logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon RX 7900 XT, Ryzen 5600 – zawieszanie się i spadki wydajności, jak diagnozować?

eloelo4 14 Sie 2025 17:00 282 8
REKLAMA
  • #1 21635024
    eloelo4
    Poziom 5  
    Witam, mam problem z komputerem — zawiesza się oraz spada mu wydajność. Jak mogę sprawdzić, z czym jest problem?
    Karta graficzna Radeon RX 9070 XT
    Procesor Ryzen 5600
    Zasilacz FSP Hydro K Pro 750 W
    Chłodzenie SilentiumPC Fera Rev 9
    Dysk Samsung 990 2 TB
    RAM Kingston Fury 16 GB 3200
    Płyta ASUS Prime B450 Plus
    Obudowa Darkflash DS 900
  • REKLAMA
  • #2 21635075
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 619
    Od kiedy? Od początku czy od niedawna? Temperatury OK? Test pamięci ram. Test dysku twardego. Zawiesza się jak grasz, czy niezależnie?
  • REKLAMA
  • #3 21635914
    eloelo4
    Poziom 5  
    Dysk mam dosłownie nowiutki. RAM sprawdzałem przez Windows i niby wszystko jest OK. Problemy były, ale po wymianie dysku się nasiliły. Temperatury wydają się OK nawet pod obciążeniem. I zawieszki są dokładnie jak gram. Też nie wiem czemu, ale mam 16 GB, a zadeklarowanej pokazuje 23 GB. Dodatkowo, jak wchodzę w CS2, wyskakuje mi takie powiadomienie. Też mam taki problem, że mi się zawalił dysk C: mimo że wszystko mam ustawione na instalowanie na dysku E:. I nie mam jak tego C: wyczyścić, bo tam niby nic nie ma.
    Komunikat systemowy o małej ilości miejsca na dysku systemowym
    Komunikat w grze o niskiej dostępności pamięci systemowej
    Załączniki:
    • Radeon RX 7900 XT, Ryzen 5600 – zawieszanie się i spadki wydajności, jak diagnozować? 2.jpg (71.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radeon RX 7900 XT, Ryzen 5600 – zawieszanie się i spadki wydajności, jak diagnozować? 1.jpg (67.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21635951
    qrek1
    Poziom 38  
    A jaki masz dysk C wielkości i ile masz wolnego?
    w wierszu poleceń uruchomionym jako administrator robiłeś chkdsk c: /f ?
  • #5 21636000
    eloelo4
    Poziom 5  
    Dałem na system 62 GB, a wolne mi zostało 7 GB. System zajmuje 31,2 GB, a zainstalowane aplikacje 22,3 GB, mimo że tam nie mam nic zainstalowanego.
    I nie robiłem tego z wiersza poleceń, a to odpalić go jako administrator i wpisać tę komendę?
  • REKLAMA
  • #6 21636033
    qrek1
    Poziom 38  
    eloelo4 napisał:
    Dałem na system 62 GB, a wolne mi zostało 7 GB

no to gratuluje. I ty się dziwisz że ci nie działa? A w ogóle to kto to dzieli SSD na partycje. Dawno z tak głupim pomysłem się nie spotkałem. Przecież to zupełnie nie ma sensu...
  • #7 21636043
    eloelo4
    Poziom 5  
    I myślisz, że to główny powód?
    I będzie git, ja kto oddzielę?
    I mogę to jakoś oddzielić teraz, czy format robić?
    Wybacz, nie znam się tak na dyskach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21636053
    qrek1
    Poziom 38  
    eloelo4 napisał:
    I myślisz że to główny powód ?

przecież dostałeś komunikat czarno na białym i go tu wstawiłeś
    eloelo4 napisał:
    mogę to jakoś oddzielić teraz czy format robić

co chcesz oddzielać? Usuwa się jedną partycję i rozszerza drugą. A jak chcesz połączyć dwie partycje w jedną bez utraty danych na jednej, to musisz jakiegoś programu użyć który to robi
  • #9 21644418
    eloelo4
    Poziom 5  
    Klasa, jak na razie wszystko działa. Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z zawieszaniem się i spadkami wydajności komputera podczas grania, wyposażonego w kartę graficzną Radeon RX 9070 XT oraz procesor Ryzen 5600. Wskazuje, że problemy nasiliły się po wymianie dysku SSD Samsung 990 2 TB. Pomimo sprawdzenia pamięci RAM i monitorowania temperatur, zawieszki występują podczas gry. Zauważono nieprawidłowości w rozmiarze pamięci RAM (pokazuje 23 GB zamiast 16 GB) oraz komunikaty błędów w CS2. Dysk systemowy C: ma przydzielone 62 GB, z czego wolne jest tylko 7 GB, a system i aplikacje zajmują łącznie ponad 53 GB, mimo braku świadomej instalacji na tej partycji. Zalecane jest wykonanie polecenia chkdsk c: /f w wierszu poleceń uruchomionym jako administrator w celu naprawy błędów dysku. Dyskusja wskazuje, że podział SSD na partycje może być przyczyną problemów i sugeruje połączenie partycji lub usunięcie jednej z nich, co można wykonać za pomocą specjalistycznego oprogramowania bez utraty danych. Po zastosowaniu tych działań problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA