Panowie/Panie,
Doradźcie, co kupić, a właściwie co w obecnych czasach sobie złożyć. Potrzebuję nowego PC, bo staruszek już ledwo zipie, a swoje lata ma. Niestety wylew rynku jest ogromny.
Może słowem wstępu – pracuję przy video edycji, foto, tworzę nawet do 2 h, prospekty reklamowe etc.
I tak z pomocą AI złożyłem sobie zestaw, tylko pytanie, czy AI dobrze mi to wszystko poskładało.
Oto komponenty, które wstępnie rozważam:
Procesor: AMD Ryzen 7 (np. 5700X lub nowszy)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 4070 (ew. 4060 Ti)
Płyta główna: kompatybilna z Ryzen 7, preferowana B550/X570
Pamięć RAM: 32 GB DDR4 (2x16 GB, najlepiej 3200 MHz lub wyżej)
Dysk SSD NVMe: 1 TB
Zasilacz: o mocy min. 700 W – certyfikat 80+ Gold
Obudowa: dobrze wentylowana, estetyczna, może być z szybą
Chłodzenie CPU: wydajne (powietrzne lub AIO – zależnie od ceny)
Chciałbym też poprosić o sugestie zamienników lub ulepszeń, jeśli są dostępne lepsze opcje w podobnym budżecie.
Z góry dziękuję za pomoc i czekam na wycenę oraz ewentualne rekomendacje.
AI: Jaki masz dokładnie budżet na cały zestaw (sam komputer, czy też z peryferiami)?
Sam komputer około 1 kusd.
AI: Czy coś ze starego komputera planujesz wykorzystać (np. dyski, monitor, system operacyjny), czy wszystko ma być nowe?
Wszystko nowe.
Doradźcie, co kupić, a właściwie co w obecnych czasach sobie złożyć. Potrzebuję nowego PC, bo staruszek już ledwo zipie, a swoje lata ma. Niestety wylew rynku jest ogromny.
Może słowem wstępu – pracuję przy video edycji, foto, tworzę nawet do 2 h, prospekty reklamowe etc.
I tak z pomocą AI złożyłem sobie zestaw, tylko pytanie, czy AI dobrze mi to wszystko poskładało.
Oto komponenty, które wstępnie rozważam:
Procesor: AMD Ryzen 7 (np. 5700X lub nowszy)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 4070 (ew. 4060 Ti)
Płyta główna: kompatybilna z Ryzen 7, preferowana B550/X570
Pamięć RAM: 32 GB DDR4 (2x16 GB, najlepiej 3200 MHz lub wyżej)
Dysk SSD NVMe: 1 TB
Zasilacz: o mocy min. 700 W – certyfikat 80+ Gold
Obudowa: dobrze wentylowana, estetyczna, może być z szybą
Chłodzenie CPU: wydajne (powietrzne lub AIO – zależnie od ceny)
Chciałbym też poprosić o sugestie zamienników lub ulepszeń, jeśli są dostępne lepsze opcje w podobnym budżecie.
Z góry dziękuję za pomoc i czekam na wycenę oraz ewentualne rekomendacje.
AI: Jaki masz dokładnie budżet na cały zestaw (sam komputer, czy też z peryferiami)?
Sam komputer około 1 kusd.
AI: Czy coś ze starego komputera planujesz wykorzystać (np. dyski, monitor, system operacyjny), czy wszystko ma być nowe?
Wszystko nowe.