logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Iveco Daily 35c15 2007 rok – gdzie jest czujnik wału korbowego w silniku F1C ?

hans87 24 Sie 2025 20:34 522 3
REKLAMA
  • #1 21643488
    hans87
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Witam.
    Mam problem z Iveco Daily 35c150 2007rok. IV generacja. Od ponad 6 miesięcy auto sporadycznie, ale dość często dławi się (tak jakby miało zgasnąć) a czasami zgaśnie. Dzieje się to zarówno na postoju, jak i w trakcie jazdy (wtedy odpala sam siłą pędu kół).
    Zazwyczaj dzieje się to na rozgrzanym silniku, ale ostatnio zadławił się na zimnym krótko po odpaleniu.

Wyczytałem, że winny może być czujnik położenia wału korbowego.
    Nie mogę go zlokalizować, więc prośba w którym on jest miejscu? (jak ktoś może to proszę o strzałkę na zdjęciu zrobić).

Pytanie jeszcze czy do niego można dojść od góry, czy trzeba to robić z kanału?
    Załączniki:
    • Iveco Daily 35c15 2007 rok – gdzie jest czujnik wału korbowego w silniku F1C ? 20250822_174557_2143819.jpg (1.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21644646
    hans87
    Poziom 11  
    Dzięki. Z rana wziąłem się za szukanie tego czujnika wału korbowego i faktycznie był tam gdzie napisałeś, czyli strona od pasażera w lewym boku silnika (na styku silnika i skrzyni biegów, niedaleko alternatora i koła pasowego). Z tego co wiem przy silnikach 2.3 od Iveco jest on po stronie kierowcy blisko filtra oleju.

Ogólnie musiałem wymienić, ten czujnik bo moje Iveco sporadycznie się dławiło a nawet gasło w trakcie jazdy. Odpala od razu i moc cały czas jest, więc wykluczyłem problemy z wtryskami czy układem paliwowym. Wyczytałem w necie, że może to być czujnik wału korbowego.
    Na razie przejechałem 60 km i jest ok, zobaczymy jak będzie dalej. Jestem dobrej myśli :-)
  • #4 21787939
    hans87
    Poziom 11  
    Ostatecznie przyczyną mojej usterki był problem przepływem prądu w skrzynce bezpieczników i przekaźników która jest pod maską (po stronie pasażera). Prawdopodobnie przyczyną był bezpiecznik od pompy paliwa, który miał przejście, ale był nadpalony na pinach oraz był krzywo włożony w gniazdo.

Wyciągałem i czyściłem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki z tej skrzynki. Oczywiście każdy przekaźnik i bezpiecznik sprawdzałem czy jest sprawny.
    Bezpieczniki odpowiedzialne za pompę paliwa, filtr paliwa, główny od ECU (sterownika śilnika) oraz pozostałe powiązane z ECU wymieniłem na nowe zgodnie z wielkością Amperów, które miałem na schemacie z neta.

Auto już nie przerywa i nie gaśnie.
REKLAMA