logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile lat wytrzymują kondensatory elektrolityczne i jak objawia się ich zużycie?

strikexp 23 Lip 2025 14:42 1065 4
  • #1 21614811
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Mam pytanie jako początkujący w naprawach, do ludzi z doświadczeniem.
    Otóż zastanawia mnie kwestia elektrolitów. Po ilu latach wymagają wymiany. Wiem że to zależy od wielu czynników. Aczkolwiek chodzi mi o informację że np czasami już po 3 latach, a czasami to dopiero po 10 latach.
    Chodzi mi o te przedziały czasowe.

Drugie pytanie. Czy elektrolity potrafią paść z dnia na dzień. Czy jednak raczej objawia się to wcześniejszymi awariami, a dopiero później totalnym padnięciem urządzenia?
  • Pomocny post
    #2 21614815
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Nie ma reguły... Bo zależy jeszcze od obwodu w jakim pracują i czasami już po roku wysiadają a nawet wcześniej bo to zależy jak słusznie zauważyłeś od wielu czynników... Mogą "paść" z dnia na dzień a nawet wybuchnąć z minuty na minutę... Objawy także zależą od układu w jakim elektrolity pracują. Np. w zasilaczach audio ich powolne starzenie się (psucie) objawia się pojawieniem się tzw. buczenia czyli przydźwięku 50 Hz sieci z braku dobrej filtracji, a w zasilaczach LED np. mogą one zacząć migać w sposób uciążliwy dla oczu itd itp... Gdy zaczynasz przygodę z elektroniką to warto zaopatrzyć się w tester lub miernik ESR dla kondensatorów...
  • Pomocny post
    #3 21615043
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 186
    Jest kilka zależności.
    Głównie:
    - Temperatura pracy/przechowywania.
    - Napięcie pracy
    - Prądy panujące na zaciskach pojemności.
    - Jakość wykonania.

A czas przydatności to tak średnio ok. 2 lat do ponad 20lat w zależności od powyższych i ogólnie ich aplikacji. W tanich i wyżyłowanych konstrukcjach może się zdarzyć szybsza degradacja elementu.
    I idąc tą drogą, to ten sam kondensator może posłużyć 20lat w zasilaczu klasycznym, a w impulsiaku np. po 2 latach zrobi spustoszenie.

Osobiście dobierając pojemność do zastosowania, biorę pod uwagę 2 parametry dodatkowe - ESR dla danej f oraz d (rozproszenie na okładzinach dielektryka, czyli po prostu straty).
    Z porządnym mostkiem RLC życie na prawdę jest prostsze :)

Objawy:
    Natomiast w układach impulsowych jest fajny objaw dużo wcześniej zapowiadający awarię - rośnie EMI urządzenia.
    Spada czystość przebiegu napięcia na obciążonym wyjściu.
    Problemy z wydajnością to już w ostatniej fazie degradacji.

W analogówce albo "brumi", albo "szumi", albo zmieniają się parametry filtrów wszelkiego rodzaju i odjeżdżają impedancje czy nawet wzmocnienia.

W obu przypadkach bardzo powszechnie znany objaw to "urządzenie musi się nagrzać, aby zaczęło działać". Co poniekąd jest w pewnym sensie prawdą.

Rodzaje uszkodzeń:
    No najczęściej albo puchną, albo wysychają. Obie prowadzą do utraty pojemności i wzrostu strat lub w wariancie podsychania, początkowo tylko do wzrostu strat, nie wpływając jeszcze jakoś wyraźnie na ESR. Dla tego mierząc samo ESR, można się czasami sfrajerować :)
    Dużo rzadziej dostają zwarć, lecz to szczególnie dotyczy pojemności w technice MLCC SMD. Dla tego termowizja to zbawienie w diagnostyce.
    I bardzo ogólnie (bo to wcale nie reguła) można przyjąć z pewną dozą prawdopodobieństwa iż, pojemności katowane prądami i napięciami puchną, a traktowane delikatnie, dużo poniżej swoich wartości nominalnych, wysychają.
  • #4 21615212
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Mam 10 lat drukarkę która wysiadła po zacięciu papieru. Kupiłem drugą ale pozamieniałem wszystkie komponenty i nie udało się złożyć działającej. Zastanawiam się czy warto znowu rozbierać i wymieniać elektrolity. Ale z tego co piszecie to raczej warto. Tzn szkoda 3 tonerów które mam.
  • #5 21615377
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Ile lat?
    Zależy od prądu, jakim je traktujesz.
    Zechcesz przetestować ESR metodą "zwarciową", to już w trzecim podejściu stwierdzisz, że jest duża. B-)
REKLAMA