logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Z240 Workstation – brak sygnału po zmianach w BIOS, karta graficzna nie działa

natecmicrosoft 27 Lip 2025 12:57 459 11
REKLAMA
  • #1 21618245
    natecmicrosoft
    Poziom 2  
    Witam, posiadam komputer HP Z240 HP WORKSTATION. Coś źle ustawiłem w BIOS-ie. Komputer załącza się, ale nie daje sygnału, gdy podłączam kartę graficzną — nie daje sygnału. Restartowałem BIOS, CMOS oraz wyjmowałem baterię, nie pomogło. Co mogę jeszcze zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21618306
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Zadaj sobie pytanie: co źle ustawiłem w BIOS-ie? Ale trzeba pozytywnie patrzeć i myśleć na tym świecie: dzięki Tobie ktoś zarobi, jak oddasz to do serwisu komputerowego.
  • REKLAMA
  • #3 21618602
    natecmicrosoft
    Poziom 2  
    Tzn. komputer działa, są diody na klawiaturze, tylko nie mam jak podłączyć monitora do zintegrowanej karty. We wtorek będę miał przejściówkę, może to coś pomoże.

Dodano po 1 [minuty]:

Czy mogę jakoś na czuja wejść w BIOS bez obrazu i przywrócić ustawienia fabryczne?
  • #4 21619382
    natecmicrosoft
    Poziom 2  
    Na płycie znajduje się przycisk reset CMOS, ale nie pomaga.

Ktoś pomoże? Reset CMOS nie pomaga, wyjęcie baterii też, nowy RAM też nie daje efektu, wpięcie się do zintegrowanej grafiki też nie.
  • #5 21620753
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Wyjęcie baterii nie pomoże, jeśli masz w tej samej chwili podłączony kabel elektryczny do zasilacza. Reset CMOS powinien zadziałać, ale nadal nie wiemy co przestawiłeś w BIOS-ie i po co tam grzebałeś ?
    Jeśli robiłeś nieumiejętnie mogłeś uszkodzić sprzet albo jakąś część.
  • REKLAMA
  • #6 21620829
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    natecmicrosoft napisał:
    wpięcie się do zintegrowanej grafiki też nie.

Proszę podać model procesora i karty (jeśli ma dodatkowe zasilanie wszystko jest poprawnie podłączone?)
    Niektóre CPU z Z240 np Xeon E3-1230V5 czy E3-1240V5 w ogóle nie mają zintegrowanej karty i nie ma do czego podłączać. Słychać jakieś komunikaty dźwiękowe, podłączony jest speaker?
    natecmicrosoft napisał:
    komputer działa, są diody na klawiaturze, tylko nie mam jak podłączyć monitora

Rozumiem, że sprzęt startuje, wentylatory działają tylko nie ma obrazu na monitorze?
  • REKLAMA
  • #7 21620926
    natecmicrosoft
    Poziom 2  
    i7 6700k zintegrowana karta graficzna Intel HD Graphics 530, wentylatory działają, klawiatura daje znaki życia.

Dodano po 38 [sekundy]:

Wyłączyłem wejścia PCIe i coś jeszcze.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak robię restart CMOS, komputer włącza się 3 razy, następnie słychać 2 piknięcia.
    Jak chcę wejść do BIOS-u, słychać melodyjkę tytyytyty, pewnie uszkodziłem BIOS.

Dodano po 5 [minuty]:

Czy jest jakaś kombinacja klawiszy do przywrócenia BIOS-u HP Z240 Workstation tower?

Dodano po 2 [minuty]:

Podłączyłem się do wyjścia DVI na płycie głównej i nie ma obrazu. Jak chcę wejść do BIOS-u, słychać melodyjkę, potem restartuje komputer i jak chcę wejść do BIOS-u, słychać piknięcia. Klikam F10 i nie ma ekranu.

Dodano po 4 [minuty]:

Odłączam kabel od zasilania, wciskam przycisk startu, żeby rozładować kondensatory, wypinam baterię CMOS, potem jeszcze klikam power, żeby rozładować kondensatory, wpinam baterię i zasilanie. Komputer włącza się 3 razy, za trzecim razem słychać dwa piknięcia. Jak wciskam ESC, słychać melodyjkę, potem restartuje komputer, nie ma już tej melodyjki, tylko słychać piknięcia. Jak wciskam ESC, potem daję F10 i nic nie słychać.

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

i7 6700k, karta zintegrowana, 512 SSD, 32 GB RAM.

Dodano po 28 [minuty]:

Może uszkodziłem BIOS?
  • #8 21621324
    Dra98
    natecmicrosoft napisał:
    Może uszkodziłem bios?

Ciężko powiedzieć ponieważ nie wiadomo co zostało zrobione.
    natecmicrosoft napisał:
    jak chcę wejsc do biosu słychac melodyjke tytyytyty pewnie uszkodziłem bios

Proszę nagrać film/audio przez +/- 30 sekund te komunikaty mogą być ważne.
    https://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c04897695.pdf#diags
    Od 74 strony są zamieszczone informacje odnośnie błędów warto się zapoznać/poszukać.
    Skoro sprzęt ma i-GPU można odłączyć wszystkie podzespoły które nie są wymagane do startu, HDD, kartę graficzną PCI-e, może inne moduły RAM - nie wiadomo ile jest zamontowanych, zostawić jeden i spróbować startu. Komunikaty ewentualnych błędów trzeba zweryfikować.

Informacje od AI odnośnie kodów
    Spoiler:
    Przegląd od AI
    +11
    The HP Z240 Workstation can produce several error codes, often indicated by beep codes or LED blinks. Common issues include graphics initialization problems, embedded controller errors, and BIOS-related issues.
    Here's a breakdown of troubleshooting steps and potential error codes:
    Error Codes and Troubleshooting:

3 Long Beeps, 3 Short Beeps:
    This indicates a timeout during graphics initialization, potentially pointing to a graphics chip failure. Troubleshooting involves checking if the graphics are integrated or on a separate card, swapping the processor, or replacing the motherboard and/or processor.

2 Red Blinks, 3 Short White Blinks:
    This code prompts the user to enter a specific key sequence. If the issue persists, consider trying Sure Start Recovery.
    3 Long, 2 Short Beeps:
    This is a RAM error. Try reseating the RAM or testing with known good RAM.
    No Beeps, No Display:
    This could indicate a more general issue. Try clearing the CMOS, reseating the CPU, and testing with different components like RAM and graphics cards.
    Blue Screen Errors:
    Errors like "DPC Watchdog violation" or "KMode exception not handled" often indicate driver or software issues. Updating the BIOS and drivers, especially the graphics driver, can resolve these.

General Troubleshooting Steps:

BIOS Update:
    Update the BIOS to the latest version, as some issues are related to specific BIOS versions.

Clear CMOS:
    Clearing the CMOS can help reset BIOS settings and resolve certain boot issues.
    Test with Minimal Configuration:
    Start with the essential components (CPU, RAM, motherboard) to isolate the problem.
    Check Connections:
    Ensure all cables and components are properly seated.
    HP Support Assistant:
    Use the HP Support Assistant or computer diagnostics tools for further assistance.
    Contact HP Support:
    If troubleshooting steps don't resolve the issue, contact HP Support for further assistance.
  • #9 21621344
    natecmicrosoft
    Poziom 2  
    Jak podłączam kartę graficzną, to pika trzy długie i trzy krótkie, dioda świeci trzy razy na czerwono, trzy razy na biało. Wyłączam komputer, wyjmuję kartę, włączam komputer, chcę wejść do BIOS-u, słyszę melodyjkę, następnie jedno piknięcie i nie ma ekranu. Restartuję komputer, chcę wejść do BIOS-u, pikanie. Jak klikam klawisz ESC, następnie daję F10, pikanie ustępuje.

Dodano po 3 [minuty]:

To jak podłączam grafikę: 3.3 The embedded controller has timed out waiting for BIOS to return from graphics initialization.

Dodano po 47 [sekundy]:

A to jak zrestartuję CMOS: 2.2 The main area (DXE) of BIOS has become corrupted and there is no recovery binary image available.

Dodano po 1 [minuty]:

Czyli BIOS uszkodzony, teraz się zastanawiam, ile to może kosztować?

Dodano po 20 [minut]:

Może jest jakaś możliwość odzyskania go albo wgrania na nowo, niech ktoś podpowie.
  • #10 21621388
    Dra98
    Można np wgrać wsad programatorem.
  • #11 21621390
    natecmicrosoft
    Poziom 2  
    tak o to chodzi, ale ja tego nie zrobię, trzeba oddać do serwisu

no chyba ze mozna to zrobic z pendriva mam na pendrive bios ze strony hp wciskam klawisze win +b + power ale nic sie nie dzieje

komputer pika dwa razy i lipa

Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

podaj e maila to ci wtysle filmik po tym jak robie reset biosa

niemam dzwieków japierdole

Moderowany przez Felini:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.
    3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

• #12 21621644
    natecmicrosoft
    Poziom 2  
    Spróbuję restart CMOS i wyjęcie baterii na noc, może to coś pomoże.

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Dodano po 4 [godziny] 24 [minuty]:

moze na trzy dni wyjac baterie cmos moze to cos pomoze

Dodano po 30 [minuty]:

jak gdzieś w pamięci się zapisało ze wyłączyłem zintegrowana kartę wyjścia pci-e i reset cmos to tylko programowanie kości pomoże albo na czują wejść w biosa i przywrócić ustawienia fabryczne

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

ktos cos podpowie >?

Dodano po 1 [godziny]:

natecmicrosoft napisał:
    Spróbuję restart CMOS i wyjęcie baterii na noc, może to coś pomoże.

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Dodano po 4 [godziny] 24 [minuty]:

moze na trzy dni wyjac baterie cmos moze to cos pomoze

Dodano po 30 [minuty]:

jak gdzieś w pamięci się zapisało ze wyłączyłem zintegrowana kartę wyjścia pci-e i reset cmos to tylko programowanie kości pomoże albo na czują wejść w biosa i przywrócić ustawienia fabryczne

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

ktos cos podpowie >? może bios recovery ??

Dodano po 12 [minuty]:

podczas bios recovery za pomocą pendrive pendrive pracuje wiatrak procesora przyspieszył komputer sie restartuje i to tyle brak obrazu moze wyjac ta baterie na 3 dni a pare dni bede mial kase to dam go do servisu ale teraz sam pokombinuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
HP Z240 Workstation z procesorem Intel i7 6700k i zintegrowaną grafiką Intel HD Graphics 530 nie wyświetla obrazu po zmianach w BIOS-ie, mimo że komputer się uruchamia i działa wentylacja oraz diody na klawiaturze. Próby resetu BIOS-u przez CMOS, wyjęcie baterii, odłączenie zasilania oraz restart nie przyniosły efektu. Po podłączeniu dedykowanej karty graficznej pojawiają się sygnały dźwiękowe (3 długie i 3 krótkie piknięcia) oraz migające diody, co wskazuje na problem z inicjalizacją grafiki. Komunikaty dźwiękowe i błędy BIOS-u sugerują uszkodzenie oprogramowania układowego (BIOS), w tym brak dostępnego obrazu do odzyskania (brak recovery binary). Próby przywrócenia BIOS-u za pomocą klawiszy Win+B+Power nie powiodły się. Zalecane jest odłączenie wszystkich niepotrzebnych komponentów (dyski, dodatkowe moduły RAM, karta PCI-e) i testowanie z minimalną konfiguracją. Możliwe rozwiązanie to wgranie BIOS-u programatorem sprzętowym, co wymaga serwisu. Dokumentacja HP zawiera kody błędów i procedury diagnostyczne, które mogą pomóc w identyfikacji problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA