logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lab Gruppen FP10000Q klon z Chin – czy wystarczy mocy do dual 18 1500W 4 Ohm subów?

ryszardkarpiński217 09 Sie 2025 23:57 720 8
REKLAMA
  • #1 21630539
    ryszardkarpiński217
    Poziom 2  
    Czy chiński Lab Gruppen FP10000Q poradzi sobie z paczkami — podwójne 18-calowe, 1500 W na 4 Ω? Na 4 Ω teoretycznie wydaje 2200 W — czy to nie trochę za dużo, czy chińczyki przesadzają z parametrami?
    Chodzi o sam fakt, jak radzi sobie z pędzeniem basów, czy nie brakuje mu mocy w dole i czy nie ma takiego pustego dźwięku? Dotychczas po przesiadce na podwójne suby został mi t.amp TA 2400, ale na nim clip, a głośnik dopiero co zaczyna się ruszać. Czy jakieś uwagi co do tych chińskich labów
    Wzmacniacz Lab Gruppen FP10000Q z widokiem z przodu i tyłu, pokazujący kontrolki i złącza ?
  • REKLAMA
  • #2 21630782
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Dobry klon FP10000 ( czytaj, na dobrych przedzespołach, z dobrym radiatorem) na pewno wart jest uwagi i będzie pracował na 4 omach w basie z "przyjemnością". Natomiast większość kopi ma gorsze radiatory alu, te tańsze także słabsze przedzespoły i bezieczneij by im było pracować na 8ohm. To są moje uwagi z mojej praktyki, gdzie małe LA napędzałem dobrze sklonowanym FP10000, gdzie impedancja jest na poziomie 2,7ohma. Natomiast dwie sztuki FP10000 napędzały osiem basów w impedancji 8ohm i dzielnie to funkcjonowało, a przy tym odczucia bardzo dobre.
    Wcześcniej miałem cztery Crown-y MT2400 i Crest-a CA18 co było koszmarem wagowym i z radością o nich zapomiałem i nigdy nie wrócę.
    P.s. Napisz co to masz za głośniki.
  • REKLAMA
  • #3 21630940
    ryszardkarpiński217
    Poziom 2  
    Mam DIY podwójne 18-calowe na Turbosound 18SW700 i w trakcie są kolejne 2 na 18TBX100. W tych Turbosoundach jest tylko tak naprawdę 700 W RMS, więc w podwójnych paczkach 1 400 W — stąd też obawy o przesadę z mocą
    Dwa podwójne subwoofery DIY z czterema głośnikami 18-calowymi na betonie
  • #4 21630966
    audio-m
    Poziom 21  
    Nie za dużo, a nawet jest zalecana moc wzmacniacza większa o 1,5-2,0 krotnośc mocy głosnika. No i tak FP10000 masz limitery VPL które możesz ustawić w zależności od zapotrzebowania: https://plm.sinbosen.com/f712999/faq-detail.htm
  • REKLAMA
  • #5 21631019
    ryszardkarpiński217
    Poziom 2  
    No to fajnie, dzięki bardzo, czyli limiter VPL ustawię, żeby wartość na wyjściu nie przekraczała np. 1450 W i będę spokojny, chociaż może lepiej trochę więcej? Zobaczę w trakcie. A i jeszcze jedno: z dwóch firm klonów lepiej ta zaczynająca się na san czy sinb?
    Tabela parametrów wzmacniacza Sinbosen FP10000Q z zaznaczoną wartością 1450 W dla 4Ω
  • REKLAMA
  • #6 21631761
    audio-m
    Poziom 21  
    Niestety nigdy nie będziesz spokojny, bo temat jest złożony a i ustawienie limitera nie daje też 100% gwarancji, że nic się nie stanie.
    Co do tego czy klon z san czy sinb to nie odpowiem, bo nie miałem i nie mam żadnego z nich.
    Ja w 2016 roku ściągałem bezpośrednio z pewnej fabryki i wtedy kosztował mnie ponad 1000 dolarów.
    W jednej polskiej firmie chyba się już wycofali z sprzedaży tych końcówek. Czasami jeszcze widzę używane na sprzedaż. Na pewno są to dobre klony, a lepszych póki co nie widziałem.
  • #7 21632056
    ryszardkarpiński217
    Poziom 2  
    No wiadomo, generalnie doczytałem się, że sinb sprawuje się trochę lepiej, a między innymi: jak praca na 2 Ω? Bo rozumiem, że na 4 Ω w miarę sobie radzi, ale gdzieś mi się o uszy obiło, że 2 Ω działa tylko na papierze w przypadku tych klonów. Jakie wasze zdanie na ten temat?

Dodano po 26 [minuty]:

Ok, dzięki. A ktoś się orientuje, jak z pracą na 2 Ω? Słyszałem, że na 4 Ω już tak średnio — najlepiej dla nich to 8 Ω. Jakie wasze doświadczenia albo opinie? Czy raczej za dużo od takiego klona nie wymagać

Dodano po 1 [minuty]:

Kurczę, myślałem, że ta pierwsza wiadomość się nie udostępniła. Sory.
  • #8 21632229
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Sporo zależy od tego jakie będzie te 2 om. :-)
    Bo jak przyjdzie zasilać równolegle cztery głośniki o impedancji 8 om i rezystancji cewki ok 5 om, to jak nie zdąży zadziałać limiter czy jakieś zabezpieczenie, to z końcówką może być licho.
    Rzadko która będzie pracowała stabilnie z obciążeniem ok 1 om.
    Takie obciążenie zawsze wiąże się z ryzykiem spalenia stopnia mocy.

Może oryginał te ok 1 om przeżyje, jednak klona na pewno bym nie obciążał bardziej jak 4 om.

Pozdrawiam.
  • #9 21632319
    ryszardkarpiński217
    Poziom 2  
    No dobra, czyli klona, nie obciążając więcej niż 4 Ω, powinien przeżyć. Okaże się. Zdecydowałem się na klona sinb. W komentarzu pod jednym filmikiem ktoś stwierdził, że to nic dziwnego, że brakuje zejścia, bo to klon firmy san. Nie ma co gdybać, zamówię i się okaże. Tak czy siak, dzięki za pomoc

Dodano po 30 [minuty]:

Aha i jeszcze jedno: jak ustawić limiter?
    Czy dobrze kombinuję, że np. w channel D od 1 do 3 ustawia się zakres peak voltage, jaki potrzebujemy, a 4. przesuwak jest od tego, jak atakuje limiter — czy soft, czy hard? I czy pierwsze 3 suwaczki odpowiadają za czułość wejściową, a 2 pozostałe za tryb użycia (czy bridge)? I jak ustawić ten zakres mniej więcej? Jak jest to w odniesieniu do zwykłych wzmacniaczy, gdzie jest 1,4 V i 0,77 V, i czy to to samo? Dzięki jeszcze raz za odpowiedź
    Panel tylny wzmacniacza z przełącznikami VPL, GAIN i trybu SOFT/HARD LIMITER

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy chińskiej kopii wzmacniacza Lab Gruppen FP10000Q i jego zdolności do napędzenia podwójnych subwooferów 18" o mocy 1500W przy impedancji 4 Ohm. Wzmacniacz deklaruje moc około 2200W na 4 Ohm, co budzi wątpliwości co do rzeczywistej wydajności i wiarygodności parametrów producenta. Porównanie z wzmacniaczem t.amp TA 2400, który przy podobnym obciążeniu szybko wchodzi w clipping, wskazuje na potencjalne korzyści z zastosowania chińskiego klona Lab Gruppen, jednak pojawiają się pytania o jakość dźwięku, zwłaszcza w zakresie niskich tonów i ewentualne braki mocy basowej. Brak jednoznacznych opinii na temat brzmienia i stabilności pracy wzmacniacza pod dużym obciążeniem, co sugeruje potrzebę dalszych testów i uwzględnienia ryzyka zawyżonych parametrów w chińskich produktach tego typu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA