logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte X870 Eagle Wifi7 nie widzi dysku M2 Kingston 2TB po bluescreenie KMODE_NOT_HANDLED

Hiurri 17 Lip 2025 22:49 186 8
  • #1 21609871
    Hiurri
    Poziom 8  
    Cześć. To mój pierwszy post od dawna na tym portalu. Kupiłem nowy komputer, złożyłem wszystko i używałem go przez kilka miesięcy. Nagle się zawiesił i wyrzucił mnie na bluescreena – kmode not handled. Płyta główna Gigabyte X870 Eagle Wifi7.
    Pomyślałem sobie: „Ok, może jakiś restart pomoże, ale potem przerzucił mnie do BIOS-u i nie pozwala na uruchomienie Windowsa. Zauważyłem, że nie widzi już dysku M.2 Kingston 2 TB M.2, na którym miałem włączony system i wszystkie pliki.
    Mój BIOS jest z końca 2024 roku, wszystko działało jak marzenie, aż nagle to się stało. Mam 7800 XD3, 4070 Ti Super i 32 GB pamięci RAM Lexar. Płyta główna uruchamia się z czerwoną diodą pod napisem „boot” i nie widzi dysku – zrestartowałem komputer, wyłączyłem go, przenosiłem dysk do innych slotów M.2, bawiłem się w ustawieniach BIOS, nic nie pomagało, dalej go nie widzi mimo tego, że przez wiele miesięcy normalnie korzystałem. Czy to oznacza wymianę płyty głównej? Nadal myślę o aktualizacji BIOS-u, czy to pomoże?
    AI: Czy masz możliwość sprawdzenia tego dysku M.2 Kingston na innym komputerze lub w adapterze USB, żeby upewnić się, czy jest wykrywany?
    Obecnie nie
    AI: Czy BIOS widzi inne dyski lub urządzenia podłączone do płyty głównej, czy tylko ten jeden dysk M.2 zniknął?
    Tylko ten jeden zniknął, nie ma innych
  • #2 21609873
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Hiurri napisał:
    Czy to oznacza wymianę płyty głównej? Nadal myślę o aktualizacji BIOS-u, czy to pomoże?

Wymianę nośnika NVMe.
  • #3 21609875
    Hiurri
    Poziom 8  
    Czyli wszystkie dane na dysku zostaną utracone? Myślałem, że taki dysk będzie starczył na lata... ;(. Czyli jedyna opcja to jeszcze nośnik podłączyć gdzieś i zobaczyć, czy działa.
  • #4 21609883
    mixereqyt
    Poziom 2  
    Prawdopodobnie dysk już do wymiany
  • #5 21609885
    Hiurri
    Poziom 8  
    Po 6 miesiącach użytkowania? To był nowy dysk, on jest jeszcze na gwarancji... Myślałem, że to są zakupy na lata... Masakra...
    Ciekawe, że odrzucacie płytę główną z drugiej strony. Taka śmierć dysku to częsty przypadek?
  • #6 21609899
    Kasek21
    Poziom 43  
    Hiurri napisał:
    Taka śmierć dysku to częsty przypadek?

Oczywiście, że awarie się zdarzają i czym gorszej jakości nośnik tym częściej.

Hiurri napisał:
    Ciekawe że odrzucacie płytę główną z drugiej strony.

Płyta vs nośnik NVme to jak 1 vs 99.

Obowiązkowo należy mieć kopię danych na innym nośniku.

Hiurri napisał:
    Myślałem, że to są zakupy na lata... Masakra...

Jak kupiłeś jakiś badziew to się nie dziw, że padł po tak krótki czasie - jaki to dokładnie model tego Kingstona?
  • #7 21610025
    Hiurri
    Poziom 8  
    Kupiłem - dysk SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe.
    Dzisiaj zamówiłem nowy dysk, ale już Goodrama i stację dokującą na dyski M.2 - zobaczę, czy rzeczywiście to dysk spieprzony.
    Na forach też piszą, że ta płyta główna też potrafi robić psikusy z tymi dyskami, no ale coś takiego w życiu mi się nie zdarzyło, żeby odłączyło dysk. Tragedia z tym sprzętem teraz.
  • #8 21610088
    Kasek21
    Poziom 43  
    No akurat KC3000 to bardzo udany produkt ale jak to bywa wszystko może ulec uszkodzeniu.
  • #9 21610184
    Hiurri
    Poziom 8  
    Załączam zdjęcia. Wygląda, jakby dysk lekko był przypalony delikatnie z jednej strony, mniej więcej po środku. Kompa składałem sam, czy to możliwe, że jakieś wtyki źle podłączyłem do płyty lub jakieś problemy z napięciem są lub zasilaczem? Dysk był pod kartą graficzną - przykryty z góry tą płytką z taśmą izolacyjną. Obecnie zaktualizowałem BIOS do najnowszego, ale dalej nic, nie wykrywa go w żadnym porcie, zgłosiłem na reklamację. Ciekawi mnie, czy jak kupię nowy, to nie będzie tego samego problemu... Da się to wykluczyć jakoś testami przy nowym systemie?

Gigabyte X870 Eagle Wifi7 nie widzi dysku M2 Kingston 2TB po bluescreenie KMODE_NOT_HANDLED

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Czy może być tez problem w tym, że nie miał oddzielnego radiatora ? Miał położoną na siebie tą płytkę z pastą i był pod samą kartą graficzną... Podobno one pracują na wysokich temp, więc zastanawiam się czego to przyczyna

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer z płytą główną Gigabyte X870 Eagle Wifi7, procesorem AMD Ryzen 7 7800 XD3, kartą graficzną RTX 4070 Ti Super oraz 32 GB pamięci RAM Lexar. Po kilku miesiącach użytkowania system nagle zawiesił się i pojawił się bluescreen z błędem KMODE_NOT_HANDLED. Po restarcie komputer nie wykrywa dysku M.2 Kingston 2TB, na którym był zainstalowany system operacyjny. BIOS z końca 2024 roku nie widzi nośnika, mimo prób zmiany slotów M.2 i modyfikacji ustawień BIOS. Płyta główna sygnalizuje problem czerwoną diodą przy napisie „boot”. W odpowiedzi zasugerowano wymianę nośnika NVMe jako potencjalne rozwiązanie problemu. Użytkownik rozważa również aktualizację BIOS-u, ale nie ma pewności, czy to pomoże.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA