logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DOCSIS – wysoki jitter 70ms i ping w CS2, reklamacja u ISP

LysyP83 28 Lip 2025 17:38 660 11
  • #1 21619543
    LysyP83
    Poziom 3  
    Cześć, od dłuższego czasu mam przepychanki między mną a dostawcą internetu, mianowicie cały dzień mam bardzo wysoki jitter w cs2, na poziomie 40/70ms, co mocno czuć w grze (fragi lecą z opóźnieniem) Złożyłem reklamacje u dostawcy na wysoki ping w porach wieczornych, ponieważ codziennie od godziny 20/21 przez godzine był wysoki ping (130ms), no i jitter jeszcze większy był. Jedyny moment gdy internet działa tak jak ja bym chciał to ok. północ. Pingowałem wp.pl z routera i z cmd, poniżej wysyłam wyniki z różnych dni, różne pory dnia. Router to ASUS TUF AX4200 (nowy) kable ethernet nowe, połączenie DOCSIS, czyli zwykły koncentryk. Umowę mam z nimi od kwietnia tego roku, niestety nie ma konkurencji w bloku i jest to jedyne przyłącze. Dodam, że 2 tygodnie temu przyjęli "reklamacje" internetu i zapewnili ze 17.07.2025 naprawią problem, lecz jak widać nic nie zmienili, jedynie na 2/3 dni był spokój potem znowu to samo. Co mogę zrobić z tym faktem? Technicy byli już pare razy w mieszkaniu sprawdzali stan połączenia ale wiadomo przyjeżdżali jak akurat było w miare spokojnie, choć raz mi powiedzieli "lepiej nie będzie". Mam już dosyć tego dostawcy i jego zapewnień, że wszystko będzie w porządku. Czy jest coś co JA mogę "poprawić" z tym, albo co im napisać w reklamacji dokładnie aby zrozumieli problem.
    Wykres pinga do wp.pl z widocznymi skokami do 64 ms i jitterem 56,292 ms.
    Zrzut ekranu z wynikami polecenia ping do wp.pl pokazuje niestabilny czas odpowiedzi
    Zrzut pingowania wp.pl z czasami odpowiedzi między 15 a 18 ms.
    Wykres pingów do wp.pl z jitterem 142 ms z 17.07.2025 o 21:38
    Wyniki pingowania wp.pl z opóźnieniem między 14 a 20 ms, zapis z 17.07.2025 o 16:34
    Wykres pingów do wp.pl z jitterem 39 ms o godzinie 23:49 dnia 14.07.2025
    Zrzut ekranu z polecenia ping do wp.pl, pokazujący zmienne czasy odpowiedzi
    Wykres jittera z gry CS2 z widocznymi skokami do 50 ms
    Wykres jittera z gry CS2 pokazujący skoki opóźnień do około 40–50 ms
    Wykres jittera w grze CS2 pokazujący liczne skoki opóźnień do 40 ms i więcej
    AI: Czy mógłbyś wrzucić konkretne wyniki pingów/jittera (np. screeny z cmd, logi z routera) z różnych godzin, szczególnie z tych wieczornych, kiedy problem jest największy?
    Wykres pinga do wp.pl z widocznymi skokami do 64 ms i jitterem 56,292 ms.
    Zrzut ekranu z wynikami polecenia ping do wp.pl pokazuje niestabilny czas odpowiedzi
    Zrzut pingowania wp.pl z czasami odpowiedzi między 15 a 18 ms.
    Wykres pingów do wp.pl z jitterem 142 ms z 17.07.2025 o 21:38
    Wyniki pingowania wp.pl z opóźnieniem między 14 a 20 ms, zapis z 17.07.2025 o 16:34
    Wykres pingów do wp.pl z jitterem 39 ms o godzinie 23:49 dnia 14.07.2025
    Zrzut ekranu z polecenia ping do wp.pl, pokazujący zmienne czasy odpowiedzi
    Wykres jittera z gry CS2 z widocznymi skokami do 50 ms
    Wykres jittera z gry CS2 pokazujący skoki opóźnień do około 40–50 ms
    Wykres jittera w grze CS2 pokazujący liczne skoki opóźnień do 40 ms i więcej
    AI: Czy problem z wysokim pingiem/jitterem występuje na wszystkich urządzeniach podłączonych do sieci (np. innych komputerach, telefonach), czy tylko na jednym konkretnym sprzęcie?
    Wszędzie

Dodano po 8 [minuty]:

Co jeszcze mogę dodać to, że internet ma 650mb/s Download, 30mb/s upload. Podłączony jestem po kablu, sterowniki zaktualizowane, oszczędzanie energii wyłączone, po odłączeniu routera i podłączeniu modemu bezpośrednio do pc te same problemy zero poprawy.

Dodano po 4 [minuty]:

Zrzut ekranu z pinga do wp.pl pokazujący czasy odpowiedzi od 16ms do 50ms
    Sytuacja sprzed chwili. Czy te skoki do 40/50ms są normalne?
  • #2 21619577
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Nic nie zdziałasz. W umowie z operatorem masz tylko widełki na prędkość w których musi się trzymać. Operator odpowiada tylko za swoje podwórko, tylko swoją infrastrukturę, na resztę nie ma wpływu. Ping żadnego operatora nie interesuje o ile nie jest to 1000ms.

Jedyne co to sprawdzić programem w stylu PingPlotter na którym odcinku występuje problem - jeśli w sieci Twojego operatora to masz pole do manewru. Jeśli dalej to nikt się tym nie zajmie.
  • #3 21619628
    LysyP83
    Poziom 3  
    >>21619577 Dzięki, zainstalowałem program, poczekam, aż internet zacznie świrować znowu i sprawdzę, zapewne wrzucę tutaj wyniki.

Dodano po 5 [godziny] 46 [minuty]:

Zrzut ekranu z WinMTR pokazujący niestabilny ping i utratę pakietów na trasie do wp.pl
    Dobra, dzisiaj było to samo, nawet gorzej, ping 140 ale nie stały tylko skaczący z 80 do 140 co chwile. Zrobiłem na szybko test i ta "bramka" miała największe odchyły co do lossa i pingu. Może głupie pytanie, ale czy ja mogę jakoś to skonfigurować, żeby przechodziło przez inne "bramki"?
  • #4 21619932
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5490
    @LysyP83
    Skoro grasz w grę, to musisz zdobyć IP tego serwera gry, na którym grasz. I to właśnie IP tego serwera z grą wpisać na czas testu do PingPlotera.
    Co więcej, w tym samym czasie musisz prowadzić rozgrywkę i to taką minimum na 30 minut.
    Potem dopiero można zrobić analizę.

A co można zrobić, możesz uruchomić VPN – on zmieni drogę pakietu do serwera z grą.
  • #5 21620200
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21620547
    LysyP83
    Poziom 3  
    Mam coś takiego, ping skaczący między 50 a 130, najczęściej było około 80 ms. Jeden screen typowo do serwera CS, drugi do wp.pl
    Wykres PingPlotter z opóźnieniami i stratami pakietów dla adresu IP 185.242.115.38
    Zrzut ekranu z PingPlotter pokazujący zmienny ping do serwera wp.pl

Dodano po 2 [minuty]:

Prędkość pobierania także spada, jak tak teraz patrzę. Z 580 Mb/s zeszło na 450 Mb/s.
  • #7 21621549
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5490
    @LysyP83
    Przeciążenie sieci, trasa pakietów poza Polską, a nawet poza sieć szkieletową operatora.

VPN może tu pomóc.
    Może też pomóc publiczne IP.

Ale co do zasady, Ty nic z tym sam nie zrobisz i operator również.
  • #8 21621596
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21622668
    LysyP83
    Poziom 3  
    >>21621596 Chciałbym zmienić operatora, ale to jedyne przyłącza oprócz mojego...
    Zrzut ekranu z informacjami o ofercie internetu POLKOMTEL na łączu miedzianym 2 Mb/s
    Zrzut ekranu z informacjami o łączu internetowym od Netii z prędkością 2 Mb/s
  • #10 21622688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21623471
    LysyP83
    Poziom 3  
    >>21622688 Dopisałem w drugim komentarzu, 650/30. Operator lokalny tkchopin. Na Google 2,4 gwiazdki na 2500 opinii nie świadczy dobrze, ale to jedyny operator aktualnie.
  • #12 21623557
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wysokim jitterem (40-70 ms) i niestabilnym pingiem (skaczącym od 50 do 140 ms) podczas gry CS2, szczególnie w godzinach wieczornych, mimo nowego routera ASUS TUF AX4200 i połączenia DOCSIS przez koncentryk. ISP przyjął reklamację i obiecał naprawę do 17.07.2025, jednak problem powraca po kilku dniach. Testy pingów do wp.pl i serwera gry wykazały niestabilność i duże odchylenia, co potwierdzają zrzuty ekranu. Wskazano, że operator odpowiada tylko za swoją infrastrukturę i nie gwarantuje stabilności pingu, podobnie jak prędkości. Zalecane jest użycie narzędzi typu PingPlotter do lokalizacji problematycznego odcinka trasy pakietów oraz testowanie połączenia bezpośrednio do IP serwera gry podczas rozgrywki. Propozycją rozwiązania jest użycie VPN, który może zmienić trasę pakietów i poprawić stabilność. Wskazano również, że przeciążenie sieci i trasy poza sieć operatora mogą powodować problemy. Zmiana operatora jest utrudniona ze względu na brak konkurencji w budynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA