logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet w UE i w podróży z polskim IP - mały, mobilny router lub telefon Samsung A52s 5g ?

PiotrasJ 24 Sie 2025 09:58 273 5
  • #1 21642869
    PiotrasJ
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Serwus!

Szukam rozwiązania poniższej sytuacji wśród mądrzejszych ode mnie w tej tematyce.

Posiadam laptop firmowy, który musi mieć polski adres IP i którego potrzebuję używać do kontaktowania się z firmą. W firmie używamy VPN Palo Alto, który daje dostęp do serwerów.

Na laptopie tym nie mogę instalować żadnego oprogramowania.

Potrzebuję używać tego laptopa podczas wyjazdów za granicę UE, ale też przemieszczając się z kraju do kraju (cały świat).

Szukam zatem rozwiązania, które pozwoli na uzyskanie polskiego adresu IP gdziekolwiek będę.

Biorę dwa rozwiązania pod uwagę:

a) rozwiązanie optymalne i preferowane (bo nie ma potrzeby kupowania dodatkowych urządzeń) - wykorzystanie telefonu, który posiadam - Samsung A52s 5G. Z tego, co wiem, jedynie root telefonu mógłby pozwolić na tethering z polskim IP; czy jest taka opcja możliwa w przypadku tego telefonu?

Czy, będąc przez dłuższy okres, np. w Hiszpanii, mogę użyć tego telefonu z kartą SIM polskiego operatora (np. Play/Plus) jako hotspot; czy w takim przypadku IP z takiego hotspota w telefonie na laptopie podłączonym do niego przez WiFi też będzie polskie?

b) najmniejszy, mobilny router z możliwie najdłuższym czasem pracy na baterii (router będzie większość czasu używany, jadąc w drodze, przemieszczając się od kraju do kraju, bez dostępu do tradycyjnego gniazdka), z obsługą kart SIM i VPN-a.

Dodatkowo także z możliwością skorzystania z dostępnego WiFi w hostelach, podłączenia się do serwera VPN i dalszego udostępnienia sieci dla laptopa już z polskim adresem IP.

Docelowo w routerze byłaby zainstalowana karta SIM lub eSIM z globalnym pakietem danych.

Czy w związku z tym polecicie jakieś konkretne karty SIM i eSIM w kwestii dostępu do internetu globalnie, z najniższymi kosztami danych i dobrym zasięgiem?
  • #2 21643284
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    PiotrasJ napisał:
    czy jest taka opcja możliwa w przypadku tego telefonu ?

Jest. Ale telefon, jeśli używany częściej jako hotspot skończy zycie w try miga. Zwłaszcza bateria - kilka miesięcy i w tym telefonie będzie po baterii.
    PiotrasJ napisał:
    na uzyskanie polskiego adresu IP

Chyba nie myślisz, że kupisz sobie usługę typu NordŚciema lub podobna i w firmie nie będą o tym wiedzieć? Będą wiedzieć w kilka sekund, że jakiś użyszkodnik, coś kombinuje. Zaś co i gdzie kombinuje, to sprawdzą sobie w laptopie.
    PiotrasJ napisał:
    IP z takiego hotspot'a w telefonie na laptopie podłączonym do niego przez WiFi też będzie polskie?

A która sieć zapewnia połączenie? Polska czy Hiszpańska? SIM w sieciach komórkowych to tylko odpowiednik dowodu osobistego w normalnym życiu.

Trzeba:
    1. Wykupić łącze stacjonarne w Polsce, u polskiego operatora. Łącze musi mieć wysoki UPLOAD i PUBLICZNY adres IPv4.
    2. W domu/ mieszkaniu gdzie jest to łącze zamontować prywatny serwer VPN (zazwyczaj router z opcją serwera VPN)
    3. Dopiero potem dobierać resztę.
    4. Nawet to nie bedzie działać dobrze w krajach poza Europą i Ameryką Północną. Przepustowość i opóźnienia, a szczególnie ich zmienność na połączeniach z Polską z egzotycznych krajów nie pozwolą realnie pracować zdalnie. Szczególnie, że
    PiotrasJ napisał:
    karta sim lub esim z globalnym pakietem danych.

to niskie priorytety u lokalnych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21643350
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21643847
    PiotrasJ
    Poziom 9  
    >>21643284
    IC_Current napisał:
    Jest. Ale telefon, jeśli używany częściej jako hotspot skończy zycie w try miga. Zwłaszcza bateria - kilka miesięcy i w tym telefonie będzie po baterii.

Nieprawda. Ten telefon jest użytkowany jako hotspot od momentu zakupu, czyli z grubsza już 2 lata, codziennie, od rana do wieczora. Żadnego wpływu na czas baterii; jak trzymała 1,5 dnia, tak trzyma nadal. Także to jakieś wiejskie legendy.

Za resztę dzięki; przeanalizuję.
  • #5 21644106
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    PiotrasJ napisał:
    Także to jakieś wiejskie legendy.

Albo osobiste doświadczenie i wymiana napuchniętych baterii znajomym, co tak jechali na telefonie. Ale Twój telefon więc Twoje prawo używać go według swoich zasad.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21645078
    PiotrasJ
    Poziom 9  
    >>21644106

Nie mówię, że tak nie jest.

Opisałem też moje osobiste doświadczenia z używania tego konkretnego telefonu.

Pozdrawiam.
REKLAMA