logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung UE55NU7172U – po wymianie podświetlenia widoczne diody, nierównomiernie oświetlony ekran

MelomanMakak 23 Sie 2025 01:14 663 10
REKLAMA
  • #1 21642006
    MelomanMakak
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć, nie znalazłem nic o tym na internecie, więc przychodzę do was po pomoc. Telewizor Samsung UE55NU7172U, kilka lat używany, w końcu podświetlenie padło i wymieniłem razem z wypalonym dyfuzorem (zdj nr 2, 3). Po złożeniu i włączeniu widać to, co na zdj. 1 - diody LED i nierównomiernie oświetlony ekran. Co zrobiłem źle? Pozdr

Ekran telewizora z nierównym podświetleniem i widocznymi diodami LED
    Panel tylnego podświetlenia LED w telewizorze z widocznymi diodami i metalową obudową.
    Wnętrze ekranu telewizora z widocznymi diodami LED i nowym dyfuzorem

AI: Czy dyfuzor, który zamontowałeś, był oryginalny (taki sam jak fabryczny), czy użyłeś jakiegoś zamiennika?
    Zamówiłem zamiennik.
    AI: Czy podczas składania telewizora wszystkie warstwy dyfuzora i ewentualne folie rozpraszające zostały ułożone dokładnie tak, jak były fabrycznie?
    Dokładnie tak jak fabrycznie.
  • REKLAMA
  • #2 21642062
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Czy folie z obu stron dyfuzora zdjęte?
    Przed założeniem matrycy równomiernie podświetlenie świeciło?
    Biały odbłyśnik znajdujący się całkiem na dole - na blasze - nie został uszkodzony?
  • REKLAMA
  • #4 21642243
    MelomanMakak
    Poziom 3  
    Zdjąłem folię z dwóch stron, odbłyśnik jest cały. Przed wymianą lewa strona ekranu (tam gdzie usterka) był ciemny ekran, prawa strona OK.

Telewizor z komunikatem Brak sygnału, lewa strona ekranu wyraźnie ciemniejsza

Dodam, że wymieniałem dwa rezystory w zasilaczu (zalecenie sprzedającego podświetlenie, ma wydłużyć żywotność i poprawić wadę fabryczną topiących się dyfuzorów).

Zbliżenie na płytę zasilacza z wymienianymi rezystorami trzymanymi w dłoni
  • REKLAMA
  • #5 21642350
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    MelomanMakak napisał:
    Zdjąłem folię z dwóch stron, odbłyśnik jest cały.

Ile tych folii zdjąłeś, dwie czy cztery?
  • #6 21642367
    MelomanMakak
    Poziom 3  
    Po jednej na stronę, czyli łącznie zdjąłem dwie.
  • REKLAMA
  • #7 21642435
    emik
    Poziom 34  
    MelomanMakak napisał:
    Po jednej na stronę, czyli łącznie zdjąłem dwie.

Jeżeli przewodniki światła są z Elwronu lub Impelu, to nie odkleiłeś jeszcze dwóch folii gładziutko przyciętych po krawędzi i prawie niewidocznych.
  • #8 21642437
    MelomanMakak
    Poziom 3  
    Dyfuzor z Elwronu zgadza się. Biorę się za rozbieranie. Wielkie dzięki :D

Dodano po 58 [minuty]:

>>21642435 Folia ma być po bokach czy na górze i na dole? Z boku są dwie które są dosyć mocno przyklejone i nie wiem czy nie mają być na stałe właśnie. Ale znalazłem dwa ułamane zatrzaski między pleksą a matrycą ,może odstęp między przewodnikiem a ledami był za duży i dlatego taki efekt?
  • Pomocny post
    #9 21642475
    emik
    Poziom 34  
    Folie powinny być na dwóch płaskich powierzchniach tam gdzie były pierwsze folie transportowe.
  • Pomocny post
    #10 21643111
    bolo5551
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    MelomanMakak napisał:
    Ale znalazłem dwa ułamane zatrzaski między pleksą a matrycą

I to jest przyczyna! Źle poskładany i tak świeci.
  • #11 21656457
    MelomanMakak
    Poziom 3  
    Oddałem telewizor do serwisu, Panowie stwierdzili, że dyfuzor i podświetlenie nie są do tego modelu, nie pasują wymiarami. Zwrócić raczej nie zwrócę, bo z pleksy zdjąłem obydwie folie, a podświetlenie było już naklejone i odklejone.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung UE55NU7172U po wymianie podświetlenia i dyfuzora pojawił się problem widocznych diod LED oraz nierównomiernego podświetlenia ekranu. Wymieniony dyfuzor był zamiennikiem marki Elwron. Okazało się, że podczas montażu nie zostały zdjęte wszystkie folie ochronne z przewodnika światła – użytkownik usunął tylko dwie folie (po jednej na stronę), podczas gdy powinno się zdjąć cztery, w tym dwie cienkie, niemal niewidoczne folie przyklejone do krawędzi. Nieprawidłowe ułożenie folii i ewentualne uszkodzenia zatrzasków między pleksą a matrycą mogły powodować zbyt duży odstęp między przewodnikiem światła a diodami LED, co skutkowało nierównomiernym podświetleniem. Serwis potwierdził, że zastosowany dyfuzor i podświetlenie nie są oryginalne i nie pasują wymiarami do modelu, co jest prawdopodobną przyczyną problemu. Dodatkowo wymieniono dwa rezystory w zasilaczu podświetlenia, co miało na celu poprawę trwałości i eliminację fabrycznej wady topiących się dyfuzorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA