logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant EcoTec 2065-5 – błąd F28/F29 tylko na ciepłym kotle, przyczyny?

jersta78 01 Sie 2025 21:24 354 7
REKLAMA
  • #1 21623485
    jersta78
    Poziom 3  
    Witam,
    od kilku dni mam problem z kotłem Vaillant EcoTec 206/5-5. Na wyświetlaczu pojawiają się błędy F28 oraz F29, naprzemiennie.

Co już zostało zrobione:
    wymieniona armatura gazowa,
    wymieniona świeca zapłonowa,
    wykonany pełny przegląd kotła,
    sprawdzona płyta główna – wszystko OK według serwisanta.

Co ciekawe, rano na zimnym piecu uruchamia się bez problemu i pracuje prawidłowo. Problem pojawia się głównie po południu lub wieczorem, kiedy piec jest rozgrzany (w kotle panuje wyższa temperatura).

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem? Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
    AI: Czy podczas występowania problemu było sprawdzane ciśnienie gazu oraz jego jakość (np. przez pomiar manometrem lub analizę składu)? Jeśli tak, to czy były jakieś odchylenia od normy?
    Nie
    AI: Czy była sprawdzana drożność przewodu spalinowego oraz wentylacja pomieszczenia, w którym znajduje się kocioł? Czy są jakieś nieprawidłowości w tym zakresie?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21623648
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. Na jakiej podstawie serwisant określił sprawność płyty głównej? Jeśli na oko to kiepska metodą, najlepiej płytę podmienić na 2-3 dni i zobaczyć jak będzie. Miałem identyczny przypadek w kondensacyjnym vaillancie, kombinowałem jak koń pod górkę i podmieniałem zawór gazu, elektroda zapłonowa jonizacyjną, okablowanie, analiza spalin nie jedno krotnie była wykonana, jedynie pomogła wymiana płyty głównej, nie wiem od czego to zależało (może gdy sonda ntc była rozgrzana to płytka szfankowała, pojęcia do dziś nie mam) Po wymianie płyty jak ręką odjął.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21623750
    jersta78
    Poziom 3  
    Witam, płytkę wysłałem do sprawdzenia do osoby, która się tym zajmuje, jednak co zostało sprawdzone, to nie wiem. Jedno jest pewne: przez kilka dni jest podobnie, rano, po nocy i przestoju piec odpala bez problemów. Po południu, myślę, że kwestia rozgrzania pieca, podzespołów w nim i panującej wyższej temperatury w środku, piec rusza, pochodzi chwilę i płomień zanika (F29). Gdy jest bardzo ciepły, po kilku próbach nawet nie ruszy (F28). Zgadzam się, może pozostaje wymiana płyty i sprawdzenie, żeby mieć 100% pewności. Pojawiła się również sugestia, że być może uszkodzony jest przewód zapłonowy, który idzie od świecy do płyty, czarnej kostki na płycie. Pozdrawiam.
  • #4 21623796
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. Płyty głównej dla kotłów się nie naprawia a wymienia. Kwestie bezpieczeństwa i gwarancji na część.
    Pozdrawiam.
  • #5 21627674
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Też miałem podobny przypadek - tylko mocniejszy kocioł - podmieniane było wszystko po kolei: zawór gazowy, płyta główna, elektrody, a okazało się że problemem był "czarny przewód zapłonowy"
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21628067
    jersta78
    Poziom 3  
    >>21627674 Witam, dziękuję za informację. Tak, to będzie kolejny krok, wymiana przewodu zapłonowego. Czekam na serwisanta, dam znać, czy pomogło.
  • #8 21634326
    jersta78
    Poziom 3  
    Aktualizacja: Po wymianie kabla zapłonowego problem zniknął.

Podsumowanie tematu

✨ Kocioł Vaillant EcoTec 206/5-5 zgłaszał błędy F28 i F29, pojawiające się głównie przy rozgrzanym urządzeniu. Wymieniono armaturę gazową, świecę zapłonową oraz wykonano pełny przegląd, a płyta główna została sprawdzona przez serwisanta bez stwierdzenia usterek. Problem występował po nagrzaniu kotła, gdy płomień zanikał lub kocioł nie chciał się uruchomić. Wskazano na możliwe uszkodzenie przewodu zapłonowego łączącego świecę z płytą główną. Wymiana tego przewodu rozwiązała problem. W dyskusji podkreślono, że płyty głównej się nie naprawia, a jedynie wymienia ze względów bezpieczeństwa i gwarancji. Zalecano również sprawdzenie drożności przewodu spalinowego oraz wentylacji, choć nie było to wykonane w tym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA