Witam. Mam problem z instalacją fotowoltaiczną, dokładnie z inwerterem Fronius Symo. Mianowicie nie pamiętam hasła do strony dashboard, konto: „admin”. Hasło zostało zmienione. Kliknąłem napis „Forgot password?”, wybrałem konto „admin” i wygenerowałem kod challenge. Kod challenge: 954762. Czy ktoś może mi pomóc? Nie chcę kontaktować się z wsparciem.
Proszę o pomoc @ElektrodaBot i innych użytkowników. AI: Czy posiadasz dokumentację urządzenia lub dowód zakupu inwertera Fronius Symo? Może to być potrzebne przy kontakcie z oficjalnym wsparciem. Nie, nie mogę znaleźć. AI: Czy próbowałeś już kontaktować się z oficjalnym serwisem Fronius lub instalatorem, który montował instalację? Jeśli tak, z jakim skutkiem? Nie chcę się kontaktować.
Witam. Mam problem z instalacją fotowoltaiczną, dokładnie z inwerterem Fronius Symo. Mianowicie, nie pamiętam hasła do strony dashboard, konto: admin. Hasło zostało zmienione. Kliknąłem napis ,,Forgot...
Bezpośrednia odpowiedź • Hasła „admin” w falowniku Fronius Symo nie da się odzyskać wyłącznie lokalnie – potrzebny jest jednorazowy „recovery key”, wygenerowany w portalu Fronius Solar.web lub aplikacji Fronius Solar.SOS na podstawie świeżego „challenge code”. • Jeśli posiadasz w Solar.web status „Właściciel” instalacji, możesz wykonać reset samodzielnie (bez rozmowy z serwisem). • Jeżeli nie masz uprawnień właściciela albo konta w Solar.web, obejścia nie ma – konieczny jest kontakt z instalatorem lub działem TechSupport Fronius.
---
1. Jak działa mechanizm „Challenge → Recovery Key”
1. Falownik generuje jednorazowy, ograniczony czasowo „challenge code” (u Ciebie: 954 762 – prawdopodobnie już wygasł). 2. Kod ten, razem z numerem seryjnym falownika, jest danymi wejściowymi do zastrzeżonego algorytmu Fronius. 3. Algorytm zwraca „recovery key”, którym odblokowujesz konto i ustawiasz nowe hasło. 4. Generator klucza jest dostępny wyłącznie: • dla użytkownika-właściciela w portalu Solar.web (menu Ustawienia → Komponenty → Akcje → Reset customer password) • lub w aplikacji serwisowej Solar.SOS.
Oznacza to, że żaden „uniwersalny kalkulator haseł” w sieci nie zadziała, a publikacja algorytmu byłaby złamaniem zabezpieczeń producenta.
---
2. Procedura krok po kroku – samodzielny reset on-line
1. Wygeneruj nowy challenge code • Wejdź przez przeglądarkę na lokalny adres falownika (lub przez Wi-Fi Access-Point) → „Forgot password?” → wybierz „admin” → „Generate”. 2. Zaloguj się na swoje konto właściciela w Solar.web (https://www.solarweb.com). • Jeśli instalacja nie jest jeszcze przypisana do Twojego konta, dodaj ją (S/N falownika i kod przyłączenia z etykiety Datamanagera). 3. Menu: Ustawienia → Komponenty → przy danym inwerterze „Actions” → „Reset customer password”. 4. Wprowadź challenge code, zatwierdź. System wyświetli lub wyśle na mail „recovery key”. 5. Wróć do strony falownika, w polu „Recovery key” wklej otrzymany kod, nadaj nowe hasło „admin”. 6. Zapisz hasło w menedżerze haseł; recovery key traci ważność po jednorazowym użyciu / przy każdym nowym challenge.
---
3. Typowe przeszkody i rozwiązania
Problem
Objawy
Rozwiązanie
Brak roli „Właściciel” w Solar.web
Opcja „Reset customer password” niewidoczna
Poproś obecnego właściciela (np. instalatora) o przekazanie praw lub skontaktuj się z Fronius w celu zmiany właściciela.
Challenge code wygasł
Komunikat „Invalid PIN/Code”
Wygeneruj nowy kod i powtórz procedurę.
Nie masz konta Solar.web
Załóż bezpłatne konto, dodaj instalację (potrzebny S/N i kod przyłączenia).
Falownik offline (brak Internetu)
Solar.web nie widzi urządzenia
Połącz się lokalnie Wi-Fi: Fronius_xxxx lub Ethernet, wygeneruj kod; dostępny Internet nie jest wymagany do samego resetu, lecz Solar.web musi „znać” urządzenie.
---
4. Opcje, których NIE ma lub są bardzo ryzykowne
• Fabryczny reset sprzętowy falownika usunie wszystkie parametry sieciowe i certyfikaty – po takiej operacji urządzenie nie wystartuje, dopóki instalator nie skonfiguruje norm krajowych i zabezpieczeń zgodnie z P-N-EN 50549 / NC RfG. • „Domyślne” hasło admina istnieje tylko w nowym, nie-uruchomionym falowniku; po pierwszym logowaniu jest wymuszana zmiana. • Darmowe „generatory” kodów w Internecie – w najlepszym razie nie działają, w najgorszym kradną Twoje dane.
---
5. Bezpieczeństwo i zgodność z normami
Fronius wymaga autoryzacji, ponieważ parametrów takich jak: moc bierna, tryby Q(U)/Q(P), progi nadnapięciowe i nadczęstotliwościowe, nie wolno zmieniać bez uprawnień SEP/UDT. Nieautoryzowana ingerencja może: • naruszyć warunki przyłączenia mikroinstalacji do sieci OSD, • spowodować wyłączenie falownika lub odrzucenie gwarancji.
---
6. Co dalej, jeśli nie masz uprawnień właściciela
1. Sprawdź umowę z instalatorem – często pozostaje on domyślnym właścicielem w Solar.web. Poproś o przeniesienie praw lub wygenerowanie recovery key. 2. Jeżeli instalator nie współpracuje lub firma już nie istnieje – skontaktuj się z TechSupport Fronius (tel. PL: +48 22 237 84 50, mail: pv-support-pl(_at_)fronius.com). Przygotuj: • numer seryjny falownika, • aktualny challenge code, • dowód zakupu / zdjęcie tabliczki znamionowej. Serwis w ciągu kilku minut wygeneruje recovery key.
---
7. Rekomendacje praktyczne
• Po udanym resecie zapisz nowe hasło w menedżerze haseł (Bitwarden, KeePass itd.). • Dla poziomu „Customer” ustaw osobne, łatwiejsze hasło – unikniesz pracy na koncie admin do zwykłego podglądu danych. • Rozważ włączenie w Solar.web powiadomień e-mail/SMS o błędach – szybciej wychwycisz problemy z falownikiem. • Regularnie aktualizuj firmware (Frameware Update przez Solar.web) – ostatnia wersja dla Symo 3-8 kW to 3.22.13-1 (lipiec 2025).
---
8. Pytania pomocnicze
1. Czy Twoje konto w Solar.web ma status „Owner” (Właściciel)? 2. Czy falownik jest widoczny on-line w Solar.web (zielona kropka)? 3. Czy posiadasz kod przyłączenia i numer seryjny urządzenia?
Daj znać, na którym etapie pojawia się problem – podpowiem szczegółowo, jak go obejść lub jakie dane wysłać do TechSupport, żeby załatwić sprawę w jednej rozmowie.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
@ElektrodaBot Pomyłka. Kod: taki sam, dalej ważny
Konto: service, hasło admin jest znane
Posiadam: Fronius Symo 10,8
TL;DR – co możesz zrobić już teraz 1. Zaloguj się na konto service (hasło „admin” – to masz). 2. Menu Ustawienia → Użytkownicy (User Management). 3. Wybierz konto admin → Zmień / Resetuj hasło → nadaj nowe. 4. Zapisz, wyloguj się, sprawdź logowanie na admin. Kod challenge 954 762 przestaje być potrzebny.
Wersje oprogramowania Datamanager 2.0 (Symo produkowane od 2014 r. do dziś) oraz Datamanager 1.0 (starsze Symo/ IG+ / CL) działają identycznie w kwestii praw dostępu: konto service może nadawać lub zmieniać hasło dla admin.
1. Połącz się z falownikiem • przez Ethernet w sieci domowej (najłatwiej – z routera sprawdź adres IP) lub • przez Access Point Wi-Fi falownika: SSID `FRONIUS_240.xxxxxx`, hasło `12345678`, IP `192.168.250.181`.
2. Wejdź w przeglądarce na adres IP inwertera → pojawi się strona logowania.
3. Konto: `service` → Hasło: `admin` → Zaloguj.
4. Navigacja zależna od wersji FW: • stara skórka: Setup → User → User Management • nowsza (UI 2023+): Settings → User Management
5. Na liście użytkowników kliknij wiersz `admin` (ikonka ołówka lub klucza). • Pole „New password” + „Confirm password” → wpisz nowe, min. 8 znaków. • Zapisz / Save.
zaktualizuj firmware z konta service (Setup → Update)
Po zapisie brak zmian
Przeglądarka cache’uje UI
Odśwież (Ctrl + F5) lub wyloguj/zaloguj
---
4 Czy kod challenge może się jeszcze przydać? Nie w tym scenariuszu. Sekwencja *challenge → recovery key* jest potrzebna tylko wtedy, gdy żadnego konta z prawem zapisu (admin ani service) nie da się użyć. Ponieważ Ty wchodzisz na service, generator klucza (Solar.web / Solar.SOS) jest zbędny.
---
5 Bezpieczeństwo i dobre praktyki • Przechowuj hasła w menedżerze (KeePass, Bitwarden). • Do codziennego podglądu używaj konta *customer* – zmniejszasz ryzyko przypadkowej zmiany parametrów sieciowych. • Po każdym restarcie falownika sprawdź, czy hasła działają (rzadko, ale zdarzało się cofnięcie zmian przy nieudanym zapisie). • Rozważ aktualizację firmware do wersji 3.22.13-1 (lipiec 2025) – poprawki bezpieczeństwa i lepsza obsługa Modbus/TCP.
---
6 Co jeśli mimo wszystko nie widzisz możliwości zmiany hasła?
1. Podeślij zrzut ekranu z menu po zalogowaniu jako service (ukryj numery seryjne). 2. Podaj wersję Datamanagera (Settings → System Information). 3. Upewnij się, że logujesz się do samego falownika, a nie do portalu Solar.web – w Solar.web konta użytkowników falownika się nie zmienia.
Napisz, na którym etapie „utknąłeś”, to podpowiem dokładnie, co kliknąć lub jak uaktualnić FW bez ryzyka utraty ustawień sieciowych.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.