logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdo natynkowe z fabrycznym wejściem przewodu od tyłu – czy są dostępne?

kubek22222 05 Sie 2025 09:40 555 5
  • #1 21626341
    kubek22222
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Cześć, szukam gniazda natynkowego, które fabrycznie umożliwia wprowadzenie przewodu od tyłu, czyli bez potrzeby korzystania z bocznych przebić ani zaślepek.

Wszystkie dostępne w sklepach modele, które do tej pory znalazłem, mają standardowe wejścia kablowe po bokach (z zaślepkami), natomiast tył obudowy jest całkowicie zabudowany - brak tam nawet oznaczonego miejsca do wybicia.
    Nie chciałbym korzystać z bocznych wejść ani ich zaślepek - zależy mi na czystym montażu z zasilaniem wchodzącym bezpośrednio przez ścianę, prosto do gniazda.

Znalazłem już podobny post, ale tutaj chodzi o przeróbkę już kupionego gniazda - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3869742.html

Pytanie brzmi, czy w ogóle istnieje na rynku gniazdo natynkowe z takim tylnym wejściem?
  • #2 21626364
    adamus120
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Istnieją gniazda Simon Aquaclick. Nie widziałem ich co prawda na żywo a tylko w internecie ale wyglądają estetycznie. Nie mają żadnych zaślepek na bocznych ściankach. Otwór na tylnej ściance trzeba wykonać samemu a przynajmniej jest tak w wersji z poczwórnym gniazdem.
  • #3 21630841
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    >>21626341

Zapewne nie ma takich gniazd z prostej przyczyny: gniazdo natynkowe domyślnie służy do montaży w instalacji natynkowej :) Czyli takiej, gdzie przewody idą na ścianie, na przykład w rurkach. Jeśli zależy Ci na czystym montażu, gdzie kabel wychodzi ze ściany, to czemu nie zrobić tego w normalnej puszce podtynkowej?
  • #4 21630864
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Autor bardzo oszczędnie opisał problem - może to wielka płyta ???

Ja bym się przeszedł do jakiegoś wielkiego sklepu budowlanego gdzie jest dużo gniazdek i może któreś będzie pasować np obróci się fabrycznym otworem na dół i jakoś tam będzie ???
  • #5 21630867
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1913
    Jak nie ma, jak są.

Podwójne gniazdko elektryczne BERG w oryginalnym opakowaniu

Biała puszka podtynkowa Elektro-Plast w oryginalnym opakowaniu foliowym
REKLAMA