logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakładam LPG (Audi 80 B3 Monowtrysk) - na co zwrócić uwage ?

Widur 18 Gru 2005 22:28 9194 12
  • #1 2096260
    Widur
    Poziom 13  
    Ocena: 76
    Za 2 dni mam zamiar załozyc instalacje gazowa do mojego auta - Audi 80 B3 1,8 monowtrysk, moj ojciec rowniez ma audi 80 b3 tyle tylko ze na gazniku + LPG i chodzi to calkiem niezle juz ponad 60 tys km, problem w tym ze w moim aucie powinien byc komputer sterujacy gazem. Twoche znam sie na mechanice i elektronice, lecz chcialbym zapytac na co zwrocic uwage - bede przy zakladaniu instalacji - a nie chce zeby mechanicy zrobili mnie w balona. Nigdy nie widzialem instalacji gazowej na komputerze, moze ktos przyblizylby mi opis ze strony elektroniki - mysle ze to do mnie przemowi

Jesli podobny post juz sie powtorzyl to przepraszam i prosze o wyrozumialosc (nie moglem sie go doszukac)
    pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
  • #2 2096640
    alpin7
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam!
    W Twoim przypadku sprawa jest o tyle posta,gdyz sam samochod jest raczej bardzo popularnym i lubianym wsrod gazownikow ze wzgledu na to ze jest jednym z prostszych jezeli chodzi o sam montaz gazu i jego dalsza eksploatacje.
    Na pytanie od strony elektronicznej odpowiedzia bedzie elektronika produkcji polskiej "STAG 100"
    Ze wzgledu na swoja bardzo mala awaryjnosc.
    I ogromne moliwosci modyfikacji parametrow.
    Bardzo szybko reagujacy silnik krokowy ,oraz w jako jednej z nielicznych szczelny.
    Ponadto oferuje pelne wskazanie
    wbudowany emulator 1kanalowy z regulacja czasu nakladania sie faz.
    Moja odpowiedz ograniczylem do ogolnego opisu.
    Jezeli interesuje cie jakies konkretne zagadnienie w tej kwesti pytaj.
  • #3 2096685
    Widur
    Poziom 13  
    dziekuje za odpowiedz
    co do instalacji STAG spotkalem na forum nie za dobre opinie, czym mozna to wytlumaczyc ? jakie sa inne firmy produkujace instalacje i jakie mozna polecic ?
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 2096707
    alpin7
    Poziom 12  
    Jezeli chodzi o inne instalacje 2giej gen jest jeszcze wiele innych, takich jak Bingo firmy KME, Maxi Lambda firmy Lecho, Autronic AL700.
    Osobiscie zajmuje sie montazem od 5lat
    i Jezeli chodzi staga moge go smialo polecic gdyz
    jest to naj mniej awaryjny sprzet.
    nie mialem z nim wiekszych problemow i najmniej reklamacji.
    (Mi tez zalezy na opini ,zeby klient byl zadowolony :) )
    Jezeli chodzi o opinie z jakimi sie spotkales i masz jakies watpliwosci to zadaj konkretne pytanie ,chetnie udziele odpowiedzi.
    Przedewszystkim jakie kryteria ma spelniac elektronika sterujaca uznawana za dobra?
  • #5 2096728
    Widur
    Poziom 13  
    Moze moje pytania wydaja sie banalne ale czasem ciezko znalesc osobe ktora pomoze, takze dziekuje za pomoc
    z czego sklada sie podstawowa instalacja do monowtrysku ? jak rozroznic komputer sterujacy od oszukujacego go pudelka?
    z tego co wyczytalem do w tej instalacji powinien znajdowac sie silnik krokowy ? gdzie go w takim razie szukac ? czy instalacja gazowa uzywa sondy lambda czy tylko ja symuluje ? mam zamiar zalozyc tania instalacje za 1550 zl z cylindryczna butla, czego wobec tego moge sie spodziewac za te pieniadze
    pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za poswiecony czas
  • #6 2096789
    alpin7
    Poziom 12  
    Kazda instalacja 2giej generacji(bo tylko taka wchodzi w gre przy MonoBoschu)Spelni prawidlowo swoja role jezeli zostanie prawidlowo podlaczona.
    Jezeli chodzi i awaryjnosc i niezawodnosc moje skromne zdanie juz znasz...Jak rozroznic sterownik od oszukujacego pudelka?
    Odpowiedz brzmi:Nie ma czegos takiego jak oszukujace pudelko.
    Sterownik (benz) podczas pracy silnika otrzymuje informacje od rozmieszczonych w silniku czujnikow miedzy innymi sondy lambda.Odpowiada ona za przekazanie mu odpowiedniego napiecia
    (sygnalu) w zaleznosci od zawartosci tlenu w spalinach(Co jest wynikiem skladu mieszanki).Czyli prosciej mowiac jest posrednim wyznacznikiem dla ECM jaka ma podac ilosc benzyny w stosunku do zassanego powietrza.
    Instalacja gazowa o ktorej mowimy cechuje sie tym
    ze potrafi utrzymac sklad mieszanki na optymalnym poziomie ,kozystajac ze wskazan wlasnie z sondy lambda.
    Jezeli jest prawidlowo podlaczona dziala w nastepujacy sposob:
    Uruchamiamy silnik na benzynie (przelacznik sterujacy urzadzeniem gazowym znajduje sie w polozeniu automat)Czyli zeby przejsc w stan zasilania gazem, musimy podniesc obroty silnika ,ktore to ustala sie programujac centralke gazowa.Niech u nas bedzie to umowne 2000 rpm.Naciskajac na pedal gazu silnik zwieksza obroty i po przekroczeniu tych 2000 automatycznie odcina zasilanie wtryskiwacza i otwiera doplyw gazu z butli do reduktora z ktorego dostaje sie on przez gumowy przewod na ktorym jest zamontowany silnik krokowy do miksera ,skad jest zassany wraz z powietrzem jako gotowa mieszanka.
    Tak wyglada samo przejscie na gaz.
    Ecm caly czas potrzebuje otrzymywac informacje z sondy o skladzie mieszanki(w okreslony dla niego sposob)tak jak wczesniej wspomnialem urzadzenie gazowe rowniez z niego kozysta korygujac mieszanke ale w nieco inny mniej precyzyjny sposob wiec sterownik benzynowy moze to odebrac i zapisac jako usterke.Zatem podczas pracy na gazie Ecm benzynowy musi otrzymac iformacje z sondy taka sama jak podczas pracy na benzynie, za ten proces odpowiada emulator sondy-ukl.elektroniczny symulujacy prace sondy na benzynie.Czyli prosciej mowiac po przejsciu na gaz sterownik benzynowy ma "myslec" ze dalej pracuje na benzynie i wszystko jest ok.-Na tym polega proces "oszukania przez pudelko"
    1550zl jest to dos niska cena za instalacje zatem watpie zeby zaoferowali ci ktoras z wymienionych przezemnie centralek.Najprawdopodobniej zaproponuja ci uproszczona wersje pelnej elektroniki (silnik krokowy ze sruba)taka jak stag2l, mini lambda, autronic al600)
  • #7 2097095
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jak moj przedmowca napisal 1550 zl za instalacje II generacji to jest zbyt niska cena i obym sie mylil ale mysle ze mozesz zalowac tego iz zalozyles gaz do tego samochodu. Nie ma co oszczedzac na samym montazu po roznica 200 czy 300 zl wroci sie szybko. Mysle ze niezla instalacja do tego silnika ( butle do gazu podrozaly w pazdzierniku blisko 100% ) to jest wydatek minimum 1800- 1900 zl.
    Radze zalozyc w naprawde sprawdzonym zakladzie, cieszacym sie swietna opinia, a takie maja zwykle duze kolejki.
    Pozdrawiam.
  • #8 2097540
    jaki
    Poziom 11  
    Do Alpin7
    Jesli jest porusznay temat monowtrysków to napisz jaką emulacje ustawić przy monoboschu MA 3.0 bo nie znalazłem jedznoznacznej odpowiedzi, mam ustawioną emulacja "mase" ale ma za bogatą mieszankę i jak jest zimny szarpie może ustawić przebieg (wczesniej miałem przebieg h-0,225 i L-0,275 i było gorzej) lub obwód otwarty.
    Pozdrawiam Jacek
  • #9 2098076
    alpin7
    Poziom 12  
    Jezeli masz ustawiona mase to jest ok. A jezeli mieszanka jest za bogata to ja skoryguj programem badz testerem do odpowiedniego poziomu.
  • #10 2100347
    nepek59
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jak będą montować Ci mikser to zwróć uwagę na długość srub. Bardzo często gazownicy za długimi śrubami przecinają gumową podstawkę i nie można potem wyregulować wolnych obrotów.
  • #11 2100993
    bundy81
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam czy ktoś by mogł mi opisać jak ustawić centralke Bingo-M i opisać do czego służą poszczególne opcje w programie do Bingo.

Posiadam auto Seat Toledo 1,8i 8v 94rok, podczas nauki attuator ustawił mi sie na 75 kroków, ale auto jest troche zamulone, kiedys pamietam mialem ustawione na okolo 105 kroków autko mialo osiagi takie jak na benzynie a spalanie w trasie wynosilo 7,8l/100 w tej chwili wynosi 9,8l/100 a w miescie 11,5l/100 przedtem 10,2l/100

dzieki za odpowiedz
  • #13 2260465
    Widur
    Poziom 13  
    Witam!
    aby zakonczyc temat napisze jakie sa rezultaty
    instalacje gazowa zalozylem 2 miesiace temu w jednym z warsztatow we wroclawiu (jesli kogos interesuje nazwa i adres firmy to prosze o kontakt), tak jak wyzej napisalem posiadam audi 80 B3 1,8 monowtrysk, koszt zalozenia instalacji wyniosl 1550 zl - jest to:
    -butla toroidalna STAKO 34l
    -elektronika STAG 2L
    -wielozawor i reszta TOMASETTO
    instalacje zakladala jedna osoba - chlopak wiek okolo 26 lat i musze przyznac ze zostala polozona bardzo porzadnie, uwazam sie za pedanta i wlasciwie to nie mam sie do czego przyczepic, to co dzialo sie przy montazu w moim aucie nie bylo kwestia przypadku i wnioskuje ze zakladajacy mial naprawde duza praktyke, wszystkie polaczenia zaciskane albo lutowane, resztki izolacji z kabli ktore upadly pozbierane co do jednej ! oczywiscie efekt calosci jest bardzo estetyczny

co do pracy silnika to juz od pierwszej regulacji auto pracuje perfekcyjnie (druga byla po 1tys km), praktycznie nie wyczuwam roznicy pomiedzy gazem a benzyna, spalanie w okolicach 10,0 - 10,6, moze to i wysoko ale zaznaczam ze jezdze w zimie w cyklu miejskim, na krotkich odcinkach, przejechalem juz 2tys km i jestem zadowolony

wszystkim dziekuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu instalacji gazowej LPG w Audi 80 B3 z silnikiem 1,8 monowtrysk. Zaleca się stosowanie instalacji drugiej generacji, kompatybilnej z MonoBoschem, z komputerem sterującym gazem, który współpracuje z sondą lambda w celu optymalnego sterowania mieszanką paliwową. Wskazano na popularność i niezawodność polskiej elektroniki STAG 100 oraz STAG 2L, charakteryzujących się niską awaryjnością, możliwością modyfikacji parametrów i wbudowanym emulatorem. Alternatywne marki to Bingo (KME), Maxi Lambda (Lecho) oraz Autronic AL700. Podkreślono, że tanie instalacje (np. za 1550 zł) mogą wiązać się z ryzykiem niższej jakości i awaryjności, a montaż powinien być wykonany w sprawdzonym warsztacie. Omówiono elementy instalacji: silnik krokowy, mikser, wielozawór, butlę (np. toroidalną STAKO 34l) oraz sposób podłączenia i działania sterownika gazu, który korzysta z sygnału sondy lambda do regulacji dawki gazu. Zwrócono uwagę na prawidłowy montaż miksera (długość śrub) oraz na konieczność regulacji i kalibracji sterownika, np. poprzez programowanie emulacji i korektę mieszanki. Autor potwierdził pozytywne doświadczenia z instalacją STAG 2L i komponentami Tomasetto, podkreślając staranność montażu i dobrą pracę silnika po regulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA