logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother MFC-J2330DW – jak wymienić lub zresetować pampersa drukarki?

john1955k 18 Sie 2025 09:37 792 8
REKLAMA
  • #1 21637680
    john1955k
    Poziom 6  
    Witam,
    Mam problem z pampersem drukarki Brother MFC-J2330DW.

Dodano po 17 [minuty]:

Próbowałem zresetować, korzystając z kilku filmików na YouTube dotyczących tego modelu. Nie dało to żadnych rezultatów. Posiłkowałem się także filmikami dot. innych wersji drukarek Brothera. Nadal nie dało się zresetować pampersa. Poniżej kolejne kroki próby kasowania pampersa:
    1. Wciskam klawisz DOMEK.
    2. Pojawią się cztery poziomy, wybieram 4. Poziom pusty.
    3. Wpisuję: *2864. Pojawia się napis Machine Err 4600.
    4. Wpisuję: 80. Pojawia się ERROR CODE i tabelka.
    5. Wciskam MONO START (lub KOLOR START). Wyszukuję PURGE COUNT.
    6. Wciskam pole z oznaczeniem >>
    7. Następnie wciskam pole SET. Wyświetla się PURGE:001009.
    8. Wciskam: 2783. Nadal pojawia się napis: PURGE 001 009.
    9. Wciskam STOP. Pojawia się napis: Machine Err 4600.
    10. Wciskam 99 (wyjście z trybu konserwacji).
    11. Drukarka się ponownie uruchamia i nadal komunikat: pampers pełny.

Proszę o pomoc w/w temacie
  • REKLAMA
  • #2 21637729
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Oprócz PURGE COUNT czasami trzeba skasować FLSBK tym samym kodem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21638558
    john1955k
    Poziom 6  
    Witam,
    Właśnie z tego filmiku na YouTube próbowałem (patrz mój pierwszy wpis krok po kroku) skasować "pełnego" pampersa. Bez rezultatu. Był tam jeszcze inny filmik o podobnym torze kasowania. Też nie działa.
    Mam pytanie: na początku Twojego wpisu jest "Ourge, wipe, fluh, FLSBK i chyba fisci dopiero skasuję błąd przepełnionego pampersa" jak krok po kroku to przeprowadzić?

Dodano po 1 [minuty]:

>>21637729 Witam,
    Czy możesz napisać, jak to zrobić krok po kroku?
  • #5 21638585
    endriuf
    Spec od drukarek
    Tutaj masz Service Manual.
    Załączniki:
    • brother-mfc-j2330dw-j2730dw-j5330dw-j5335dw-j5730dw-j5830dw-j5930dw-service-manual.pdf (21.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21638594
    endriuf
    Spec od drukarek
    Oryginalny tekst z SM:
    Reset purge and flushing counts
    (1) Switch the machine to the maintenance mode.
    (2) Press the 8 and 0 keys in this order.
    (3) Press the ▼ key several times until the “PURGE COUNT” (or “FLUSHING”)
    appears on the LCD.
    (4) Press the ► key once to display “PURGE: *****” (or “FLSBK: *****” and then press
    the ▼ key once to display “FLSCL: *****”) on the LCD.
    (5) Press the 2, 7, 8 and 3 keys in this order to reset the purge (or flushing) count.
    When the purge count reaches 11,296 for the model without LT and 12,690 for the
    model with LT, and the flushing count reaches 2,148,213,324, “Unable to Print 46” is
    displayed, and the purge operation and flushing operation are prohibited, respectively.
    If this occurs, it is required to replace the ink absorber box or the flushing box with new
    ones, and reset the purge count or the flushing count in the steps described above.
    Note: Even if you reset the purge count, it will not become 0, since the ink in the
    intermediate absorber box is taken into consideration.

Tłumaczanie gugla:
    Resetowanie liczników płukania i przepłukiwania
    (1) Przełącz urządzenie w tryb konserwacji.
    (2) Naciśnij kolejno klawisze 8 i 0.
    (3) Naciskaj klawisz ▼ kilkakrotnie, aż na wyświetlaczu LCD pojawi się komunikat „LICZNIK PŁUKANIA” (lub „PŁUKANIE”).
    (4) Naciśnij raz klawisz ►, aby wyświetlić na wyświetlaczu LCD „PURGE: *****” (lub „FLSBK: *****”, a następnie naciśnij
    raz klawisz ▼, aby wyświetlić na wyświetlaczu LCD „FLSCL: *****”).
    (5) Naciśnij kolejno klawisze 2, 7, 8 i 3, aby zresetować licznik płukania (lub przepłukiwania).
    Gdy liczba cykli czyszczenia osiągnie 11 296 dla modelu bez LT i 12 690 dla
    modelu z LT, a liczba cykli płukania osiągnie 2 148 213 324, wyświetlany jest komunikat „Nie można wydrukować 46”, a operacja płukania i płukania są odpowiednio zabronione.
    W takim przypadku należy wymienić pojemnik na tusz lub pojemnik na tusz na nowe i zresetować liczbę cykli czyszczenia lub płukania, postępując zgodnie z krokami opisanymi powyżej.
    Uwaga: Nawet po zresetowaniu liczby cykli czyszczenia nie spadnie ona do 0, ponieważ uwzględniany jest tusz w
    pośrednim pojemniku na tusz.

W skrócie jak kasowałeś licznik PURGE to wyszukaj licznik FLSBK i FLSCL i zresetuj tak jak PURGE. Z mojego doświadczenia z innych modeli jak kasowałem FLSBK to kasował się automatucznie również FLSCL.
    W tym egzemplarzu drukarki z filmu przepełnił się tylko pewnie tylko licznik PURGE dlatego nie było konieczności kasowania pozostałych liczników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21647116
    john1955k
    Poziom 6  
    Witam,

Tak, chciałem zresetować wymienionego pampersa. Nie udało się. Nie znalazłem także do skasowania pomimo wyszukiwania: "FLSBKd", "FLSCL" i "PURGE".
    Z Twojej ostatniej wskazówki nie wiem, jak wejść w tryb konserwacji (chyba że to jest początek wejścia resetu pampersa?). (Licznik pełnego pampersa = 94020). Tak jak napisałem na wstępie, założyłem nowego pampersa.
  • REKLAMA
  • #8 21647431
    endriuf
    Spec od drukarek
    Licznik PURGE czyli PURGE COUNT w tym modelu nie resetuje się do ZERA.
    Tutaj masz film jak zresetować licznik FLUSHING.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21647930
    john1955k
    Poziom 6  
    Witam,

U mnie problem z kasowaniem pampersa Brother MFC-J2330DW rozwiązany.
    W desperacji po przejściu początku resetu tj:
    1. Wciskam klawisz DOMEK.
    2. Pojawiają się cztery poziomy, wybieram 4. Poziom pusty.
    3. Wpisuję: *2864. Pojawia się napis Machine Err 4600.
    4. Wpisuję: 80. Pojawia się ERROR CODE i tabelka.
    5. Wciskam MONO START (lub KOLOR START). Wyszukiwałem różne komunikaty dotyczące pampersa lub kartridży i włączałem kasowanie "80". Po wybraniu kolejnego napisu "PLUSINK" pojawił się napis "FLSBKd".
    6. Wpisałem 2783
    I dalej nie wiem, jak drukarka sama zakończyła procedurę. Ponownie sama się uruchomiła już bez napisu "pochłaniacz tuszu pełny".
    Mogłem wydrukować stronę testową.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy resetu i wymiany pampersa (absorbera atramentu) w drukarce Brother MFC-J2330DW, gdzie standardowe metody resetu licznika PURGE COUNT nie przynoszą efektu i pojawia się błąd Machine Err 4600 oraz komunikat o pełnym pampersie. Próby resetu obejmowały wejście w tryb konserwacji, wpisywanie kodów *2864, 80, 2783 oraz próby kasowania liczników PURGE COUNT i FLSBK. Wskazano, że oprócz PURGE COUNT konieczne może być skasowanie liczników FLSBK i FLSCL, które odpowiadają za flushing (płukanie). Podano fragment instrukcji serwisowej opisującej procedurę resetu liczników PURGE i FLUSHING: wejście w tryb konserwacji, wpisanie kodów 8 i 0, nawigacja do PURGE COUNT lub FLUSHING, wyświetlenie wartości PURGE, FLSBK i FLSCL, a następnie wpisanie kodu 2783 w celu resetu. Zwrócono uwagę, że licznik PURGE COUNT nie resetuje się do zera, a po osiągnięciu określonych wartości konieczna jest wymiana absorbera atramentu (pampersa) lub flushing box oraz reset liczników. Autor potwierdził wymianę pampersa, ale problem z resetem pozostał. Udostępniono również link do instrukcji serwisowej oraz film instruktażowy dotyczący resetu licznika FLUSHING.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA