logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko BIM25801XMS – piekarnik nie grzeje, nie działa wentylator, co sprawdzić?

zi02czapski 24 Sie 2025 00:42 564 9
REKLAMA
  • #1 21642730
    zi02czapski
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Piekarnik Beko BIM25801XMS

Podłączony do prądu włącza się, ale nie grzeje i nie włączają się wentylatory. Jak odłączę czujnik temperatury, to uruchamia się wentylator na górze piekarnika. Grzałki sprawdzone miernikiem. Nie mam pojęcia, jak sprawdzić czujnik termiczny. Dołączone zdjęcie. Jakieś podpowiedzi?
    Proszę o pomoc i wsparcie.
    Zbliżenie na czujnik termiczny z podłączonymi przewodami w piekarniku Beko Panel sterowania piekarnika Beko z ustawioną temperaturą 200°C w trybie statycznym Płyta główna piekarnika z podłączonymi kolorowymi przewodami i widocznymi przekaźnikami Płyta sterująca piekarnika Beko z widocznymi przewodami i komponentami elektronicznymi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21642807
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Równie dobrze mógł paść ten moduł: Link jak i moduł panelu sterowania: Link. Może brak sterowania przekaźnikami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21642836
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    zi02czapski napisał:
    Podłączony do prądu włącza się, ale nie grzeje
    Zatem na początek sprawdź - wymień ten przekaźnik na foto, a potem martw się resztą...
    Płytka PCB z przekaźnikami, jeden biały przekaźnik jest zaznaczony czerwoną ramką
  • #4 21642890
    zi02czapski
    Poziom 4  
    Przekaźnik wymieniono na nowy, a kilka dodatkowych rzeczy również — zaznaczone na zdjęciu. Zacząłem właśnie od przekaźnika, ale brak reakcji. Po wymianie zaznaczonych elementów na chwilę się włącza — słychać przekaźnik, wentylator startuje może dwie sekundy i zatrzymuje się. Za jakieś 15 sekund znów próbuje wystartować i stoi. Udało mi się włączyć piekarnik na 40 °C i grill — grzałka się grzeje. Inne nie chcą się włączyć. Czujnik PT500 ma w temperaturze 23 °C rezystancję prawie 550 Ω. Światełko również zadziałało po wymianie elementów zaznaczonych na zdjęciu, ale żarówka się przepaliła i dopiero w poniedziałek będzie.
    Płyta elektroniczna z zaznaczonymi wymienionymi elementami oraz komponentem L1 oznaczonym „472K”
    Byłem w sklepie elektronicznym po graty, ale nie wiedzieli, co to jest 472k, zaznaczone na płycie jako L1. Więc nie wymieniłem tego elementu, bo nie mam pojęcia, co to jest i do czego służy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21643001
    TONI_2003
    Moderator
    PT500 w temperaturze 0 °C musi mieć 500R, a L1 - 472k = 4,7mH (dławik to rodzaj cewki), ale osiowej. Przy czym możesz przyjęć, że gdy przewodzi jest dobra!
  • #6 21643011
    zi02czapski
    Poziom 4  
    Czujnik temperatury, stawiam, że jest dobry.
    Cewka, o której wspominasz, ma przejście, więc duży plus.
    Czy w takim przypadku szukać dalej w programatorze? Przy wyświetlaczu piekarnika? Czy nadal mam coś nie tak w płycie zasilającej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21643037
    TONI_2003
    Moderator
    zi02czapski napisał:
    ale żarówka się przepaliła i dopiero w poniedziałek będzie
    Może zaczekaj aż j będziesz ją miał. Lecz sprawdź zatem i pokaż na foto jak ten moduł wyświetlacza wygląda u Ciebie?
    zi02czapski napisał:
    wentylator startuje może dwie sekundy i stop. Za jakieś 15 sekund znów próbuje wystartować i stoi
    Dlaczego się tak dzieje i czy napięcie na cewce przekaźnika jest stałe + inne czy są stabilne (czy reszta niezaznaczonych kondensatorów elektrolitycznych była sprawdzana (tyczy to również reszty przekaźników np. zimne luty).
  • #8 21643053
    zi02czapski
    Poziom 4  
    Płytka PCB z elektroniką zasilacza, nowe lutowania i podłączone przewody
    Wszystkie elementy przed zakupem mierzyłem i sprawdzałem, czy są OK. Niektóre — nie miałem pewności, więc i tak wymieniłem na nowe. Zimne luty odpadają, całość na nowo ściągnięta cyną i położona nowa
  • #9 21644920
    zi02czapski
    Poziom 4  
    A co, koledzy, myślą o uszkodzonym lub nieprawidłowo działającym filtrze przeciwzakłóceniowym? Czy jeśli byłby uszkodzony, to faktycznie mogłoby to dawać oznaki wyłączania się programu piekarnika? Programy, gdzie jest sama grzałka, działają, lecz reszta, gdzie dodatkowo ma być wentylator, od razu wyłącza się. Czy moje myślenie ma trochę sensu, czy mylę się i idę w ciemną stronę?
    Filtr przeciwzakłóceniowy AERODEV leżący na drewnianym blacie, widoczne oznaczenia. Filtr przeciwzakłóceniowy z oznaczeniami elektrycznymi na boku, leżący na drewnianym blacie

Dodano po 11 [godziny] 6 [minuty]:

Piekarnik włącza się na około 2 minuty ale tylko w niektórych trybach.

Rozmrażanie działa 2 min i gaśnie wszystko wraz ze światłem

Utrzymywanie ciepła włączy na sekundę wentylator i wyłącza wszystko wraz ze światłem

Pieczenie w niskiej temperaturze wyłącza wszystko

Dolna grzałka wyłącza wszystko

Eko owal + went działa dwie minuty i wyłącza

Grill działa dwie minuty i wyłącza

Podwójny grill nie działa

Grill + went nie działa

Pizza nie działa

Pieczenie 3d nie działa

Owalna + went nie działa

Statyczny plus went nie działa

Statyczny nie działa.

Nie mam pojęcia jak sprawdzić stały plus na przekaźnikach.

Dam radę coś sam poszukać czy muszę szukać jakiegoś serwisu agd
  • #10 21646761
    zi02czapski
    Poziom 4  
    Uszkodzony był czujnik Pt500, dziwnie reagował na odczyty temperatury przy włączonej grzałce.
    Dodatkowo jedna z grzałek miała zwarcie.

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik Beko BIM25801XMS włącza się, lecz nie grzeje i nie działa wentylator. Po odłączeniu czujnika temperatury wentylator górny uruchamia się. Grzałki zostały sprawdzone miernikiem, a czujnik PT500 przy temperaturze pokojowej wykazuje rezystancję około 550 Ω, co jest nieco powyżej normy (500 Ω przy 0 °C). Wymieniono przekaźnik i kilka innych elementów na płycie sterującej, co chwilowo powodowało uruchomienie wentylatora i grzałki, lecz problem powrócił. Sprawdzono również cewkę dławika L1 (472k = 4,7 mH), która jest sprawna. Podejrzewano uszkodzenie modułu sterującego lub panelu wyświetlacza, a także możliwy wpływ uszkodzonego filtra przeciwzakłóceniowego na wyłączanie się programów piekarnika. Objawy obejmują samoczynne wyłączanie się piekarnika w różnych trybach, zwłaszcza gdy ma działać wentylator. Ostatecznie stwierdzono uszkodzenie czujnika PT500, który nieprawidłowo reagował na temperaturę podczas pracy grzałki, oraz zwarcie jednej z grzałek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA