak sobie tylko zamarzysz, łącznie ze statystykami, kto kiedy i ile zasys, z jaką prędnością... po prostu, full monitoring :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podziału limitu transferu danych 35 GB na 7 użytkowników w sieci Neo 2048 kb/s, tak aby każdy miał przydział 5 GB i niezależną maksymalną przepustowość. Standardowe routery z podziałem pasma nie oferują ograniczenia ilości przesyłanych danych na użytkownika. Rozwiązaniem jest zastosowanie serwera z odpowiednim oprogramowaniem do kontroli transferu. Proponowane są systemy takie jak Kerio WinRoute, choć jest to kosztowne i wymaga mocnego komputera. Alternatywnie rekomendowane jest użycie starego komputera z systemem Linux (np. Debian) i skryptami do monitoringu i limitowania transferu, co pozwala na pełną kontrolę, statystyki i zarządzanie prędkością oraz ilością pobieranych danych przez poszczególnych użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA