logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat pochłaniacza hałasu (antyhałas) – który numer MT lub Radioelektronika?

marcin02154 23 Sie 2025 12:41 246 5
REKLAMA
  • #1 21642224
    marcin02154
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam.
    Kiedyś wpadł mi w ręce jakiś archiwalny numer (chyba) "Młodego technika" albo "Radioelektronika" i tam był schemat takiego urządzenia "pochłaniającego" hałas.
    Działało to, z tego co pamiętam, na zasadzie generowania fali dźwiękowej o odwrotnej amplitudzie, czy jakoś tak. Próbowałem tego odszukać w tzw. spisach roczników, ale bez rezultatu. Może mógłby ktoś poratować tym, albo innymi materiałami na ten temat?
  • REKLAMA
  • #2 21642254
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9307
    Powiem tak - W teorii jest to możliwe i nawet częściowo sprawdza się w praktyce (np. słuchawki z aktywną redukcją hałasu). Niemniej jednak co innego słuchawka, a co innego np. pokój czy inne pomieszczenie, gdzie dźwięki poddawane są opóźnieniom i odbiciom od ścian, podłogi, sufitu itp. Tak więc jeśli zamierzasz eksperymentować z takim (lub podobnym) zastosowaniem, to przemyśl, czy warto. Efekt na pewno jakiś będzie, ale na pewno również nie tak spektakularny jak w wypadku słuchawek. Chodzi bowiem o odległość mikrofonu zbierającego dźwięki z otoczenia do przetwornika (głośnika) emitującego dźwięki w przeciwfazie.
    W razie gdybyś nadal nie widział problemu, polecam poczytać o sprzężeniach akustycznych.
  • REKLAMA
  • #3 21642368
    marcin02154
    Poziom 9  
    OK. Dziękuję. Każda opinia jest godna uwagi. Jednak mi nie chodzi o rozważania teoretyczne, a o coś, co ktoś opracował i zbudował w latach 90., 80. lub 70. ubiegłego wieku. Daję sobie głowę obciąć, że taki schemat widziałem i to było najprawdopodobniej w wyżej wymienionych czasopismach.
    398216 Usunięty napisał:
    np. pokój czy inne pomieszczenie, gdzie dźwięki poddawane są opóźnieniom i odbiciom od ścian, podłogi, sufitu itp.
    Opóźnienie dźwięku (na środku) w pomieszczeniu 4×4 metry wynosi ca kilkaset mikrosekund, więc chyba nie ma to zbyt dużego znaczenia?
  • REKLAMA
  • #4 21642376
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    marcin02154 napisał:
    Opóźnienie dźwięku (na środku) w pomieszczeniu 4x4 metry wynosi ca kilkaset mikrosekund, więc chyba nie ma to zbyt dużego znaczenia?

To będzie raczej kilka/kilkanaście milisekund. Co przy częstotliwości dźwięku przykładowo 1 kHz (okres = 1 ms) to już jest czas bardzo znaczący.
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21642392
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    Też widziałem taki schemat w czasopiśmie. Ale to było tak dawno, że niewiele pamiętam, na pewno ponad 20 lat temu. Obstawiam, że to był Praktyczny Elektronik. Był tam wzmacniacz z jakimś filtrem.

Teoria jest prosta, wygenerować sygnał w przeciwfazie; praktyka jest trudna, bo mikrofon znajduje się w innym miejscu niż głośnik, więc musi powstać przesuniecie fazy, poza tym dźwięk z głośnika będzie przenikał do mikrofonu

marcin02154 napisał:
    Opóźnienie dźwięku (na środku) w pomieszczeniu 4×4 metry wynosi ca kilkaset mikrosekund, więc chyba nie ma to zbyt dużego znaczenia?
    Ale przy 1 kHz fala ma długość 30 cm czyli 15 cm przesunięcia wystarczy żeby zamienić redukcję hałasu we wzmacnianie, dlatego takie systemy lepiej działają na niskich częstotliwościach - jest łatwiej. Trzeba stosować filtry, filtry też wprowadzają przesuniecie fazy na krańcach pasma, mogą być potrzebne filtry korygujące przesunięcie fazy.

Pewnie łatwiej będzie znaleźć coś w Internecie niż tę starą gazetę:
    https://phys420.phas.ubc.ca/p420_16/bartok1/sound_project.html
    https://skandhurkat.com/project/edl/EDL.pdf
    https://researchportal.hw.ac.uk/files/1008987..._Noise_Cancellation_System_for_Automobile.pdf

Najlepsze merytorycznie będą artykuły naukowe (Google Scholar), ale współczesne publikacje to będzie głównie DSP, więc raczej szukaj czegoś starego; technika z lat 70. powinna być w zasięgu amatora.
  • #6 21642430
    marcin02154
    Poziom 9  
    jarek_lnx napisał:
    Obstawiam, że to był Praktyczny Elektronik

Na 1000% to nie był Praktyczny Elektronik (ten artykuł, o którym wspominam). To chyba było wręcz na okładce. Na 80% MT. Nie pamiętam.

jarek_lnx napisał:

No fajnie, że coś takiego jest, ale ja raczej jedynie mogę wykonać gotowiec, niż zaczynać od zera.
    Niemniej dziękuję za zaangażowanie. :)
REKLAMA