logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ5 TE515209RW-03 – wyświetla "brak ziaren", chociaż są ziarna

jonassandstedt1968 08 Sie 2025 16:23 1332 10
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21629465
    jonassandstedt1968
    Poziom 2  
    Witam, mam Siemens EQ5 TE515209RW/03, który zaczął wyświetlać, że należy uzupełnić ziarna kawy, nawet jeśli są obecne. Czasami młynek działa przez około pół sekundy (i wydaje dźwięk naprężenia), ale zwykle nie porusza się w ogóle przed wyświetleniem komunikatu. Próbowałem rozebrać maszynę, ale chociaż udało mi się zwolnić zaczepy przytrzymujące pojemnik na ziarna kawy, nie da się go całkowicie poluzować. Podejrzewam, że najpierw muszę zdjąć pokrętło ustawienia grubości mielenia, ale nie wiem jak. W instrukcji serwisowej EQ6 jest napisane, że pokrętło należy przekręcić do końca w prawo, a następnie wyciągnąć (i podejrzewam, że tak samo jest w tym przypadku), ale nie mogę przekręcić pokrętła do końca w prawo, gdy młynek się nie porusza. Czy masz jakieś sugestie? Pozdrawiam Jonas
    AI: Czy próbowałeś wyczyścić młynek i zsyp na kawę ziarnistą, aby upewnić się, że nie ma blokad lub pozostałości starej kawy, które mogą powodować błąd "brak ziaren"? Jeśli tak, czy zauważyłeś jakąkolwiek poprawę lub zmiany w zachowaniu młynka?
    Tak, na tyle na ile udało mi się dotrzeć.
    AI: Czy oprócz komunikatu "brak ziaren" urządzenie wyświetla jakieś inne kody błędów, lampki ostrzegawcze lub nietypowe zachowanie (takie jak dziwne dźwięki, wycieki lub inne usterki)?
    Nie, tylko jak opisano powyżej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21632317
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1824
    Pokretlo nalezy ustawic na najnizsze mielenie i podwazyc srubokretem.
    Załączniki:
    • te515209rw03.pdf (548.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21632448
    jonassandstedt1968
    Poziom 2  
    Dzięki, problem polega na tym, że w młynku są resztki kawy, które uniemożliwiają przekręcenie pokrętła do najniższego ustawienia mielenia, a ponieważ młynek się nie porusza, resztki nie znikają. Czy jest jakiś inny sposób, aby przesunąć pokrętło lub zmusić młynek do obrotu?
  • REKLAMA
  • #4 21633254
    ssss
    Poziom 38  
    Jezeli podwazysz tez odejdzie.
  • #5 21633631
    jonassandstedt1968
    Poziom 2  
    Dzięki, spróbuję i zobaczę, co się stanie.
  • #6 21636380
    jonassandstedt1968
    Poziom 2  
    Witam, udało mi się dzisiaj rozebrać ekspres, wyjąłem górny ceramiczny kamień mielący i wyczyściłem młynek. Po złożeniu błąd nadal występuje, młynek nie rusza się po wybraniu napoju kawowego i wyświetla się komunikat "brak ziaren". Co wywołuje komunikat "brak ziaren", czy jest to czujnik optyczny (nie widziałem żadnego), czy pomiar prądu silnika młynka? Ale czy w takim przypadku młynek nie powinien się poruszyć przed pomiarem prądu? Jak proponujesz kontynuować, co może powodować ten błąd - uszkodzony silnik młynka?
  • Pomocny post
    #7 21636531
    ssss
    Poziom 38  
    Brak napiecia na mlynek. Uszkodzone szczotki w mlynku .Uszkodzony bezpiecznik termiczny na mlynku.Sam mynek uszkodzony lub elektronika.
  • REKLAMA
  • #8 21636579
    jonassandstedt1968
    Poziom 2  
    OK, sprawdzę - dzięki!

Dodano po 4 [minutach]: .

Mam jeszcze dwa pytania; czy jest jakiś sposób na całkowite zresetowanie ekspresu (jeśli jest w stanie blokady) i jak często należy wymieniać szczotki (zrobiliśmy ponad 8 000 filiżanek kawy). Pozdrawiam Jonas
  • #9 21636989
    jonassandstedt1968
    Poziom 2  
    Witam, teraz zdjąłem silnik i widzę, że jedna szczotka zniknęła, tylko jedna jest obecna. Kupię dwie nowe szczotki i przetestuję, dzięki!
  • #10 21640913
    jonassandstedt1968
    Poziom 2  
    Zainstalowano dwie nowe szczotki, silnik znów działa i możemy napić się dobrej kawy - dzięki!
  • Pomocny post
    #11 21641171
    ssss
    Poziom 38  
    Nalezaloby zaznaczyc ze ktos pomogl.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ekspres do kawy Siemens EQ5 TE515209RW/03 wyświetlał komunikat "brak ziaren", mimo obecności kawy w pojemniku. Problemem okazały się resztki kawy blokujące młynek, uniemożliwiające obrót pokrętła ustawienia grubości mielenia. Próby podważenia pokrętła śrubokrętem miały na celu jego odblokowanie. Po rozebraniu urządzenia i wyjęciu górnego ceramicznego kamienia mielącego dokonano czyszczenia młynka, jednak błąd pozostał. Diagnoza wskazała na brak napięcia na silniku młynka, co mogło być spowodowane uszkodzonymi szczotkami, bezpiecznikiem termicznym lub samym silnikiem bądź elektroniką. Po demontażu silnika stwierdzono brak jednej szczotki. Wymiana obu szczotek przywróciła prawidłową pracę młynka i usunęła błąd "brak ziaren". Poruszono także kwestie resetowania ekspresu oraz częstotliwości wymiany szczotek przy około 8000 filiżankach kawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA