logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana regionu i dodanie języka polskiego w Hyundai Tucson 2018 – procedura i pliki.

dolcze86 19 Lip 2025 18:25 1401 15
REKLAMA
  • #1 21611211
    dolcze86
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

Kontynuuję pracę przy moim Hyundai Tucson 2018 sprowadzonym z Kanady.
    Chciałbym mieć możliwość korzystania z systemu multimedialnego w wersji europejskiej, z językiem polskim w menu.
    Wiem, że najprościej byłoby wymienić jednostkę na europejską, ale chciałbym spróbować zrobić to „systemowo” — korzystając z obecnej jednostki multimedialnej i odpowiednich plików aktualizacji lub zmiany regionu.
    Mam dostęp do Engineering Menu, ale niestety nie znalazłem w nim opcji zmiany regionu lub języka.
    Czy ktoś z Was orientuje się, jaka jest procedura lub gdzie można zdobyć potrzebne pliki (np. update.zip lub region_change.bin), aby zmienić region na EU i aktywować język polski?
    Każda wskazówka lub kontakt do osoby znającej temat będzie bardzo pomocny.

Z góry dziękuję za każdą pomoc!

Zdjęcie multimediów mojego auta.
    Zmiana regionu i dodanie języka polskiego w Hyundai Tucson 2018 – procedura i pliki.
  • REKLAMA
  • #2 21611430
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6666
    Kup kartę z fimware po prostu
  • #3 21611435
    dolcze86
    Poziom 6  
    andrzej20001, jeśli masz na myśli aktualizację EU, to niestety, ale mając region CAN, a nie EU, z tego co wiem, nie uruchomi się proces aktualizacji ze względu właśnie na te niezgodności. Jeśli masz coś innego na myśli lub doświadczenie, proszę podziel się bardziej obszernie.
  • REKLAMA
  • #4 21611619
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 537
    dolcze86 napisał:
    jeśli masz na myśli aktualizację EU, to niestety, ale mając region CAN, a nie EU, z tego co wiem, nie uruchomi się proces aktualizacji ze względu właśnie na te niezgodności
    Dokładnie i coś podobnego trafiło mi się w Kia poczytaj te wskazówki , sądzę że sobie poradzisz . https://menaco.co/hyundai-multimedia .
    https://update.hyundai.com/EU/E1/Main . jeżeli jak piszesz Kanada to będziesz zmuszony kupić inne oprogramowanie w Pdf-e przetłumaczyłem ci jak to zrobić .
    Załączniki:
    • Aktualizacja multimediów GEN 5.0 – OPROGRAMOWANIE MULTIMEDIALNE DO SAMOCHODÓW.pdf (868.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21611852
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    kol proszę nie wysyłaj pytań na Pw , Ps , odpowiedziałem ci , wrzuć odpowiedz z Pw na forum , nic nie mam zamiaru ukrywać .
  • REKLAMA
  • #6 21611927
    dolcze86
    Poziom 6  
    Trochę nie rozumiem, tam nie ma co ukrywać, a informacja, którą do ciebie wysłałem na PW o tym, że czekam na odpowiedź w sprawie zgodności wersji, nie uważam za istotną, dopóki czegoś konkretnego nie będę wiedział ze strony Menaco. Ale oczywiście proszę, cała ukryta korespondencja poniżej:
    Od: dolcze86 Do: ALIBABA I

6934757 20 Lip 2025 13:19
    Cześć.
    Dzięki za podesłanie cennych informacji. Niestety według formularza moja wersja jest nieobsługiwana, ale wysłałem im nr wersji do weryfikacji ręcznej.
    Zobaczymy, co odpiszą. Niektórzy w Engineering Menu mają odblokowaną możliwość zmiany regionu i wtedy jest dostępna wersja językowa.
    Wiem też, że można bardziej odblokować to menu, ale trzeba mieć odpowiedni plik.
    Pozdrawiam.

Od: ALIBABA I Do: dolcze86

6934766 20 Lip 2025 15:49
    dolcze86 napisał:
    Wiem też, że można bardziej odblokować to menu, ale trzeba mieć odpowiedni plik.
    No z tym plikiem to nie do końca tak jest. Dałem ci info o tym, że ''Masz prawdopodobnie tylko dwa języki do wyboru i no niestety musisz wrzucić nowy soft / A i nie każdy to przyjmie / masz opis w Pdefie / dałem wskazówki jak to zrobić, mam wrażenie, że nie masz slotu na kartę SD, a na pendraiwa ciuteńkie kombinacji jest, widzisz musisz znaleźć oprogramowanie do tej wersji [I to trzeba zmienić], jeżeli masz możliwość ją zmienić, będzie OK, ale jak widziałeś, tej wersji oprogramowania nie będę szukał, podałem ci strony, niestety musisz znaleźć na Europę. Masz przecież wskazówki.

Dodano po 16 [minuty]:

Posiadam slot SD i USB.
    Pytanie tylko, czy slot SD służy tylko do odczytu samych map (ale nie sądzę).
    Co do portu USB, w Engineering Menu mogę skopiować na pendrive (ale nie wiem czy wszystko), z pendrive powinna pójść też aktualizacja.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale powinienem mieć możliwość zmiany regionu po zrobieniu najnowszej aktualizacji? Ale tę funkcję w Engineering Menu mam zablokowaną.
    Aktualizacja EU na wersję oprogramowania CAN nie wchodzi, sprawdzane nawet w ASO.
  • #7 21611941
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    dolcze86 napisał:
    trochę nie rozumie tam nie ma co ukrywać a informacja którą do ciebie wysłałem na PW o tym, że czekam na odpowiedz w sprawie zgodności wersji nie uważam za istotną dopóki coś konkretnego nie będę wiedział ze strony Menaco
    . A No właśnie /Zgodność wersji / Przecież tam masz opisaną procedurę . chyba że z ciągnę ci program ale jest jedno ale może być nie zgodność systemów .
  • REKLAMA
  • #8 21611954
    dolcze86
    Poziom 6  
    Napotkałem jeszcze informację, że oryginalnym oprogramowaniem dla Hyundaia, tj. GDS, można Engineering Menu odblokować/rozszerzyć i wtedy pojawia się opcja zmiany regionu między innymi na EU i wtedy pojawiają się języki na ten region, między innymi polski.
    Pytanie, czy ktoś może posiada GDS-a i próbował takiej operacji.
  • #9 21611961
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    dolcze86 napisał:
    Pytanie tylko czy slot SD służy tylko do odczyt samych map (ale nie sądzę)
    Ne

[ Kurcze jeżeli masz jeszcze dodatkowo w co wątpię slot SD] NO to troszkę ja wymięknę , powiem tak przygotuj pendrajwa no i niestety nie chce powtarzać jedż wg opisu , jeżeli będziesz miał problem zciągnę ci na europe.
  • #10 21611965
    dolcze86
    Poziom 6  
    To jeśli to nie problem, poproszę ściągnij na Europę.
  • #11 21612005
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    dolcze86 napisał:
    To jeśli to nie problem, poproszę ściągnij na Europę.
    Ok . slot SD jest priorytetem , w razie porażki musimy się podeprzeć Usb , dobra spróbuję . Widzisz pytanie które zadałeś /// Czy z pendraive pójdzie aktualizacja /// Tak, czytałeś Kolego to co ci podesłałem to nie jest take hejka że wtykniesz pendraka i działa , dobra pomyślę nad tym bo to co ci dałem w opisie no to musi się spasować z
    Zmiana regionu i dodanie języka polskiego w Hyundai Tucson 2018 – procedura i pliki. . Jakoś nie wierzAle tą funkcję w Engineering Menu mam zablokowaną.
    Aktualizacja EU na wersję oprogramowania CAN nie wchodzi sprawdzane nawet w ASOę ,
  • #12 21612023
    dolcze86
    Poziom 6  
    Tu fotka całej konsoli i zaznaczone: slot SD i port USB
  • #13 21612056
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Kol poszukaj sam tego oprogramowania bo tu chodzi o androida jest wiele wersji ono musi być kompatybilne . Ot i to trochę poza tematem , mam systemy 95 / 98 / XP / i jakiś tam OS CHROME na Androidzie / fajnie działa , no i w końcu te najnowsze siódemka i w zwyż i cały czas mam problem z przerzuceniem plików żeby się zgodziły w systemach ale to pominę , podałeś fotkę z wersją , dałem ci opis co z ciągnąć do konkretnej SN . W razie czego jutro pomyszkuję .
  • #14 21612061
    dolcze86
    Poziom 6  
    Jasne. Już sporo mi pomogłeś. Dziękuję.
  • #15 21612436
    dolcze86
    Poziom 6  
    Otrzymałem informację od Menaco, że nie obsługują tego urządzenia multimedialnego.

ALIBABA I czy jak znajdę aktualizację dla EU na oficjalnej stronie Hyundaia, to nadpisze mi moją wersję CAN? Wiem, że wcześniej napisałem o tym, że sprawdzone to było w serwisie, ale okazało się, że próbowali wgrać wersję dla złego modelu (Santa Fe) i może to była przyczyna, że nie uruchomiła się procedura.
    Masz to sprawdzone?
  • #16 21614438
    dolcze86
    Poziom 6  
    Sprawdziłem powyższe warianty i nic z tego nie zadziałało.

Czy jest ktoś, kto pracuje w autoryzowanym serwisie Hyundai i może potwierdzić, że za pomocą używanego w ASO oprogramowania GDS jest możliwość odblokowania funkcji zmiany regionu, np. w menu inżynierskim, czy w jakiś inny sposób?
    I jeśli TAK, to czy takiego działania ASO się podejmie (jaki to koszt)?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy próby zmiany regionu systemu multimedialnego w Hyundai Tucson 2018 sprowadzonym z Kanady na wersję europejską z językiem polskim w menu. Użytkownik posiada dostęp do Engineering Menu, jednak brak tam opcji zmiany regionu lub języka. Próby aktualizacji oprogramowania z regionu CAN na EU nie powiodły się, gdyż system blokuje taką operację ze względu na niezgodność wersji. Wskazano, że oryginalne oprogramowanie serwisowe GDS może umożliwić odblokowanie rozszerzonego menu inżynierskiego z opcją zmiany regionu, co pozwoliłoby na aktywację języka polskiego, jednak brak potwierdzenia, czy ASO podejmie się takiej operacji i jaki byłby jej koszt. Użytkownik otrzymał informacje, że Menaco nie obsługuje tego urządzenia multimedialnego, a oficjalne aktualizacje EU nie nadpisują wersji CAN bez problemów. Wskazano również konieczność posiadania kompatybilnego oprogramowania i nośników (slot SD, pendrive) do aktualizacji, jednak brak jest dostępnych plików update.zip lub region_change.bin umożliwiających prostą zmianę regionu. Podsumowując, zmiana regionu i dodanie języka polskiego w systemie multimedialnym Hyundai Tucson 2018 z regionu Kanady wymaga specjalistycznego oprogramowania serwisowego i prawdopodobnie ingerencji ASO, gdyż standardowe metody aktualizacji i pliki nie działają ze względu na blokady systemowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA