logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PDF zablokowany do odczytu na innym komputerze – jak uzyskać dostęp do pliku?

ALIBABA I 26 Lip 2025 14:20 1071 17
REKLAMA
  • #1 21617514
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    Zablokowany plik PDF przed odczytem pochodzący z innego komputera

Witam forum jest problem tego typu ze względu na bardzo okrojoną dokumentację w formacie PDF kolega udostępnił mi dokumentację i schematy z wgranymi danymi no i cóż włożyłem pendrajwa wszystko poszło bez problemu zapisało się lecz problem wystąpił przy otwarciu tych plików na moim kompie dodam że wyświetla się komunikat / ten plik jest zabezpieczony przed odczytem pochodzi z innego komputera / systemy się zgadzają jak go odblokować bo rozumiem / Nie ma czegoś takiego jak powielanie / i udostępnianie dalej .

Wiem prościej było by wydrukować te kilka stron u niego i po problemie [ale miałem właśnie pendrajwa] no to dobra zapisz mi to, ewentualnie wrzucić do skanera te kartki i zapisz jako ,,, ale kilometry zdziebko za duże .
  • REKLAMA
  • #2 21617629
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    To nie pomaga?: Link Woła o hasło czy nie?
  • REKLAMA
  • #3 21617780
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    elktrod napisał:
    Woła o hasło czy nie?
    W tym problem że nie i gdy próbuje go otworzyć to jeszcze wyświetla że może być uszkodzony .
  • REKLAMA
  • #4 21617782
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Przypadkiem ten pendrive nie był w NTFS?
    Jak tak to wrzuć te pliki pdf na FAT i sprawdź czy się otwiera, jak nie to będzie uszkodzony.
  • #5 21617792
    elktrod
    Poziom 41  
    Napisałeś, że systemy się zgadzają, ale czy programy jakim nagrywałeś dane na pendrive a potem czytałeś zgadzają się wersjami? Rozumiem, że czasem szczegóły wolałbyś zachować dla siebie czyli w tajemnicy więc tak ja kolega wyżej pisze, plik może być uszkodzony a jak uszkodzony to i skopiować się nie da? Więc spróbuj go skopiować jak kolega wyżej pisze, gdy da się skopiować to raczej nie jest uszkodzony a tylko próbujesz go otwierać nie tym programem co zapisywałeś? Oczywiście im więcej informacji podasz tym pomoc może być skuteczniejsza?
  • #6 21617794
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    artaa napisał:
    Przypadkiem ten pendrive nie był w NTFS?
    Też o tym pomyślałem tylko że na nim mam już inne pliki Pdf-y i nie tylko i one otwierają się zarówno na 7 jak i na 10-tce a także na XP jutro spróbuję na tym XP. Acrobat Reader mam w wersji XI . Mam też innego laptopa na systemie OS Chrome on jest na Androidzie pokombinuję przeglądałem różne programy i jakoś nie udaje mi się .

Dodano po 14 [minuty]:

elktrod napisał:
    plik może być uszkodzony a jak uszkodzony to i skopiować się nie da?
    właśnie się da zawartość jego 48,6 KB a w atrybutach jest N ma to jakieś znaczenie .
  • REKLAMA
  • #7 21617804
    artaa
    Poziom 43  
    Masz przegrać te problemowe pdf na innego pendrive z systemem FAT i wtedy zobaczyć czy się otwierają...
    Chodzi o pozbycie się problemów wynikających z NTFS, i sprawdzenie czy pdf nie są uszkodzone, bo wtedy nic dziwnego że niczym nie można otworzyć.
  • #8 21617826
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    artaa napisał:
    Masz przegrać te problemowe pdf na innego pendrive z systemem FAT i wtedy zobaczyć czy się otwierają
    Ok jutro odszukam czystego pendriva i popróbuję .
  • #9 21617984
    elktrod
    Poziom 41  
    Atrybut N to plik powinien być normalny (dobry). A próbowałeś go skopiować na swój komputer i wtedy odczytać?
  • #10 21618006
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    elktrod napisał:
    A próbowałeś go skopiować na swój komputer i wtedy odczytać?
    Oczywiście nawet wkleiłem na inny nic się nie zmienia Pdf-y jak i zawartość jest, są widoczne.
    Próbowałem też na wsparciu online na razie bez rezultatu .
  • #11 21618019
    artaa
    Poziom 43  
    Jak wyszedł test z otwieraniem z pendnrive z FAT?
  • #12 21618024
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    artaa napisał:
    Jak wyszedł test z otwieraniem z pendnrive z FAT?
    Nic to nie zmieniło i jak pisałem wyżej wsparcie on line na razie też bez rezultatu chyba zaraz podłącze tego Androida bo pomyślałem ten komputer z którego robiliśmy kopie ma zaledwie troszkę ponad rok tak więc pasowało by mieć od niego informację o systemie tamtego kompa bo gdy zgrywałem te pliki to on [ kolega już go uruchomił ] tak więc kopiuj / zapisz i po problemie a jednak nie .
    A może tak zrobię to żadna tajemnica podrzucę chociaż jednego Pdf-a a jest ich sześć są identyczne różnią się tylko rozmiarem zerknij jak u ciebie on się zachowa.
    Załączniki:
    • Drukuj-26.07.2025-062323.pdf (44.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21618032
    artaa
    Poziom 43  
    ALIBABA I napisał:
    wyświetla że może być uszkodzony .

Jak z FAT się nie otwiera, to prawdopodobnie powyższa opcja.

Co dokładnie się wyświetla przy próbie otwierania pdf z pendrive z systemem FAT?

Dodano po 3 [minuty]:

Od tego załącznika można było zacząć, ;-)
    jest uszkodzony.
    Sprawdziłem w kilku programach, np

Komunikat PDF-XChange Viewer: Błąd otwierania dokumentu, niepoprawny format pliku
  • #14 21618037
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    artaa napisał:
    Od tego załącznika można było zacząć,
    jest uszkodzony
    Właśnie nie wziąłem tego pod uwagę a tak 13 postów i nic do przodu ale nurtuje mnie pytanie dlaczego.
  • Pomocny post
    #15 21618041
    artaa
    Poziom 43  
    1000 możliwych powodów, szkoda czasu, tam są same NUL,
    niech kolega wyśle SPRAWNE pdf mailem do ciebie.

Otwórz sobie w jakimś edytorze np Notepad ++ v8
    sprawny pdf oraz obok ten uszkodzony, zobaczysz różnicę.
  • Pomocny post
    #16 21618051
    elktrod
    Poziom 41  
    Potwierdzam, same zera są w pliku czyli dokładnie pusty... Jak wyżej...
    Hex-editor HxD pokazuje pusty plik złożony wyłącznie z zer w formacie PDF.
  • #17 21618121
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    artaa napisał:
    Otwórz sobie w jakimś edytorze np Notepad ++ v8
    sprawny pdf oraz obok ten uszkodzony, zobaczysz różnicę.
    Tak jest różnica . Odezwę się do niego jutro i tak jak napisałem nurtuje mnie dlaczego wiecie szukając interesujących mnie plików po otwarciu go to nie wyglądał on na PDF-a i czy opcja zapisz jako pdf mogła go " wyzerować '' bo w takim razie w jakim formacie on mógł być na to nie zerknąłem .
    artaa napisał:
    1000 możliwych powodów
    w takim pozostaje jak w sugestiach .
  • #18 21619176
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Witam . Sytuacja wyglądała by tak , te pliki nie były na stałe zapisane na dysku , '' One były On line '' po próbie / Zapisz drukuj / serwer zgłaszał czekaj na weryfikację I gdy '' była próba przekierowania '' na inny dysk / nośnik / to je przyjął ale wysłał z błędem wg zasady nic za darmo na zewnątrz , te schematy są na abonament ale za te pieniądze nawet o tym nie myślę by je kupić lub polecić / ILE TAM JEST LUK MNÓSTWO BRAKÓW / Temat jak dla mnie jasny na razie nie zamykam tematu może kogoś zainteresuje i co najważniejsze kciuczek w górę dla drajwerów w temacie.

A i jeszcze po tej kombinacji przestała u niego reagować drukarka ale może to przejściowe .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pliku PDF zabezpieczonego przed odczytem na innym komputerze, mimo zgodności systemów operacyjnych. Użytkownik otrzymał dokumentację i schematy zapisane na pendrive, jednak próba otwarcia plików na własnym komputerze skutkuje komunikatem o blokadzie dostępu, wynikającym z zabezpieczeń pliku powiązanych z oryginalnym urządzeniem. Dyskusja wskazuje, że pliki PDF mogą być chronione mechanizmami DRM lub innymi formami zabezpieczeń uniemożliwiającymi kopiowanie i odczyt na innych urządzeniach. Rozwiązania obejmują użycie specjalistycznego oprogramowania do usuwania zabezpieczeń PDF, konwersję plików lub uzyskanie oryginalnych, odblokowanych wersji dokumentów od nadawcy. Wskazane jest także sprawdzenie właściwości pliku i ewentualnych ograniczeń nałożonych przez program tworzący PDF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA