logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suzuki XF650 Freewind – lewe LED kierunkowskazy świecą ciągle, nie migają, prawa OK

oczkens 21 Lip 2025 09:29 198 3
REKLAMA
  • #1 21612409
    oczkens
    Poziom 6  
    Cześć, mam problem z kierunkowskazami w motocyklu Suzuki XF650 Freewind, od początku. Wymieniłem kierunkowskazy z ledowych na ledowe innej firmy (stycznik jest do ledowych). Prawe kierunkowskazy po przesunięciu przycisku migają prawidłowo i prawa kontrolka na liczniku też, natomiast lewe kierunkowskazy po przesunięciu przycisku bardzo słabo się świecą światłem ciągłym bez migania i kontrolka lewa na liczniku nie miga wcale.

Rzeczy, które sprawdziłem:
    - Stycznik jest prostego typu, ma tylko 2 piny. Jak działa prawa, to i lewa powinna moim zdaniem.
    - Sprawdziłem wszystkie kierunki, podpinając je do prawej strony i wtedy migają prawidłowo, a kontrolka w liczniku prawa też miga (czyli same kierunki sprawne).
    - Co ciekawe, po przesunięciu przycisku kierunkowskazów w lewo i podpięciu żarówki zwykłej 12 V 20 W, aby sprawdzić, czy dochodzi prawidłowe napięcie, żarówka miga prawidłowo (KONTROLKA NA LICZNIKU NIE MIGA). Jednak gdy podpinam kierunkowskaz, to jak wcześniej, ciągle świeci słabym światłem.
    - Bezpieczniki wszystkie są dobre.
    - Styki w przełączniku kierunków wyczyszczone.
    - Wszystkie prace przy zmianie kierunkowskazów były bez akumulatora. W motocyklu nie ma możliwości doprowadzenia do zwarcia czegokolwiek.
  • REKLAMA
  • #2 21612522
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Wymień kontrolkę w liczniku
  • REKLAMA
  • #3 21618519
    oczkens
    Poziom 6  
    Okazało się, że problem leży gdzieś w kablach, muszą tracić styk lub z masą, ponieważ po odpaleniu motocykla i przejechaniu 5 metrów wszystko działa. W związku z tym będę szukał dalej.
  • #4 21625867
    oczkens
    Poziom 6  
    No więc okazało się, że moduł alarmu, który ktoś kiedyś zainstalował, został zalany, mocno skorodował i doszło do przebicia. Alarm był podłączony do kierunkowskazów, przez co świeciły ciągle prawe i lewe. Po usunięciu modułu z przekaźnikami oraz przywróceniu połączeń jak w oryginale, według schematu producenta, wszystko wróciło do normy. Dzięki temu obyło się bez rozkręcania pół motocykla, aby dostać się do licznika i kontrolki, która jest sprawna.
REKLAMA