logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Case 5130 Axial Flow 2014 – motowidła zatrzymują się podczas jazdy

Norbii11 27 Lip 2025 12:37 333 0
REKLAMA
  • #1 21618221
    Norbii11
    Poziom 3  
    Motowidła nie działają prawidłowo.
    Posiadam kombajn Case 5130 Axial Flow z 2014 roku i mam problem z motowidłami, które się zatrzymują podczas młócenia. Zauważyłem, że jak jadę z góry, to motowidła działają płynnie, a jak pod górkę, to się zatrzymują. Dodam tylko, że nie ma to żadnego wpływu na obciążenie (podnoszę je wyżej nad łanem zboża i dzieje się to samo). Po konsultacji z serwisem wkręciłem pół obrotu na zaworze kompensacyjnym i nic to nie dało. Reguluję prędkość obrotu rozrzutnika plew (podobno jest to na jednym układzie) i nic to nie daje. Dodam, że jak motowidła się zatrzymują, to rozrzutnik plew działa cały czas. Czasami jest też przypadek, że motowidła zaczynają szybciej kręcić bez ingerencji w potencjometr. Jeszcze jedna ważna rzecz: jak kombajn jest zatrzymany, to motowidła działają bez zarzutu, działa potencjometr od obrotów motowideł też normalnie. Jak tylko ruszę (część ciśnienia trafia na napęd hydrostatu) i motowidła od razu się zatrzymują.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    AI: Czy sprawdzałeś ciśnienia w układzie hydraulicznym podczas jazdy, zwłaszcza pod górkę, kiedy motowidła się zatrzymują? Jeśli tak, to jakie były wartości ciśnienia?
    Jeszcze nie, ponieważ zamówiłem odpowiednie złączki (wszystko calowe i nie pasują standardowe).
    AI: Czy w ostatnim czasie były wykonywane jakieś naprawy lub wymiany elementów w układzie hydraulicznym kombajnu (np. pompy, zawory, przewody)? Jeśli tak, to jakie?
    Nie
  • REKLAMA
REKLAMA