logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontaktrony Satel B-1P w szeregowej instalacji 5V DC – zawieszanie, brak reakcji

galbo 10 Sie 2025 11:36 123 6
REKLAMA
  • #1 21630741
    galbo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Zmajstrowałem sobie załączanie oświetlenia wnętrza szaf za pomocą kontaktronów Satel B-1P.
    Kontaktrony są łączone szeregowo po 4–5 szt., zasilane 5 V DC i sterują zasilaczami LED poprzez przekaźnik.
    Po kilku tygodniach użytkowania pojawił się problem "zawieszania się" kontaktronów, które po otwarciu drzwi nie załączają się lub po zamknięciu nie wyłączają się. W takiej sytuacji muszę taki "zawieszony" kontaktron lekko stuknąć lub też przejechać koło niego magnesem neodymowym, aby go odblokować, co rozwiązuje problem na co najwyżej kilka dni.

Czy ktoś bardziej doświadczony może powiedzieć, skąd bierze się problem i jak to rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 21630765
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6051
    Cewka przekaźnika powoduje wypalanie styków, problemem może być zarówno za duży prąd cewki jak i przepięcie które powstaje przy rozwieraniu obwodu.
    Nie mogą znaleźć maksymalnego prądu Satel B-1P ale inne podobne kontaktrony miewają 20-100mA podczas kiedy przekaźnik na 5V pobiera więcej niż 0,1A. Przepięcie można zniwelować diodą równolegle do cewki.
  • REKLAMA
  • #3 21630768
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Typowy objaw "upalenia" styków kontaktronu. Styki te mogą jedynie załączać sygnał do jakiegoś układu elektroniki, które sterowałyby przekaźnikiem załączającym lamki LED. Albo styki nie załączają albo się sklejają i objawy jak wyżej opisane.
  • #4 21630781
    galbo
    Poziom 10  
    Kontaktrony sterują takim przekaźnikiem:
    Moduł przekaźników 4-kanałowy z niebieskimi przekaźnikami na czerwonej płytce PCB
  • REKLAMA
  • #5 21630798
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Eeee no to nie powinno być problemu. Wydaje mi się, że na takiej płytce z przekaźnikami są małe diody LED SMD, które sygnalizują stan pracy przekaźnika. Czy zauważyłeś jakąś anomalię? Ja spotkałem się, że sklejał mi się ten niebieski przekaźnik. Obciążeniem był zasilacz laptopa. On (przekaźnik) wprawdzie ma nadruk 10A ale często dotyczy to obciążenia typowo rezystancyjnego a zasilacze LED takimi nie są.
  • REKLAMA
  • #6 21630821
    galbo
    Poziom 10  
    Problemem na pewno są kontaktrony, bo, jak pisałem, jeżeli taką zawieszoną sztukę stuknę lub popieszczę innym magnesem, to zaczyna działać. Zastanawiam się, czy czujka i magnes muszą być umieszczone w jakiejś konkretnej odległości i pozycji względem siebie? Niestety, na stronach Satela nie znalazłem żadnej dokumentacji, która by o tym mówiła.
  • #7 21630877
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6051
    Ta płytka ma transoptory na wejściu i pobiera mały prąd, który nie stanowi zagrożenia dla kontaktronów, więc przyczyna musi być inna. Jeśli to naprawdę kontaktron, się zwiera na stałe, to jest wada kontaktronu.

wrobeleczek napisał:
    On (przekaźnik) wprawdzie ma nadruk 10A ale często dotyczy to obciążenia typowo rezystancyjnego a zasilacze LED takimi nie są.
    Podczas ładowania kondensatora w zasilaczu może płynąć 50-100A (niektórzy producenci podają). Przekaźniki mają prawo się uszkadzać.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kontaktronów Satel B-1P używanych do sterowania oświetleniem wnętrza szaf, połączonych szeregowo (4-5 sztuk) i zasilanych napięciem 5V DC. Po kilku tygodniach użytkowania kontaktrony zaczynają się "zawieszać", co objawia się brakiem reakcji na otwarcie lub zamknięcie drzwi – światło nie włącza się lub nie wyłącza. Tymczasowym rozwiązaniem jest mechaniczne stuknięcie lub przejechanie magnesem neodymowym, które odblokowuje kontaktron na kilka dni. Problem może wynikać z niewłaściwego napięcia zasilania, zakłóceń w szeregowej konfiguracji, lub charakterystyki pracy kontaktronów w takich warunkach. Zalecane jest rozważenie zmiany sposobu połączenia (np. równoległe zamiast szeregowego), zastosowanie odpowiedniego napięcia zasilania zgodnego ze specyfikacją, oraz ewentualne użycie przekaźników lub układów stabilizujących sygnał, aby uniknąć "zawieszania" się styków kontaktronów Satel B-1P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA