logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T-Mobile 5G Box ODU – brak dostępu po włączeniu trybu mostu, reset nie działa

gameminera 17 Sie 2025 12:21 1320 0
REKLAMA
  • #1 21636911
    gameminera
    Poziom 1  
    T-Mobile 5G Box ODU

Cześć, znawcy. Mój problem polega na tym, że chciałem maksymalnie zredukować opóźnienia w tej konfiguracji, ustawiając ODU w tryb mostu za pomocą Zarządzanie MPDN. Nazwa APN to "internet", a typ IP to "IPv4 & IPv6".

Ten ODU jest zasilany przez PoE. Zasilacz ma wyjście "OUT" (które idzie do ODU) i wejście "IN" (z którego idzie ruch, gdy ODU jest włączone). Początkowo wszystko działało - kabel szedł do portu WAN routera, a router udostępniał internet. Po podłączeniu zasilacza bezpośrednio do komputera, komputer automatycznie pobierał adres IP i miał dostęp do internetu.

Po włączeniu trybu mostu internet działał, ale po kilku minutach router stracił połączenie z siecią (wskaźnik 5G przestał świecić), a pozostał tylko wskaźnik zasilania, który co kilka minut migał, prawdopodobnie z powodu niemożności połączenia się z siecią. Wygląda na to, że po włączeniu trybu mostu router wyłączył DHCP i teraz komputer widzi sieć jako niezidentyfikowaną.

Próbowałem ręcznie ustawić bramę domyślną i adres IP na 192.168.0.1 (którego używałem do logowania przed tym problemem). Warto zauważyć, że do ustawień można było wejść tylko przez https://192.168.0.1/, samo wpisanie cyfr nie działało. Teraz to nie działa. Próbowałem też 192.168.1.1 i 192.168.100.1, ale żaden z nich nie pasuje.

Oczywiście, przed tym wszystkim próbowałem zrobić zwykły RESET, ale niestety, wygląda na to, że tryb mostu nie jest resetowany. Naciskałem go przez 10 sekund i trzymałem przez ponad minutę. Próbowałem też trzymać przycisk podczas podłączania zasilania – nic nie pomaga. Nie mogę przywrócić go do pełnych ustawień fabrycznych.

Myślałem, że uda mi się znaleźć adres IP jego bramy, aby wejść do interfejsu webowego i wyłączyć tryb mostu, ale urządzenie nie wysyła żadnych pakietów. Próbowałem używać arp-scan i Wireshark.

Z tego, co rozumiem, najbardziej prawdopodobnym sposobem na wyjście z tej sytuacji jest wejście do interfejsu webowego urządzenia, ale problem polega na tym, że nie mogę znaleźć jego adresu z powodu wyłączonego DHCP. To urządzenie ma również Bluetooth do konfiguracji przez telefon, ale po zeskanowaniu kodu QR i próbie konfiguracji, na samym początku pojawia się błąd z powodu braku połączenia z kartą SIM. Karta jest w 100% sprawna i działała. Wszystko zepsuło się po ustawieniu trybu mostu.
    Istnieje jeszcze nadzieja na jakieś ukryte, mocne przywrócenie ustawień fabrycznych, to też bardzo by pomogło...
    Nie mam już więcej pomysłów :(

8.2.1.2 Zarządzanie MPDN (30)
    Oto instrukcja do tego urządzenia: https://www.t-mobile.pl/c/binaries/content/as...df/internet_5g_homeoffice_user_manual_odu.pdf

Udało mi się to osiągnąć, ale nadal nie mogę uzyskać dostępu do interfejsu sieciowego
    IPAddress : 192.168.100.2
    InterfaceIndex : 10
    InterfaceAlias : Ethernet
    AddressFamily : IPv4
    Type : Unicast
    PrefixLength : 24
    PrefixOrigin : Manual
    SuffixOrigin : Manual
    AddressState : Tentative
    ValidLifetime :
    PreferredLifetime :
    SkipAsSource : False
    PolicyStore : ActiveStore

IPAddress : 192.168.100.2
    InterfaceIndex : 10
    InterfaceAlias : Ethernet
    AddressFamily : IPv4
    Type : Unicast
    PrefixLength : 24
    PrefixOrigin : Manual
    SuffixOrigin : Manual
    AddressState : Invalid
    ValidLifetime :
    PreferredLifetime :
    SkipAsSource : False
    PolicyStore : PersistentStore

PS C:\Windows\system32> ping -n 1 192.168.100.1
    >>

Pinging 192.168.100.1 with 32 bytes of data:
    Reply from 192.168.100.2: Destination host unreachable.

Ping statistics for 192.168.100.1:
    Packets: Sent = 1, Received = 1, Lost = 0 (0% loss)

AI: Jaki dokładnie masz model tego ODU? (np. ZTE, Nokia, Sagemcom, itp.) To pomoże sprawdzić, czy istnieje jakaś ukryta procedura twardego resetu lub inny sposób przywrócenia ustawień fabrycznych.
    Model: T-Mobile Internet 5G Home Office
    AI: Czy próbowałeś podłączyć ODU bezpośrednio do komputera (odłączając wszystkie inne interfejsy sieciowe), ustawić ręcznie adres IP z tej samej podsieci (np. 192.168.0.2/24) i sprawdzić, czy wtedy da się wejść na panel przez któryś z typowych adresów (192.168.0.1, 192.168.1.1, 192.168.100.1)?
    Tak, próbowałem
  • REKLAMA
REKLAMA