logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lewitt Pure Tube, Focusrite 2i2 i Klark Teknik 76KT – jak poprawnie połączyć sprzęt?

leto1994 18 Sie 2025 22:04 249 11
REKLAMA
  • #1 21638374
    leto1994
    Poziom 3  
    Cześć!
    Posiadam mikrofon Lewitt Pure Tube oraz interfejs Focusrite 2i2. Dokupiłem kompresor Klark Teknik 76KT i nie umiem tego podłączyć :/ Próbowałem od Lewitt Pure Tube do kompresora INPUT i output do wejścia liniowego w Focusrite — kompresor nie działał. Próbowałem też na kilka innych sposobów i za każdym razem to samo. Kiedy puściłem samą muzykę na kompresor, było widać, że działa i prawidłowo reaguje na pokrętła, ale musiałem bardzo mocno podkręcać gain w Focusrite, żeby kompresor coś zaczął robić.
    Jutro będę próbować w studiu podłączyć się do RME Babyface.
    Na ten moment mam podejrzenie, że Focusrite nie daje rady i będę musiał zainwestować w jakiś preamp, aby wzmocnić sygnał z mikrofonu dla kompresora.

AI: Jakich dokładnie kabli i wejść/wyjść używasz do połączenia mikrofonu z kompresorem oraz kompresora z interfejsem? (np. XLR, TRS czy coś innego)
    Kable mikrofonowe XLR>XLR, XLR>TRS, TRS>TRS
    AI: Czy podczas podłączania mikrofonu do Focusrite 2i2 miałeś włączone zasilanie phantom power (48 V) lub korzystałeś z dedykowanego zasilacza do Lewitt Pure Tube?
    Tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21638426
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Mikrofon daje sygnał mikrofonowy, a kompresor ma wejście liniowe. Nie do końca wiem co chcesz osiągnąć, wydaje mi się, że chcesz nagrywać sygnał z mikrofonu przez kompresor na komputer. Jeśli tak (co według mnie jest złym pomysłem) to możesz próbować wykorzystać focusrita jako preamp i zrobić z jego pomocą pętlę do kompresora albo użyć osobnego preampu i z jego wyjścia wejść na kompresor.
    Tak czy inaczej polecam podszkolić się jeszcze, pooglądać tutoriale czy coś, bo podłączenie "mikrofonu lampowego do kompresora" nie sprawi, że z automatu będzie brzmiało lepiej. Jakbyś miał dodatkowe pytania to chętnie podpowiemy.
    I nie podawaj phantoma (+48V) do tego mikrofonu jak możnaby się zasugerować podpowiedziami AI...
  • REKLAMA
  • #3 21638432
    leto1994
    Poziom 3  
    >>21638426 Oczywiście wiem żeby nie używać zasilania +48V, ale druga część pytania dotyczyła dedykowanego zasilacza z którego oczywiście korzystałem. Tak dokładnie chcę delikatnie kompresować swój wokal analogowo podczas nagrywania, aby sprawdzić tą różnicę vs wtyczki VST - miałem nadzieję na szybki test, podjęcie decyzji i ewentualnie odesłanie sprzętu :D Próbowałem robić pętlę z pomocą focusrite również, ale nie zdało to w ogóle egzaminu. Mam już trochę doświadczenia z mixem oraz masteringiem - pragnę poszerzać swoje doświadczenia i czuje się na siłach, aby konfrontować swoją wiedzę zdobytą na wtyczkach z analogowym sprzętem :) Tak czy inaczej jutro będę jeszcze próbował to połączyć z RME Babyface i ewentualnie rozejrzę się za jakimś preampem chociaż do wypożyczenia. Dzięki !
  • Pomocny post
    #4 21638438
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Jeżeli chcesz takiego porównania dokonywać w czasie rzeczywistym to najłatwiej będzie użyć osobnego preampu (albo drugiego interfejsu, który będzie pełnił jedynie funkcje preampu). Z RME łatwiej będzie Ci zrobić pętlę, bo ma 4 wyjścia analogowe.
    Jestem ciekaw Twoich wrażeń po takim teście porównawczym.
  • #5 21639528
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Generalnie z tym co masz to się nie uda. Potrzebny jest przed kompresorem przedwzmacniacz. Są też interfejsy z analogowym insertem. Wykorzystywanie wielowejściowego i wielowyjściowego interfejsu do stworzenia pętli w realtime dla kompresora oznacza wielokrotne przechodzenie przez przetworniki i czasem też przez bufor, co nie jest najlepszym rozwiązaniem.
    Krótko mówiąc przedwzmacniacz.

Dodano po 2 [minuty]:

zrobić pętlę z focusritem się da, ale trzeba pokombinować - tylko wokal solo i nagrywanie na ślad który jest zamknięty (wyciszony). Potem można sobie posłuchać i porównać z wtyczkami.
  • #6 21639535
    leto1994
    Poziom 3  
    Próbowałem to podłączyć do 2i2, ale same problemy i więcej nerwów niż testowania.
    Czy zmiana interfejsu na 4i4 poprawi moją sytuację? Widzę, że ma 2 line in i 4 line out, dzięki czemu mógłbym podłączyć sobie spokojnie i monitory, i ten kompresor.
    Aktualnie próbowałem podłączyć to tak:
    Lewitt > Mic 1 z tyłu Focusrite
    Out lewy z tyłu Focusrite > input 76kt
    Output 76kt > wejście liniowe 2 z przodu interfejsu

Efekt taki, że podczas nagrywania kompresor działa na podkład ze słuchawek (nie znalazłem opcji, aby wysłać podkład tylko na słuchawki, cały czas idzie też na output 1/2), więc w sumie kompresuje wszystko, bez sensu.
  • REKLAMA
  • #7 21639548
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    leto1994 napisał:
    Próbowałem to podłączyć w 2i2, ale same problemy i więcej nerwów niż testowania.
    Czy zmiana interfejsu na 4i4 poprawi moją sytuację ? Widzę że ma 2 line in I 4 line out dzięki czemu mógłbym podłączyć sobie spokojnie i monitory i ten kompresor.
    Aktualnie próbowałem podłączyć to tak:
    Lewitt > mic 1 z tyłu focusrite
    Out lewy z tyłu focusrite > input 76kt
    Output 76kt > wejście liniowe 2 z przodu interfejsu

Efekt taki, że podczas nagrywania kompresor działa na podkład ze słuchawek (nie znalazłem opcji aby wysłać podkład tylko na słuchawki, cały czas idzie też na output 1/2) więc w sumie kompresuje wszystko, bez sensu.

W czasie rzeczywistym tego nie zrobisz z takim interfejsem. Można jedynie nagrać czysty wokal i potem się pobawić, przegrywając go przez kompresor i porównać z wtyczkami.
  • #8 21639554
    leto1994
    Poziom 3  
    Tak robiłem, ale to bez sensu, robota xd
    Czyli mogę zostać na 2i2, tylko dokupić preamp? Jakaś polecajka do 2 tys.?

Dodano po 4 [minuty]:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem odpowiedź — 4i4 nie rozwiąże mojego problemu?
  • Pomocny post
    #9 21639823
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    nagrywamy.com napisał:

W czasie rzeczywistym tego nie zrobisz z takim interfejsem. Można jedynie nagrać czysty wokal i potem się pobawić, przegrywając go przez kompresor i porównać z wtyczkami.

Można powiedzieć, że 4i4 rozwiązuje problem, bo masz więcej możliwości routingu. Możesz wysłać wzmocniony sygnał mikrofonu na wyjście 3/4, to podać na wejście kompresora i z powrotem do focusrita na 2 wejście. Nawet wygodne rozwiązanie do robienia porównania, bo w DAWie ustawiasz sobie na jednym kanale sam mikrofon i na nim zapinasz emulację, a na drugim masz sygnał po kompresorze. Możesz sobie szybko przełączać solo między tymi dwoma sygnałami. Wadą tego rozwiązania jest podwójna konwersja ad/da.
  • Pomocny post
    #10 21640171
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    leto1994 napisał:
    Tak robiłem, ale to bez sensu, robota xdCzyli mogę zostać na 2i2, tylko dokupić preamp? Jakaś polecajka do 2 tys.?

Coś porządnego. Utarguj Focusrite ISA One albo coś w tym rodzaju. Tylko wtedy znów 2i2 będzie niepotrzebnie dodawał swój przedwzmacniacz mikrofonowy w torze, a tego nie da się ominąć - czyli znów lepszy interfejs ;)

leto1994 napisał:
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem odpowiedź — 4i4 nie rozwiąże mojego problemu?

IMO nie. Krosowanie przez interfejs to otwieranie puszki pandory z poziomami i latencją - ja bym raczej unikał takich problemów. Jak już chcesz zmieniać interfejs to na taki z insertami (najtańszy jest behringer 4x4), ale znów - wzmacniacze mikrofonowe w tanich interfejsach raczej są takie sobie, więc znów interfejs lepszy... Może Audient iD24? Wtedy obejdzie się bez przedwzmacniacza...
  • #11 21640191
    leto1994
    Poziom 3  
    Dobrze, na ten moment myślę nad zakupem preampu Golden Age Audio Premier PRE-73.
    Moja ścieżka wyglądałaby następująco: Lewitt > PRE-73 > 76KT > line in TRS z przodu interfejsu i gain ustawiony na minimum.

To będzie tymczasowe rozwiązanie przed zmianą interfejsu. Dzięki za polecajkę iD24, pochylę się nad nią :)

Dziękuję!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21640193
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    To rozsądny przedwzmacniacz, wprawdzie bez HPF (nowsze mają, ale to już nie neve), ale da radę.
    Gain nie powinien być ustawiony na minimum, to nie są optymalne warunki pracy przedwzmacniacz mikrofonowego, on "nie lubi" dostawać za dużego sygnału na wejście. Lepiej troszkę wzmocnienia dać, tak na dziewiątą...

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz mikrofonu Lewitt Pure Tube oraz interfejsu Focusrite 2i2 dokupił kompresor Klark Teknik 76KT i napotkał problemy z prawidłowym połączeniem sprzętu. Próby podłączenia mikrofonu do kompresora (wejście INPUT) oraz wyjścia kompresora do wejścia liniowego Focusrite nie przyniosły oczekiwanych efektów – kompresor reagował na sygnał muzyczny, ale wymagał bardzo wysokiego wzmocnienia gain w interfejsie, aby zacząć działać na sygnale mikrofonowym. Podejrzenie padło na niewystarczające wzmocnienie sygnału przez Focusrite 2i2, co sugeruje konieczność zastosowania dodatkowego preampu przed kompresorem, aby podnieść poziom sygnału mikrofonowego do efektywnej pracy kompresora. Planowane jest również przetestowanie połączenia z interfejsem RME Babyface w celu porównania działania. Dyskusja dotyczyła także rodzaju używanych kabli (XLR, TRS) oraz ustawień zasilania phantom power w interfejsie podczas podłączania mikrofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA