Witam, mam Siemens EQ5 TE515209RW/03, który zaczął wyświetlać, że należy uzupełnić ziarna kawy, nawet jeśli są obecne. Czasami młynek działa przez około pół sekundy (i wydaje dźwięk naprężenia), ale zwykle nie porusza się w ogóle przed wyświetleniem komunikatu. Próbowałem rozebrać maszynę, ale chociaż udało mi się zwolnić zaczepy przytrzymujące pojemnik na ziarna kawy, nie da się go całkowicie poluzować. Podejrzewam, że najpierw muszę zdjąć pokrętło ustawienia grubości mielenia, ale nie wiem jak. W instrukcji serwisowej EQ6 jest napisane, że pokrętło należy przekręcić do końca w prawo, a następnie wyciągnąć (i podejrzewam, że tak samo jest w tym przypadku), ale nie mogę przekręcić pokrętła do końca w prawo, gdy młynek się nie porusza. Czy masz jakieś sugestie? Pozdrawiam Jonas
AI: Czy próbowałeś wyczyścić młynek i zsyp na kawę ziarnistą, aby upewnić się, że nie ma blokad lub pozostałości starej kawy, które mogą powodować błąd "brak ziaren"? Jeśli tak, czy zauważyłeś jakąkolwiek poprawę lub zmiany w zachowaniu młynka?
Tak, na tyle na ile udało mi się dotrzeć.
AI: Czy oprócz komunikatu "brak ziaren" urządzenie wyświetla jakieś inne kody błędów, lampki ostrzegawcze lub nietypowe zachowanie (takie jak dziwne dźwięki, wycieki lub inne usterki)?
Nie, tylko jak opisano powyżej
AI: Czy próbowałeś wyczyścić młynek i zsyp na kawę ziarnistą, aby upewnić się, że nie ma blokad lub pozostałości starej kawy, które mogą powodować błąd "brak ziaren"? Jeśli tak, czy zauważyłeś jakąkolwiek poprawę lub zmiany w zachowaniu młynka?
Tak, na tyle na ile udało mi się dotrzeć.
AI: Czy oprócz komunikatu "brak ziaren" urządzenie wyświetla jakieś inne kody błędów, lampki ostrzegawcze lub nietypowe zachowanie (takie jak dziwne dźwięki, wycieki lub inne usterki)?
Nie, tylko jak opisano powyżej