logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica WA1S610CLiSE – błąd E50, bęben nie kręci, silnik nie startuje, co sprawdzić?

rambbbbo1996 03 Sie 2025 11:59 957 2
REKLAMA
  • #1 21624539
    rambbbbo1996
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z pralką Amica WA1S610CLiSE
    Etykieta informacyjna pralki Amica WA1S610CLiSE z danymi technicznymi .
    Zacznijmy od początku, włączyłem pranie i zwróciłem uwagę, że bęben wcale się nie kręci.
    Pranie działało aż do końca pierwszej minuty, po czym wyskoczył E50.
    Sprawdziłem więc pierw filtr, po czym otworzyłem tył pralki, sprawdzić czy pasek jest problemem, pasek napięty jak guma w majtach. Stwierdziłem, że zdejmę pasek i spróbuję włączyć pranie ponownie, 15-minutowe pranie normalnie napompowało wodę, wypompowało, lecz zwróciłem uwagę, że silniczek wcale się nie kręci (pralka nie wywala także erroru).
    Zwróciłem też uwagę na ikony prania, pranie (bez paska) spadało od 15 minut do 1 minuty normalnie, lecz ikony tego, co pralka robi (nalewanie, wypompowywanie, wirowanie etc.) się nie zmieniają. Pranie chodziło dalej na 1 minucie przez kolejne 20 minut, po czym dopiero wywaliło ponownie błąd E50.
    Pytanie do was, czy ostatnia część ma jakiś związek z czymś innym niż uszkodzony silnik? (to, że error nie wyskakuje w pierwszych próbach wirowania lub 15-minutowe pranie staje się 30-minutowym)?
    Czy raczej od razu iść w stronę silniczka.
    AI: Czy podczas próby pracy silnika (np. przy próbie wirowania) słychać jakiekolwiek dźwięki z silnika – buczenie, próba ruszenia, czy jest całkowita cisza?
    Całkowita cisza
    AI: Czy przed tą awarią zauważyłeś jakieś inne objawy – np. głośniejsza praca, iskrzenie, zapach spalenizny, problemy z wirowaniem albo inne nietypowe zachowania pralki?
    Kilka dni przed tym pralka się zatrzymała z praniem w środku, po rozłożeniu prania na 2 razy, ruszyła w trybie po prostu samego wirowania bez problemu.
  • REKLAMA
REKLAMA