logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik GL-C-105WL-M z WLED 0.15.1 i taśma Lumi Pro COB WS2811 24 V – brak reakcji, co sprawdzić?

K0ras 12 Sie 2025 20:36 204 2
REKLAMA
  • #1 21633390
    K0ras
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Dobry wieczór,

Chciałem wykonać proste oświetlenie oparte o adresowalną taśmę. Jak zrozumiałem z opisów, potrzebowałem sterownika który zadziała z mikroprocesorem w diodach. Wyszukałem informacje, że na początek bez zabawy z Arduino mogę kupić gotowy sterownik; kupiłem:

GL-C-105WL-M (zrobiłem już update oprogramowania układowego do wersji WLED 0.15.1).

Jako taśmę (i tu możliwe, że błąd) wybrałem pasek 24 V COB (Lumi Pro COB WS2811 24 V) , z diodą mono 4000 K (nie wiem, czy mogę podać link do Allegro). Mikroprocesor to WS2811 - czyli to, co obsługuje ESP32.

Możliwe, że zupełnie błędnie założyłem, że logika ESP będzie zgodna z moim paskiem (nie wiem jaką logikę ma taśma LED), skoro obsługuje WS2811.

Czy bez konwertera poziomów logicznych coś działam? Jakieś szczególne ustawienia?

Próbowałem podłączenia:
    1. Pasek LED przez sterownik 24 V oraz Data.
    2. Pasek LED 24 V bezpośrednio z zasilacza 24 V, Data ze sterownika.
    W obu przypadkach używałem GIO16.

Zrzut ekranu ustawień WLED z konfiguracją WS2811 White na GPIO16.

Niestety pasek w ogóle nie świeci.

Proszę o nakierowanie, co poradzić. :)
  • REKLAMA
  • #2 21642717
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21643504
    K0ras
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Cześć,
    To RGB wynika chyba z tego, że sterownik widzi po prostu światło mono jako mieszankę RGB - nie ma opcji wyboru mono.

Jeżeli zaś chodzi o napięcia, taśma jest na logiczną jedynkę 5 V, mój sterownik zaś daje 3,3 V jako jedynkę. Po obcięciu taśmy do krótkiego kawałka zaczęła działać. Kupiłem konwerter 3,3 V -> 5 V. Jak znajdę czas, to będę z tym działać. :)

Dziękuje za odpowiedź.
REKLAMA