logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router nie łączy się z internetem przez ONT Nju – błąd DHCP

intenso 23 Sie 2025 08:13 930 6
REKLAMA
  • #1 21642051
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 617
    Witam. Proszę o pomoc, tak jak zawsze byłem w stanie sobie poradzić, tak teraz jestem bezradny.
    Założono mi Nju światłowód, zamontowano ONT tak jak prosiłem. Na routerze operatora internet działa, odłączając router Nju i podpinając swój, brak internetu. Wyskakuje błąd ze jest problem z DHCP operatora. Walczyłem wczoraj z tym do 1 w nocy. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Myślałem że odłączę router operatora, podepnę swój i będzie działało.
    Mój router to Asus Tuf Ax 3000 v2.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21642066
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    intenso napisał:
    Wyskakuje błąd ze jest problem z DHCP

Duzi operatorzy nie działają w oparciu tylko o DHCP, ale korzystają z PPPoE.
    Musisz:
    1. W aplikacji NJU odczytać login do PPPoE i wygenerować hasło
    2. W routerze, gdzieś w ustawieniach połączenia znaleźć tagowanie VLANÓW. Orange korzysta z VLAN ID=35 i taki ustawić.
    3. Wpisać do konfiguracji PPPoE login i hasło wygenerowane wcześniej w aplikacj
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21642079
    intenso
    Poziom 39  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, to o czym mi napisałeś udało mi się ustalić grzebiąc w internecie.
    Nasuwa mi sie tylko jedno pytanie to co napisałeś o wygenerowaniu hasła w aplikacji NJu. Czy podpinając za każdym razem inne router(teoretyczne), trzeba generować nowe hasło dla każdego urządzenia osobno?

Wygląda to u mnie tak. Login skróciłem do zrzutu ekranu
    Załączniki:
    • Router nie łączy się z internetem przez ONT Nju – błąd DHCP Screenshot_20250823_090837_Samsung Internet.jpg (383 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Router nie łączy się z internetem przez ONT Nju – błąd DHCP Screenshot_20250823_090804_Samsung Internet.jpg (357.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21642083
    IC_Current
    intenso napisał:
    trzeba generować nowe hasło dla każdego urządzenia osobno?

Nie. Nawet gdyby Ci technicy przy montażu podali "fabryczne" hasło to też by działało.
    Funbox nowe hasło powinien sobie pobrać w razie potrzeby sam, ewentualnie wpisać ręcznie.
    Pamiętać należy tylko, żeby to hasło (i login oczywiście) nie było użyte JEDNOCZEŚNIE na dwóch urządzeniach w sieci Orange - np sprzedałeś stary router i ktoś go wpiął bez resetu do sieci operatora. Wtedy tylko jedno urządzenie będzie mogło łączyć się z siecią- to które danej doby pierwsze odnowi sesję PPPoE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21642094
    intenso
    Poziom 39  
    Działa, zadziałało, wczoraj walczyłem z tym z 6 godzin.
    Przywróciłem router do ustawień fabrycznych.
    Wygenerowałem nowe hasło oraz w loginie na samym końcu było zawsze tak @njuswiatlowod.pl/ipv6, usunąłem ipv6 z loginu i poszło. Bardzo dziękuję za pomoc. W aplikacji nju mam podany login do logowania właśnie bez tego nieszczęsnego ipv6.
  • #6 21642098
    IC_Current
    intenso napisał:
    njuswiatlowod.pl/ipv6, usunąłem ipv6 z loginu i poszło

To też mozna użyć, ale do zestawienia drugiej sesji po IPv6.
    Funbox korzysta ze specjalnych rozwiązań, gdzie nie ma natywnego IPv4, tylko jest przesyłane za pośrednictwem IPv6 do serwerów AFTR i dopiero tam łączone ze światem.
    Niektóre urzadzenia z rynku konsumenckiego też to potrafią, tylko zazwyczaj nikt nie zna adresów tych serwerów żeby je dopisać do konfiguracji. W tym układzie masz dostep do sueci IPv6 i do IPv4.
    Usuwając sufix ipv6 wyłączasz tę funkcjonalność.

Natomiast na sprzęcie z wolnej dystrybucji można zestawić dwie równolegle sesję PPPoE. Jedna dla IPv4 i druga dla IPv6 wprowadzając te dwa loginy. Wtedy masznawet lepiej niż na Funboxie, bo obie sieci (IPv4 i IPv6) są dostępne natywnie. Przy czym nie każde urządzenie to wspiera, trzeba mieć trochę (więcej) wiedzy o IPv6, bo to całkiem inaczej działa niż IPv4 (pomimo podobnego nazewnictwa). Do tego jak urządzenie wspiera PPPoE over IPv6, to nieraz z kiepską wydajnością, bo np hardware nie ma akceleracji sprzętowej dla tego typu PPP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21642103
    intenso
    Poziom 39  
    Jeszcze raz, bardzo Ci dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku połączenia z internetem przy użyciu własnego routera Asus Tuf Ax 3000 v2 podłączonego do ONT dostarczonego przez operatora Nju Światłowód. Router operatora działa poprawnie, natomiast po podłączeniu routera Asus pojawia się błąd związany z DHCP, uniemożliwiający uzyskanie adresu IP i dostęp do internetu. Użytkownik zgłasza trudności z konfiguracją i prosi o pomoc w rozwiązaniu problemu z komunikacją DHCP między routerem Asus a ONT operatora Nju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA