logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop nie łączy się z WiFi 2.4GHz – status offline, konfiguracja nie działa

qrak1 18 Sie 2025 21:38 1836 4
REKLAMA
  • #1 21638346
    qrak1
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop - problem z konfiguracją sieci.

Z dnia na dzień pojawił się problem z uruchomieniem robota poprzez aplikację - jego status to offline.

Zresetowałem ustawienia Wifi robota i próbowałem skonfigurować sieć od początku.
    Aplikacja przechodzi tryb podłączania z urządzeniem (przesyła informacje do urządzenia), następnie wybieram sieć (2.4Ghz) wprowadzam hasło i następuje tryb podłączenia urządzenia do sieci.
    Dochodząc do 100% wyrzuca komunikat o przekroczonym czasie połączenia z siecią....

Router jest ten sam z którym wcześniej był skonfigurowany robot, hasło na 1000% wpisuje poprawnie.
    Po kilku krotnej próbie konfiguracji i restarcie samego routera zrestartowałem do ustawień fabrycznych samego robota, ale bez żadnych efektów.

Czy ktoś spotkał się z taką lub podobną awarią?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21648360
    rrud1
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Mam dokładnie to samo na Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop P. Połączenie z robotem jest, bo widzę że wystawia swoje WIFI viomi-vacum-v8_miap26CA z którą mogę się połączyć, ale po podaniu mojego WIFI 2.4 i hasła dojeżdża do 100% i wywala błąd.

Może ktoś pomoże?
    Pozdrawiam

Dodano po 41 [minuty]:

Mam update do poprzedniego mojego posta.
    Udało się rozwiązać problem z konfiguracją połączenia WIFI.
    Ustaliłem, że aplikacja Xiaomi prawdopodobnie źle toleruje znaki spajalne (może tylko niektóre - nie sprawdzałem).
    Usunąłem znak specjalny z hasła mojego WIFI i dodatkowo zmieniłem zabezpieczenia sieci na samo WPA2-PSK (wcześniej miałem ustawione szerzej).
    Po tych zmianach robot połączył się z siecią bez dalszych problemów.
    Ciekawe tylko, że wcześniej działał bez takich zabiegów, ale może aplikacja w międzyczasie została "uaktualniona" automatycznie?

qurak1 - ciekawe czy u Ciebie zadziała?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21700730
    rafalsulik
    Poziom 1  
    Resetowałem na iPhonie i nic. Po sparowaniu na Samsungu S10 błyskawicznie poszło.
  • REKLAMA
  • #4 21708779
    qrak1
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Niestety u mnie zmiana znaków specjalnych niewiele wniosła...
  • #5 21849227
    mateusztelka91
    Poziom 1  
    >>21708779
    Ja odłączyłem go od ładowania - po całkowitym rozładowaniu znów podłączyłem do ładowania i połączył się do sieci Wi-Fi ponownie bez problemu.
REKLAMA