logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tymczasowe połączenie przewodów 3x2,5mm² przy bramie – puszka w rurze czy studzienka?

Regos 28 Lip 2025 13:52 234 4
  • #1 21619298
    Regos
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam. Mam w pobliżu planowanej bramy dociągnięty w arocie 40mm przewód 2x 3*2,5 (brama i oświetlenie). Zmieniła się koncepcja i brama będzie przesunięta kilka metrów. Czytając na forum podobny problem trafiłem na rozwiązanie że połączenie można wykonać w puszce hermetycznej przy podmurówce albo w inny sposób aby wizualnie ją ukryć ale nadal na ziemia.
    Potrzebuje jednak tymczasowo (rok) jednak mieć możliwość używania zasilania z jednego z przewodów więc szukam opcji jak to połączyć nadziemnie. Nie musi to być estetyczne jednak bezpieczne.
    Czy zatkana rura kanalizacyjna wystajaca ponad ziemię może robić tymczasowo za studzienkę dla puszki hermetycznej?
    Czy lepiej postawić na ziemi studzienkę kablowa gruntowa odgromową?
  • #2 21619342
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Ja bym to "zmufował" za pomocą koszulek termokurczliwych z klejem, odzielnie żyły ( nawet polutować połączenia) i potem na to większa koszulka/rura termokurczliwa z klejem. Dodaj tyle metrów kabla ile docelowo potrzebujesz i korzsytaj tymczasowo z całego odcinka.
    wszystko oczywiście zachowaniem zasad dotyczących mufowania - izolacje oczyszczone, odtłuszczone przed zakurczaniem.
    Pozdr. J.
  • #3 21619352
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Gdy nie znam szczegółów, bo tych nie sposób czasem przekazać to polecam termokurcze z klejem lub zalanie puszki hermetycznej żywicą epoksydową itd itp...
  • #4 21619372
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21620026
    waton

Poziom 12  
    Ocena: 20
    Puszka hermetyczna, nawet taka sporej wielkości, to nie wielki wydatek. Kup dławnicę i po problemie.
    Konto firmowe:
    Waton s.c.
    Siedliska-Kolonia 50, Zamość, 22-400 | Strona WWW: https://waton.pl
REKLAMA