logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Play Na Kartę M 40GB – czy faktycznie występuje limit prędkości pobierania DL?

robikopecky 31 Lip 2025 16:28 1140 4
REKLAMA
  • #1 21622337
    robikopecky
    Poziom 6  
    Dzień dobry Forumowiczom!
    Czy ktoś ma doświadczenia z internetem mobilnym Play w pakiecie NA KARTĘ M 40 GB/mies.? Czy ktoś zauważył ograniczanie prędkości DL?

Mam dwa numery w PLAY, w tym jeden we wspomnianym pakiecie i drugi pod modem w pakiecie Internet "Miesiąc bez limitu GB".
    Widać wyraźną różnicę: w pakiecie Na kartę M prędkości DL w najlepszych warunkach nigdy nie przekraczają 45 Mbps, podczas gdy na drugim pakiecie w tych samych warunkach są zdecydowanie wyższe i dochodzą do 160 Mbps. Pomiary były robione przez stronę Speed-test Play dla obu SIM w modemie, i przy włożonych dwóch kartach SIM w telefonach Samsung S10, S21 i S24 w różnych miejscach w Warszawie i okolicach (oczywiście jeden pomiar zaraz po drugim, żeby były takie same warunki połączenia). Zawsze pakiet M był wolniejszy mniej więcej 3-krotnie. Oczywiście zgłosiłem reklamację do Play z pytaniem, dlaczego prędkości DL są różne dla tych numerów, mimo zapewnień konsultantów, że pakiet M nie jest ograniczany. Odpowiedzi, jakie otrzymywałem:
    1 tydzień - "Proszę wymienić kartę SIM". Po wymianie nic się nie zmieniło.
    2 tydzień - "Internet działa prawidłowo, proszę zamienić miejscami karty SIM w telefonie." Zamieniłem, oczywiście wiedząc, że to nie pomoże.
    Po zamianie miejscami
    3 tydzień - "Internet działa prawidłowo". Odpowiedź bez jakiegokolwiek odniesienia do szybszej prędkości na drugim numerze.
    4 tydzień - "Proszę przysłać zrzuty ekranów z pomiarami". Wysłałem i dostałem odpowiedź, że moje pomiary są tylko orientacyjne i internet działa prawidłowo, co stwierdziły "systemy, które umożliwiają nam zdalną weryfikację jakości usług", a różnice mogą wynikać z tego, że jedna karta siedzi w modemie, a druga w telefonie. Oczywiście za każdym razem podkreślałem, że obie karty SIM pracowały w tych samych warunkach, w różnych miejscach i tych samych telefonach równocześnie (były też zamieniane miejscami wg porad konsultantów), ale to jak grochem o ścianę, klient swoje, a Play swoje "Internet działa prawidłowo", tylko dlaczego na drugim numerze działa "bardziej prawidłowo"? Coraz bardziej nabieram przekonania, że pakiet M jednak jest ograniczany, tym bardziej, że znalazłem na wykop.pl podobny wpis "Play znacząco ogranicza prędkość i wypiera się tego!"

Chciałbym znaleźć potwierdzenie, że Play faktycznie systemowo ogranicza prędkość DL dla pakietu M i nie są to tylko przypadki jednostkowe.
    Pozdrawiam
    Robert
  • REKLAMA
  • #2 21623373
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    robikopecky napisał:
    Chciałbym znaleźć potwierdzenie, że Play faktycznie systemowo ogranicza prędkość DL dla pakietu M i nie są to tylko przypadki jednostkowe.

No i nie znajdziesz. Jak działają algorytmy kierowania ruchem wiedzą tylko inżynierowie sieciowi i w ogólnym zarysie kadra zarządzająca, która ustala czy "tania oferta", to priorytet 30% bo klient mało płaci abonamentu, czy 120%, bo niezadowolony użytkownik prepaid szybko zwieje. Jedni i drudzy publicznie słowa nie pisną, a reszta to internetowe gdybanie i mądrości.
    Co do "wyjaśnień" konsultantów - inne nie będą, bo A) patrz wyżej, B) to ludzie z łapanki, bez technicznej wiedzy, C) a jak mają wiedzę, to za ich wypłaty i tak mają to w d...

Możesz teoretycznie zgłosić sprawę do UKE, który może takie reguły dokładnie zweryfikować. Ale raz, że nie widzę powodu jego interwencji- usluga co do zasady działa, a gwarancji priorytetów nigdzie nie masz w umowie, ani prawo PKE też nie wymaga takich gwarancji. Po drugie - UKE ma jakieś moce przerobowe i jak zacznie zajmować się takimi drobiazgami, to poważne sprawy będą u nich leżeć latami.

Offtop.
    Po co płacić abonament 35zł za 40GB, jak za mniej można mieć więcej w Mobile Vikings lub w submarce Virgin?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21629293
    robikopecky
    Poziom 6  
    IC_Current napisał:
    można mieć więcej w Mobile Vikings

Słuszna uwaga, oprócz lepszej ceny, w Vikingu jest też kumulacja GB. Faktycznie, zamiast "kopać się z koniem", wystarczy przenieść numer.
  • REKLAMA
  • #4 21706520
    robikopecky
    Poziom 6  
    Cześć,
    Okazało się, że Play faktycznie ograniczał transfer dla pakietu NA KARTĘ M, ale prawdopodobnie w Play nikt nie miał pojęcia, dlaczego tak się dzieje, a już na pewno konsultanci.
    Pomogła zmiana pakietu na nowszą promocyjną wersję NA KARTĘ M 3.0 i wszystko działa jak należy; transfer DL w niektórych lokalizacjach dochodzi do 120 Mb/s i nie można zauważyć przycinania przy konkretnej wartości. Oczywiście żaden z konsultantów nie wpadł na to, żeby zasugerować zmianę pakietu na nowszą wersję. Tak więc temat do zamknięcia.
    Pozdrawiam
    R.
  • #5 21706522
    robikopecky
    Poziom 6  
    Zmiana Pakietu NA KARTĘ M na najnowszą wersję NA KARTĘ M 3.0
REKLAMA