logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poco F1 traci zasięg, restartuje się – czy warto wymienić na Poco F7 Ultra?

d_j_siwy 21 Sie 2025 12:55 381 4
  • #1 21640568
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam. Posiadam leciwego już 7 latka poco F1. Do niedawna nadal wystarczający do moich potrzeb hulał aż miło. W tym roku na przełomie stycznia i lutego zaczął strasznie zwalniać i zamulać. Wiedziałem że firma powoli uśmierca staruszka ale starałem się nadal robić wszystko żeby jak najdłużej pożył. Niestety od 5 dni smartfon notorycznie kilka razy dziennie losowo na interwał od 10min do 3 godzin traci zasięg i albo pokazuje brak zasięgu albo brak karty sim. Od przedwczoraj dodatkowo zaczął sam z siebie się restartować. Ostatnio (jakiś miesiąc 1,5 temu) dostał nową baterię bo stara już nawet w połowie dnia odmawiała współpracy.

Moje pytanie czy to już koniec mojego ulubionego telefonu? Czy Poco F7 Ultra jest warty uwagi?

Chcę kupić w miarę rozsądnych pieniądzach coś co posłuży równie długo. w międzyczasie nabyłem Redmi Note 10 Pro 5G ale się odbiłem bo interfejs jest tak pochrzaniony że po prostu mi "nie leży" i telefon poszedł w kąt jako awaryjny.

Proszę o jakąś podpowiedź czy to już trup (podejrzewam padającą płytę a może się mylę) czy może da się jeszcze staruszka ożywić?

Czy zakup F7U spełni oczekiwania pod kątem długiego użytkowania?

Dzięki za sugestie.
  • #2 21640610
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 219
    Samsung A16 5G
  • #3 21640653
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    A żeś wymyślił budżetowy sprzęt ty na lata polecasz. Poco o którym piszę ma Snapa Elite a ty mi pierdziołka za 800zł proponujesz. 7 lat temu Poco F1 był killerem flagowców bo oferował najlepsze podzespoły za połowę ceny S8/S9 wtedy i Teraz podobnie za połowę ceny S25 Ultra mam F7 Ultra z topowym procesorem i dużą pamięcią. Wiadomo jakieś kompromisy są ale na nie jestem w stanie się zgodzić. Poza tym zakup to ostateczność główny wątek dotyczy tego co się dzieje z obecnym F1. Odpisywanie tylko po to żeby złapać parę punktów jest bez sensu jak oferowanie najtańszego Samsunga jako telefon na lata.
  • #4 21641447
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    >>21640653 Hallo,
    a dlaczego przypuszczasz, że to firma niszczy Ci telefon? Moim zdaniem, pada już ze starości i naprawa niezbyt się opłaca.

Poco F7U na pewno nie jest złym wyborem, tylko przy tych cenach lepiej wybrać model 16/512 niż 12/256, czymś trzeba nadrobić ten brak karty pamięci. Dodatkowo, ze względu na topowego Snapa, on może trzymać długo, jak będzie w kieszeni, ale jak będziesz używał, jak będziesz kamery używał, to lepiej mieć powerbank w pobliżu. Ale zaletą jest to, że szybko ładuje.
  • #5 21641713
    d_j_siwy
    Poziom 10  
    Przypuszczam nie przypuszczam - skoro telefon śmiga i z dnia na dzień po jakiejś mini aktualizacji nagle zaczyna mulić to znaczy że coś sie dziwnego zadziało. Codziennie od kilku lat używam jednej aplikacji i widząc jak się uruchamia nagle zaczyna "kuleć" a telefon po restarcie wyraźnie dłużej "dochodzi do siebie" to mam podstawy żeby tak sądzić. Z resztą nie o to chodzi. bo to że jakaś aktualizacja uśmierca powoli (nie dosłownie) telefon to jest wiadome. Jeżeli coś działa zbyt długo poprawnie to dla producenta jest niewygodne. Nie będę jednak snuł teorii spiskowych bo nie o tym temat. Telefonu nie użytkuje intensywnie i nie przeraża mnie to że podczas użytkowania w jakiś wymagający sposób będzie bateria lecieć. Zależy mi najbardziej żeby jak najdłużej zachował sprawność dlatego chcę w rozsądnej kasie coś co ma topowe bebechy nie za miliony i kompromis typu brak ładowania bezprzewodowego, słabszy aparat, gorsze wykończenie czy niepraktyczny kształt w ogóle mnie nie interesują. Iphone nie wchodzi w grę bo nie jestem w stanie przestawić się na IOS-a. Na pamięci dyskowej też jakoś zbytnio mi nie zależy bo jeśli do tej pory bez problemu mieściłem się w 100GB to nie mam potrzeby jakoś z tym miejscem szaleć.
    Co do obecnego telefonu W ciagu dnia więcej czasu jest bez zasięgu niż z nim i wifi też nie działa. Podejrzewam uszkodzenie modułu odpowiedzialnego za łączność zarówno GSM jak i wi-fii.
REKLAMA