logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WireGuard – jak przekierować niemieckie IP przez VPN do Polski bez instalowania Software WireGuard

Danieltda 07 Sie 2025 15:52 246 2
REKLAMA
  • #1 21628478
    Danieltda
    Poziom 7  
    Cześć,

chcę przenieść IP zagraniczne do Polski.
    Za granicą mam już na routerze ustawiony VPN za pomocą WireGuard.

Problem w tym, że nie mogę mieć na laptopie "służbowym" drugiego klienta VPN.

Spróbowałem zatem na dodatkowym laptopie "moście" zainstalować klienta WireGuard i zrobić z niego hotspot.

W Polsce pomyślnie łączę się przez tunel VPN i mam IP z Monachium na laptopie "moście".

PROBLEM w tym, że na laptopie "moście":
    - udostępnianie połączenia "Ethernet 2" (czyli lokalnego = domowego = "polskiego" internetu) do interfejsu, który powstaje przez aktywowanie hotspota działa, z takim rezultatem, że na lapku "służbowym" mam polski internet i polskie lokalne IP.

ALE gdy aktywuję VPN na laptopie "moście", to udostępniam nie "Ethernet 2", lecz nowo powstały w połączeniach sieciowych interfejs wirtualny "WireGuard VPN Tunel" i prawidłowo.
    Ale to już nie działa.....

Macie pomysł, dlaczego?

Czy istnieje jakiś router, który mógłby zadziałać jak laptop "MOST"?

AI: Na jakim systemie operacyjnym działa laptop-most i w jaki sposób dokładnie udostępniasz połączenie (czy używasz funkcji "Udostępnianie połączenia internetowego", mostkowania, czy może innego rozwiązania)?
    Windows 10
    tak, używam "Udostępnianie połączenia internetowego"
    AI: Czy sprawdzałeś, czy ruch z laptopa służbowego (podłączonego do hotspotu) faktycznie przechodzi przez tunel WireGuard na laptopie-most, np. przez sprawdzenie IP na stronie typu "whatismyip"? Jeśli tak, to jakie są wyniki?
    tak, na laptopie moście mam IP niemiecki, gdy aktywuję VPN na zainstalowanym kliencie WireGuard
  • REKLAMA
  • #3 21628631
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA