logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA89 – komunikat „załóż 2 zbiorniki” podczas płukania i parzenia kawy

pablos8721 14 Sie 2025 14:17 687 2
REKLAMA
  • #1 21634878
    pablos8721
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam forumowiczów!

Posiadam Expres do kawy Krups model EA89 w którym pojawia się następujący problem: Po uruchomieniu przy wstępnym grzaniu i przelewaniu wody pojawia się komunikat na przemian "płukanie" "załóż 2 zbiorniki" "płukanie" "załóż 2 zbiorniki" i tak do końca płukania. Gdy chcę zrobić kawę proces zaczyna się normalnie po czym eksperes zaczyna dziwnie się zachowywać i wyświetlać na przemian cykl robienia kawy z informacją "załóż 2 zbiorniki". Przesyła film żeby to zobrazować. Rozkręciłem cały ekspres i wykonałem konserwację , sprawdziłem wszystkie czujniki miernikiem i wyglądają na sprawne. Znalazłem na jednym z forum informacje o podobnym objawie i tam ktoś wskazywał na uszkodzony bezpiecznik termiczny na kotle przez który idzie również napięcie na czujniki zbiorników. Na kotle są dwa takie same bezpieczniki termiczne, oba sprawdziłem na zimno i są ok. Czy jest taka możliwość że jak bezpiecznik dostaje temperaturę zaczyna świrować i nie przepuszcza napięcia na czujniki? Czy mieliście podobny problem z tym eksperesem?

• REKLAMA
  • #2 21730415
    amek_n
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Trochę późno, nie wiem, czy aktualny temat, ale przyczyną jest obrócona o 180° kostka od kociołka.
  • #3 21730491
    japo
    Poziom 1  
    >>21730415

Dziękuję za podpowiedź. Właśnie tego szukałem. Obrócenie kostki przywraca sprawność ekspresu.
REKLAMA